Orbán Balázs-díjat kapott Pető Mária fizikus

2022. január 29., szombat, Közélet

Háromszékről Pető Mária fizikus vette át a 2021-es Orbán Balázs-díjat, melynek átadását a koronavírus-járvány miatt idénre halasztottak. A díjátadó ünnepséget marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartották pénteken, közölte Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája. Hargita megyéből Magyar Ferenc, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív alelnöke, Maros megyéből Tamási Zsolt József történész, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója kapta az elismerést.

  • Pető Mária átveszi a díjat Jakab István Barnától. Fotó: Bogdan Bucseneanu
    Pető Mária átveszi a díjat Jakab István Barnától. Fotó: Bogdan Bucseneanu

A székelyföldi megyei önkormányzatok 2011-ben alapították a „legnagyobb székelyről”, Orbán Balázsról elnevezett díjat, melyet évente egy-egy, a három térség fejlesztéséért, a szülőföldön való megmaradásért, a közösségi értékek megőrzéséért tevékenykedő személyiségnek ítélnek oda. Olyan lámpásembereket díjaznak, akik emberpróbáló időkben erőt adva közösségük számára utat és példát mutattak szakmaiságból, helytállásból, megmaradásból, tanítók a szó legnemesebb értelmében – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke egy korábbi gálán. Minden évben tematikusan díjaznak, ezúttal a pedagógusok kerülte sorra. Az előző években végzett kitartó munkát, a járványidőben tanúsított helytállást és fáradhatatlan, úttörő tevékenységet ismerték el az Orbán Balázs-díjjal.

Háromszék díjazottja Pető Mária, a fizikatudományok doktora, kutató, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium tanára, korábbi megbízott igazgatója, számtalan rangos elismerés tulajdonosa. 2017-ben, a tehetséggondozóknak odaítélt Mentor-díj átvételekor így fogalmazott „Azt vallom, a fizikát azért kell szeretni, mert képes megteremteni az emberben a természet, a világ működésének alapjait. Ezért aztán ezt semmilyen körülmények között nem hanyagolom el.” Hozzátette, számára az a legfontosabb, hogy a gyermek legyen nyitott, legyen kíváncsi, mert arra ő azonnal reagál.

A díjat Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke adta át. Beszédében hangsúlyozta, Székelyföld kulturális erejét azok az alkotók, tudósok, másként gondolkodó személyiségeink táplálják, akik ki mernek lépni a megszokott keretből, ekként viszik előre a mi világunkat is. „Így teszi dolgát évtizedek óta Pető Mária fizikatanár is. Teszi ezt remek érzékkel és nagy hozzáértéssel, nemcsak érdekfeszítően magyarázza a fizika szépségét, felfedi annak rejtelmeit, hanem mindeközben felébreszti a fiatalok tudásvágyát, összefüggésekre világít rá, önálló gondolkodásra ösztönözi diákjait. Tudása által megismerhetik a jól végzett munka sikerét, az alkotás izgalmát. Azt mondják, olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája. Azt kívánom, hogy a mai fiataloknak minél több ilyen tanára legyen, mint Pető Mária. Díjazottunknak, egykori tanáromnak pedig azt, hogy a szakmai eredmények mellett legyen alkalma hosszú éveken át minél több kíváncsi és lázadó fiatalt tudásszomjjal és önálló gondolkodással felvértezni” – fogalmazott az alelnök.

Pető Máriát Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő méltatta: „Innovatív oktatási stratégiáiban alap a kísérletezés, a diákok önálló munkájára épülő kutatás, legyen az a robotika, vagy akár az asztrofizika területén. Az osztályteremben a közös hang megtalálására törekszik, hiszen véleménye szerint az együtt végzett munka alapja az egymás felé történő nyitás. Az alapos szaktudás, a tananyag életszerű tanítása, a gyermekközpontú tanítási módszerek alkalmazása és a diákok kíváncsiságára való nyitottság tette és teszi népszerűvé tanítványai körében, akik közül sokan neki köszönhetik, hogy felébresztette bennük azt a tudásszomjat, ami többüket is tudományos kutatómunkára ösztönzött. Szakmai felkészültsége mellett hatalmas világ- és emberismerete a titka: Pető Mária tudja, hogy miképpen kell megszerettetni a fizikát, tudja, hogyan válaszolhat a tananyag a mindennapi valóság kérdéseire. Tanóráin az elmélet és a gyakorlat elválaszthatatlan kettősségét mutatja meg diákjainak, a fizika törvényszerűségein keresztül a világot mozgásban tartó erőket magyarázza el. Ezáltal újszerű megközelítéseket kínál fel, a problémamegoldó gondolkodást serkentő feladathelyzeteket teremtve élményszerű foglalkozásokat tart” – fogalmazott Kiss Imre.

Pető Mária a Temesvári Tudományegyetem diplomázott 1986-ban, 2017-ben a fizikai tudományok doktora tudományos címet szerezte meg a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Pedagógusi pályáját Csíkszentsimonban matematika és fizika szakos tanárként kezdte, majd 1990-től Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégiumban tanított. 2003–2011 között a Református Kollégium fizikatanára, emellett megbízott igazgatója volt, 2018-tól pedig a sepsiszentgyörgyi Tehetséggondozó Központ intézményvezetői feladatkörét látja el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 719
szavazógép
2022-01-28: Közélet - Fekete Réka:

Hét végén is oltanak, 5-11 éves gyermekeket is

Pénteken szállította ki a megyei közegészségügyi igazgatóság az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni védőoltására alkalmas vakcinákat Háromszék öt oltási központjába, ahol az egységek hét végén is nyitva tartanak, ott már szombaton megkezdhetik az immunizálást – közölte lapunk megkeresésére Ágoston László megyei közegészségügyi igazgató.
2022-01-29: Sport - Miska Brigitta:

Három gólt szerezve győzött a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

A sepsiszentgyörgyi csapat pénteken hazai környezetben végig uralt mérkőzésen, a holland légiósai góljaival, megérdemelten diadalmaskodott az Universitatea Craiova felett az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában. A háromszéki gárda ötödször győzött az olténiai együttes ellen, az idényben hatodik sikerét ünnepelhette, ráadásul a visszavágó-sorozatban az eddigi négy hazai mérkőzésén mindössze egy gólt kapott.