Visszakerül Dél-Afrikába a cellakulcs

2022. január 11., kedd, Magazin

Amerikai árverés helyett visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela Robben-szigeti cellájának kulcsa – közölte Nathi Mthethwa, Dél-Afrika kulturális minisztere. Ez a kulcs a dél-afrikai embereké – mondta.

A kulcs szimbolizálja Dél-Afrika fájdalmas történelmét, ugyanakkor jelképezi az emberi lélek győzelmét a gonosz felett – mondta Mthethwa. Az aukcióra január 28-án New Yorkban került volna sor, ám a miniszter tiltakozott ellene. Mthethwa közlése szerint a Guernsey’s aukciósház beleegyezett abba, hogy visszaküldje a kulcsot és leállítsa más, Mandelához kötődő tárgyak árverését is. Ilyen például egy Mandela által készített festmény, valamint a szobabicikli és a teniszütő, amelynek használatát engedélyezték számára a börtönben. Az aukció bevételével emlékkert és múzeum kialakítását támogatták volna Mandela sírhelye körül. A kulcsot Mandela egykori börtönőre, az emberi jogi harcos jó barátjává vált Christo Brand kínálta eladásra.

Nelson Mandela 27 évet volt börtönben apartheidellenes tevékenysége miatt. Ebből 18 évet töltött a Fokváros közelében lévő szigeten. 1990-ben engedték szabadon, majd az ország első demokratikus választását követően, 1994-ben ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke. Egyetlen ciklust töltött ki, 1999-ben lemondott. 2013-ban, 95 évesen hunyt el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2022-01-11: Magazin - :

Átadták a Golden Globe-díjakat

Helyi idő szerint vasárnap este adták át 79. alkalommal a Golden Globe-díjakat, amelyek nyertesei jó eséllyel reménykedhetnek az Oscar-díjban is. A díjátadót idén vörös szőnyeg és közönség nélkül rendezték meg, és nem volt élő közvetítés sem, miután az NBC már korábban bejelentette, hogy a díjakat odaítélő szervezet, a hollywoodi külföldi újságírókat tömörítő HFPA működésével kapcsolatban felmerült etikai kérdések és a tagság „sokszínűségének” hiánya miatt nem közvetíti idén az eseményt.
2022-01-11: Magazin - :

Egymillióan Tony Blair ellen

Átlépte az egymilliót az aláírások száma azon a petíción, amely Tony Blair egykori brit munkáspárti miniszterelnöknek adományozott Térszalagrend visszavonását követeli.