Háromszéki magarokEgy hónap múlva találkozunk

2007. július 20., péntek, Közélet
A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója központi rendezvényének helyszínén, az Óriáspince-tetőn tartottak sajtótájékoztatót tegnap a szervezők abból az alkalomból, hogy pontosan egy hónap múlva, augusztus 19-én, vasárnap kerül sor ott a vármegye napjára, mely a Szörényi—Bródy szerzőpáros Egy a nép, egy a magyar című produkciójával zárul.

Aznap szekértábort állítanak fel a tetőn, minden szekér egy-egy közigazgatási egység értékeit mutatja be. A program már körvonalazódott, ám a kiállítóstandként szolgáló szekerek berendezéséhez, díszítéséhez még hozzá lehet járulni.

A hőség ellenére lázasan folynak a munkálatok. Az utat már kiképezték, az emlékparkot most építik. A tizenkettőből három oszlopot már felállítottak, a települések irányába mutató, lángszerű sugarak egy részét már kőből kirakták. Ezek végébe kerül majd egy-egy kőtömb, melyen a helység neve és első írásos említésének dátuma szerepel. Az eredeti tervtől eltérően a falu vagy város jeles személyiségeit nem tüntetik fel — a nézeteltérések elkerülése végett, esetenként helyhiány miatt. Érdemeiket külön kiadványban elevenítik fel.

Újdonság, hogy a rendezvény fővédnökei sorába bekerült Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke, minekutána Nemeskürty István egészségi állapotára való tekintettel visszamondta a felkérést. A további fővédnökök: Cselényi László, a Duna tévé elnöke, Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke (Erdővidék képviseletében), Kónya Ádám (Sepsiszék), Haszmann Pál (Kézdiszék) és Gazda József (Orbaiszék). Bővült az augusztus 20-i program. A Szent István-napi búcsút követően a Perkőn szervezendő műsort a Transylmania etno-rock együttes Mert tudnom kell... című, 52 táncost felvonultató szuperprodukciója zárja. Ezt követően gyújtják meg az őrtüzeket Háromszék magaslatain.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2007-07-20: Közélet - Váry O. Péter:

Működő régiókat

Albert Álmos nem tartja jó ötletnek a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor első napján Antal Árpád András RMDSZ-képviselő által feldobott ötletet, miszerint népszavazást kellene kezdeményezni Hargita és Kovászna megye egyesítéséről.
2007-07-20: Közélet - Ferencz Csaba:

A búza felét learatták (Mezőgazdaság)

A nedvességre aligha panaszkodhatnak a kalászosokat termelő gazdák, így az aratás megfelelő, sőt, gyors ütemben halad: alig egy hét alatt a bevetett terület negyedét vágták le a kombájnok. A szakigazgatóság összesítése szerint így szerdáig több mint kilencezer hektár betakarítása fejeződött be.