A Földrajztanár

2008. november 26., szerda, Múltidéző

Mindannyiunk Ádi bácsiját nem csak a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójaként, nem csak Szentgyörgy örökmozgó enciklopédiájaként, köz- és kulturális ügyeink formálójaként ismerhettük, hanem a Bolyai Egyetem földrajz—geológia szakán oklevelet szerzett pedagógusként, legendás földrajztanárként, kinek óráin generációk cseperedtek, eszméltek, mi több, kinek erre szeme és füle volt, titkon honismeretből is okulhatott.

Honról, gyökerekről szólt a diktatúra idején, mint ahogy málló, rogyadozó udvarházakat mentett örökkévalóságba fényképezőgépének lencséjével és jó érzékkel készített rajzaival egyaránt. Következetesen. Mert számára ez fontos volt, mert Ádi bácsi nem csak hogy maga is a világhoz élénken viszonyuló ember volt, hanem színnel, élettel teltek voltak órái is. Akár földrajzról, akár természetről, akár irodalomról volt szó. Ez a szemlélet abban az időben az ideológusok tűréshatárát súrolta, játszadozott ő tehát az új ember kovácsolóinak ingerküszöbével, hiszen értő nevelő számára nem csupán érdekességként volt hálás akkoriban földrajzi életterünkről beszélni, a geomorfológia, a tömbszelvények s a felhők légies világából rejtjeles üzeneteket is ki lehetett csempészni. Földrajzórái, előadásai, de akár percnyi utcai beszélgetésként elhangzó szavai egyaránt a szülőföld határát körvonalazták erek, dombok, lapályok mentén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2008-11-26: Múltidéző - Ferencz Csaba:

Az ajándékozó ember

A nagy ajándékozók követőjeként úgy élt és alkotott, hogy valósággal szórta szellemiségét. Kónya Ádám, akire még e megrendítő pillanatokban is Ádi bácsiként tudunk csak gondolni, már-már önpusztító önzetlenséggel és közvetlenséggel részesített szellemi javaiban.
2008-11-26: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

A Moody’s hanyatlást jósol

A Moody’s hitelminősítő ugyan nem rontotta Románia besorolását, mint a Standard and Poor’s és a Fitch tette, de a jelenlegi gazdasági és pénzügyi politika fenntartása mellett 2009-re azt jósolja, hogy a gazdasági növekedés -0,3 százalékra esik vissza.