LabdarúgásTetemes pénzbüntetés két bukaresti klubnak

2022. január 14., péntek, Sport

Súlyos pénzbüntetést osztott ki több élvonalbeli együttesnek is a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága, közülük az FC Rapid kapta a legtöbbet: szurkolói rendbontások miatt 110 ezer lejt kell fizetnie a bukaresti klubnak.

  • Fotó: Facebook / FCSB
    Fotó: Facebook / FCSB

Mihai Iosif vezetőedző csapatát két mérkőzés kapcsán büntették meg szurkolóinak magatartása miatt. A 19. fordulóban az FC Argeș ellen 2–0 arányban megnyert mérkőzésen a fővárosi együttest biztató nézők pirotechnikai eszközöket dobtak a játéktérre, a fegyelmi bizottság 50 625 lej büntetést rótt ki a klubra emiatt. Mivel a következő fordulóban az FCSB elleni idegenbeli találkozón is röpködtek a petárdák, újabb büntetés érkezett, ezúttal 60 ezer lej értékben. Mivel a fegyelmi szabályzat szerint a Rapid már nem kaphat ennél nagyobb pénzbüntetést, ezért minden újabb kihágásért további 60 ezer lejes pénzbüntetés jár, és következnek a zárt kapus mérkőzések is. A Rapid ellen december 15-én 3–1 arányban megnyert találkozó kapcsán Gigi Becali csapatának szurkolói is kitettek magukért: tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt 33 750 lejt kell kifizetnie a fővárosi klubnak. A két bukaresti gárda büntetéséhez képest elenyészőt kapott az újonc U Craiova, amelynek szurkolói rendbontás miatt 7500 lejt kell a szövetségnek átutalnia.

 

Nem bővül az élvonal

Az utóbbi időben a román sportsajtóban szárnyra kapott a hír, miszerint újabb létszámnövelés készül az élvonalban, viszont úgy tűnik, egyelőre nem változtatnak a jelenlegi rendszeren. Az ősszel távozó szövetségi kapitány, Mirel Rădoi nyilatkozta, hogy már a következő idénytől 18 csapatosra bővülhet az 1. Liga. A szakember kijelentését cáfolta a bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) főtitkára, Justin Ștefan, aki egy interjúban elmondta, nem volt semmilyen tárgyalás ebben az ügyben, és kételkedik abban, hogy változtatnának a jelenlegi rendszeren, amely a ligának, a szövetségnek és a televíziós partnereknek is kedvez. Az 1. Ligában legutóbb másfél évvel ezelőtt növelték a létszámot: a 2020 nyarán a koronavírus-járvány miatt lezárt 2019–2020. évi szezont követően ősszel 14 helyett már 16 együttessel kezdődött el a pontvadászat.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-14: Sport - Tibodi Ferenc:

Rangadó Szentgyörgyön, idegenben a KSE (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A címvédő Sepsi-SIC együttese a bajnoki ezüstérmes Szatmárnémeti VSK csapatát fogadja szombaton a női kosárlabda Nemzeti Liga 15. fordulójában, míg a Kézdivásárhelyi SE alakulata szintén aznap az Alexandria otthonában lép pályára. A zöld-fehéreknek van, amiért visszavágniuk a határ mentieknek, hiszen Zoran Mikes tanítványai az odavágók második körében kisebb meglepetésre 78–56-ra kikaptak a szatmári Both Katalin Sportteremben.
2022-01-14: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Régi falu a Palasztika alatt (Mesélő falvaink)

Sokadszor barangoltam be a fenyőkucsmás Palasztika alatt meghúzódó falut, az egykori Peselneket, melyet ma Kézdikővár néven ismerünk. Hogy mit jelenthet, honnét származik a Palasztika elnevezés, ma már senki nem tudja – tán még a besenyők nevezték el a cukorsüveg alakú szépséges hegyet Kővár és Szárazpatak között. A szárazpataki oldalt Seggtörőnek nevezik az ottaniak, estére válva ott búcsúzik a vidéktől a Nap. Előterében mint nyúl lapul meg Kővár falu, ami a századok alatt egyre közeledett a Falu-patakának völgyéhez, ugyanis a víz most is, és a régi századokban is, az életet jelentette.