MezőgazdaságA búza felét learatták

2007. július 20., péntek, Közélet

A nedvességre aligha panaszkodhatnak a kalászosokat termelő gazdák, így az aratás megfelelő, sőt, gyors ütemben halad: alig egy hét alatt a bevetett terület negyedét vágták le a kombájnok. A szakigazgatóság összesítése szerint így szerdáig több mint kilencezer hektár betakarítása fejeződött be.

Ha a száraz idő a magvak megfelelő nedvességtartalma miatt segíti az aratást, a magas hőmérséklet aligha kedvez a munkavégzőknek, mint ahogy az idei szárazság sem a hozamoknak: előreláthatólag az átlagtermés jóval háromezer kilogramm alá esik.

Az aratási időszak előbbre csúszását egyébként jelzi, hogy tavaly augusztus elején sikerült betakarítani az akkor is mintegy húszezer hektáron termesztett őszi búzát, rozsot és tritikálét.

Az aratással párhuzamosan a kalászosokkal bevetett, összesen közel harminckét és fél ezer hektár húsz százalékán már megtörtént a területek tehermentesítése, illetve a nyilvántartott nyolc és fél ezer hektár kaszálóról is betakarították a szénát. Mi több, öt és fél ezer hektár felén az évelő takarmánynövények második kaszálása is megtörtént.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2007-07-20: Közélet - Szekeres Attila:

Egy hónap múlva találkozunk (Háromszéki magarok)

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója központi rendezvényének helyszínén, az Óriáspince-tetőn tartottak sajtótájékoztatót tegnap a szervezők abból az alkalomból, hogy pontosan egy hónap múlva, augusztus 19-én, vasárnap kerül sor ott a vármegye napjára, mely a Szörényi—Bródy szerzőpáros Egy a nép, egy a magyar című produkciójával zárul.
2007-07-20: Közélet - Iochom István:

Kézdimárkosfalvi falunapok

Barabás Miklós szülőfalujában e hét végén harmadik alkalommal szervez falunapokat a szentkatolnai önkormányzat és a Tamás lelkész házaspár.