TeremlabdarúgásMánya lemarad a válogatott januári felkészüléséről

2022. január 13., csütörtök, Sport

A magyarországi NB1-ben érdekelt SG Kecskemét Futsal háromszéki csapatkapitánya, Mánya Szabolcs sem játékosként, sem másodedzőként nem lesz ott a román teremlabdarúgó-válogatott januári összetartásán és a Svédország elleni két felkészülési mérkőzésen. Futsalosunkat klubcsapata nem engedte el, mivel a soron következő három hétvégén a felsőházi rájátszásba való jutás szempontjából fontos mérkőzések előtt áll az együttes.

  • Mánya Szabolcs. Fotó: Facebook / ScoreGoal Kecskemét
    Mánya Szabolcs. Fotó: Facebook / ScoreGoal Kecskemét

Grúzia, majd Moldova után január végén Svédország vendégeként játszik újabb két felkészülési mérkőzést a román teremlabdarúgó-válogatott, amely jövő csütörtökön, január 20-án tartja gyülekezőjét, majd 23-án és 24-én mérkőzik meg a svédekkel. A tizennégy játékosból álló keretben három teremlabdarúgó képviseli az FK Székelyudvarhelyt, ketten a Dévai Autobergamót, négyen a Galaci Unitedet, egy-egy futsalost ad a Sportul Ciorăști, a Temesvári CFR, hárman pedig külföldi bajnokságokból érkeznek a nemzeti együttes összetartására.

A megszokotthoz képest ezúttal hiányzik Mánya Szabolcs, az SG Kecskemét Futsal háromszéki gólvágója, akire most sem játékosként, sem másodedzőként nem számíthat Kacsó Endre szövetségi kapitány. Teremlabdarúgónk érdeklődésünkre elmondta, hogy klubcsapata azért nem engedte el a futsalválogatott mostani felkészülésére, mert a magyar teremlabdarúgó NB1-ben a hatodik helyen álló Kecskemétre a soron következő napokban fontos mérkőzések várnak. Mányáék a hétvégén az éllovas szombathelyi Haladás VSE vendégeként lépnek pályára, január 24-én a budapesti TSFE-Bestrong látogat hozzájuk, míg január 31-én az alapszakasz utolsó fordulójában az Aramis SE otthonában küzdenek meg a bajnoki pontokért és a felsőházi rájátszásba való jutásért.

A román teremlabdarúgó-válogatott kerete: * kapusok: Petrișor Toniță (Galaci United), Gică Dospinescu (Sportul Ciorăști), Theodor Lungu (Temesvári CFR) * mezőnyjátékosok: Bálint Andor, Balázsi Attila, Kedei Barna (mindhárman az FK Székelyudvarhelytől), Küsmödi Tamás, Iszlai Richárd (mindketten a Dévai Autobergamótól), Octavian Cireș, Andrei Crăciun, Robert Crișan (mindhárman a Galaci Unitedtől), Paulo Ferreira (Clube Recreativo de Candoso/Portugália), Felipe Oliveira (Jaén/Spanyolország), Darius Nastai (FIT – Morning Gredar Brzeg/Lengyelország). (t)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-13: Történelmünk - :

Az unitárius egyház megalakulásának kronológiája

Az 1568. január 6–13-a között Tordán tartott erdélyi országgyűlés – „Ez Erdélyországbéli három nemzetül magyarországbéli atyánk­fiáival egyetembe való végzésink, melyeket végeztünk ez mostani rész szerént való gyűlésünkbe, kit urunk ő felsége az elmúlt Vízkeresztnapjára tértetett vala ide Tordára 1568. esztendőben” – vallásügyi határozatát úgy értékelik, hogy a világon először hirdették meg a lelkiismereti és vallásszabadságot. A Magyar Unitárius Egyház zsinata 2002-ben január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította, ezt követően Magyarország Országgyűlése 2018. február 20-án egyhangúlag elfogadta Az 1568. évi tordai vallásügyi törvény jelentőségéről és a vallásszabadság napjáról című törvényt, illetve hivatalosan is emlékünneppé nyilvánította január 13-át. Az unitárius egyház ezt a dátumot tartja születésnapjának. Ebből az alkalomból ma, a vallásszabadság napján megjelenő Történelmünk rovatunkban szemlézünk Kovács Sándor és Simén Domokos Egyháztörténeti áttekintőjéből, melynek alapjául szolgált Erdő János Útmutató évszámok az unitárius egyház múltjából című tanulmánya.
2022-01-13: Sport - :

Kiszámíthatatlan világverseny várható (Férfi kézilabda, Európa-bajnokság)

A koronavírus-járvány miatt minden idők legkiszámíthatatlanabb kézilabdás világversenye lehet a mától január 30-ig tartó magyar–szlovák közös rendezésű férfi Európa-bajnokság, de szerencsés esetben ez akár a magyar válogatottnak is kedvezhet, amely 21.30-tól Hollandia ellen kezdi a 15. kontinenstornát. A mérkőzéseket a Digi Sport és az M4 Sport élőben közvetíti.