KoronavírusGyógyszerek a betegség kezelésére

2022. január 13., csütörtök, Család

Majdnem kimondhatatlan nevű gyógyszereket kell megismernünk a koronavírus-járvány kapcsán. Romániában elindították az eljárást a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas két gyógyszer beszerzéséhez. Ezek a kórházak mellet a járóbeteg-ellátásban is ingyenesen elérhetőek lesznek. Egy favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert magyar vállalat fejlesztett ki.

  • Fotó: kormendhirado.hu
    Fotó: kormendhirado.hu

Január végére várják

Január 5-én kiállítják a speciális engedélyeket a koronavírusos betegek kezelésében használható két innovatív antivirális gyógyszerre, a Molnupiravirra és Paxlovidra – közölte január 5-én Alexandru Rafila egészségügyi minister a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint következő nap egy kórházlátogatáson azt is elmondta, hogy várhatóan január végéig megérkezik az első szállítmány a koronavírusos betegek kezeléséhez szükséges Molnupiravir gyógyszerből.

Alexandru Rafila hangsúlyozta, ezeket az antivirális szereket nem kell minden fertőzött páciens esetében alkalmazni, csak azok kapják, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata. A kezelést a megbetegedés első napjaiban ajánlott elkezdeni. Arra is kitért, hogy „az antivirális gyógyszerek eléggé nagyfokú toxicitású készítmények, ezért a kezelés elkezdése előtt fel kell mérni a beteg állapotát”.

Rafila kiemelte, az egészségügyi minisztérium járvány­ügyi szakértői bizottságának becslése alapján 250 ezer beteg számára tervezik beszerezni az antivirális készítményeket. Mint elmondta, patikában egyik gyógyszer sem lesz kapható, de ingyen megkapják majd azt az állapotfelmérő járóbeteg-központokban kivizsgált betegek, ha az orvosok úgy ítélik meg, hogy szükségük van a kezelésre.

 

Interaktív térkép készül

Alexandru Rafila január 5-i közlése szerint ezen a héten kellene elérhetővé válnia a lakosság számára a Covid-betegek állapotfelmérő központjait (azaz a járóbeteg-ellátást biztosító orvosi rendelőket) jelző interaktív térképnek. Az egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a térképen az összes tesztközpontot is feltüntetik, miután megkötötték a szükséges szerződéseket a háziorvosokkal.

Rafila január 4-én tanácskozott a közegészségügyi igazgatóságok, valamint a Covid-betegeket ellátó kórházak és a krónikus betegeket kezelő egészségügyi intézmények képviselőivel. A tanácskozás során 160 olyan központról készítettek listát, ahol közepesen súlyos tünetekkel jelentkező Covid-betegek állapotát lehet felmérni járóbeteg-ellátási rendszerben. A listát még további helyszínekkel bővítik, mielőtt interaktív térkép formájában elérhetővé teszik.

A miniszter emlékeztetett, hogy a teszteléshez való hozzáférést megkönnyítendő a háziorvosok is tesztelhetnek, ha erre megfelelő szerződést kötöttek az egészségbiztosító pénztárral. Erről kormányrendelet született a közelmúltban.
 

Európában elsőként

Érkezése után két nappal már el is kezdődött a koronavírus elleni, bamlanivimab nevű gyógyszer alkalmazása a Dél-pesti Centrumkórházban – közölte az intézmény tavaly január 30-án az MTI-vel. Mint emlékeztettek, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020. december 12-én Európában elsőként engedélyezte a Lilly gyógyszergyártó bamlanivimab nevű készítményének vészhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, az operatív törzs pedig a beszerzését. A Dél-pesti Centrumkórházban elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nőbeteg kapta meg a bamlanivimab gyógyszert.

Az ambuláns ellátás keretében, infúzió formájában alkalmazható szert olyan magas rizikóval rendelkező, enyhe vagy középsúlyos koronavírus-fertőzötteknek lehet beadni, akik a betegség korai stádiumában vannak, és nagy a valószínűsége annak, hogy náluk a fertőzés súlyos formában fog lezajlani. „A monoklonális antitest típusú bamlanivimab alkalmazása során a betegnél semmilyen mellékhatást nem észleltünk, a páciens egy óra további megfigyelést követően otthonába távozott. A hazánkban bevezetett korszerű antitestterápia nagy segítséget jelenthet a frissen fertőzött, magas rizikóval és krónikus társbetegségekkel rendelkező páciensek számára” – áll a Dél-pesti Centrumkórház közleményében.
 

Magyar fejlesztésű készítmény

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – közölte az intézet 2020. december 19-én az MTI-vel. A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és magyarországi használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott.

Az Egis gyógyszergyártó vállalat 2020 áprilisában indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszer fejlesztését, melynek elbírálását az OGYÉI soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. Az intézet hangsúlyozta, hogy prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. Az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer. (i.)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-13: Emlékezet - Kisgyörgy Zoltán:

Balykó Elek, a háromszéki vándorhuszár (Több, mint helytörténet)

Az egerpataki Balykó Elek háromszéki vándor székely huszárról (1810–1895)  nemrég írtunk Mesélő falvaink sorozatunkban, lám, lépett a szülőföld is, ugyanis dr. Székely Zsolt Sepsiszentgyörgyön élő egyetemi előadó tanár és régész egy újabb Balykó Elekkel kapcsolatos kiadvánnyal lepett meg, amely az emlékiratot tartalmazza, előszóval és jegyzetekkel is Székely Zsolt látta el.
2022-01-13: Család - :

Gyermekeink