Nemes Nagy Ágnes 100Háromszéken indul az Irodalmi Karaván

2022. január 5., szerda, Magazin

A 100 éve, 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére centenáriumi sorozattal, valamint a Háromszéken induló Irodalmi Karaván című irodalmi road­show-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják. 2021-ben az egész évben zajlott Pilinszky100 centenáriumi sorozat több mint félmillió embert szólított meg. Idén Nemes Nagy Ágnes, a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja emlékére szerveznek centenáriumi sorozatot. A rendezvénysorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében valósul meg Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes 100 címmel.

A programok között irodalmi utazások, séták, estek és diákokat megszólító rendezvények is szerepelnek a MOM Kulturális Központtal partnerségben. Emellett elindul az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat is, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, határok nélkül bemutatni a kortárs szerzőket. Az irodalmi roadshow a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra összpontosítva Magyarországon belül és az országhatáron túl utaztatja az irodalmat, kiemelten Erdélyben.

Az Irodalmi Karaván első utazása január 25. és 28. között lesz Székelyföldön a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Az útiterv szerint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székely­udvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és szalonestek megrendezésével készülnek a szervezők. Az utazáson kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1716
szavazógép
2022-01-05: Sport - :

Sainz és Rodrigues nyerte a harmadik szakaszt (Dakar-rali)

Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál pedig a portugál Joaquim Rodrigues nyerte a harmadik szakaszt a szaúd-arábiai Dakar-ralin. A mezőnynek 8000 kilométert kell megtennie a január 14-i, dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Szerdán al-Qajszuma és Rijád között 707 kilométert tesznek meg a versenyzők, ebből 465 kilométeres lesz a mért szakasz.
2022-01-05: Magazin - :

Újvidék Európa kulturális fővárosa

Idén a vajdasági Újvidék, a luxemburgi Esch-sur-Alzette és a litvániai Kaunas viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.