Illyefalván ellenzik az autópálya új nyomvonalát

2022. február 3., csütörtök, Közélet

Illyefalva község két települését, Aldobolyt és magát Sepsiillyefalvát is negatívan érinti a Brassó–Bákó autópálya nyomvonala, amelyet teljesen váratlan irányba kanyarítottak a korábban közölt változatokhoz képest – állítja az Erdélyi Magyar Néppárt két községi tanácstagja, Albert Jenő és Benkő Árpád. Falugyűlés összehívását is fontolgatják, hogy megpróbálják jobb belátásra bírni a tervezőket és hatóságokat.

  • Albert Jenő és Benkő Árpád az illyefalviak panaszait tolmácsolta. A szerző felvétele
    Albert Jenő és Benkő Árpád az illyefalviak panaszait tolmácsolta. A szerző felvétele

Az A13-as, Háromszéken is áthaladó autópálya nyomvonalának véglegesítéséről egy hete adott hírt a megyei tanács, amelynek közleménye szerint már az urbanisztikai bizonylatot is kiadták.

A meglepetés az volt, hogy az előzőleg nyilvánosságra hozott négy lehetséges nyomvonal helyett egy ötödik jelent meg a térképen, amely Aldoboly és Illyefalva mellett nem keletről, hanem nyugatról halad el, a két községi tanácstag szerint túlságosan közel a házakhoz, ami a megnövekedő zajszint és környezetszennyezés mellett a földek igen nagy részétől is elvágja a gazdákat: számításaik szerint Aldobolyban a megművelhető területek 80 százaléka, Illyefalván pedig ezek bő kétharmada kerül az autópálya túloldalára, ha ezen a nyomvonalon építik meg. A nyilatkozók nem ellenzik, sőt, maguk is szükségesnek tartják az autópályát, csak azt kifogásolják, hogy mindkét falu számára a legelőnytelenebb helyre tervezik. Ez nem csupán a saját véleményük, sokan megkeresték őket az elmúlt napokban, a tágabb közösség sérelmeinek próbálnak hangot adni – hangsúlyozták, nyomatékosítva, hogy nem a politikai haszonszerzés vezéreli őket.

Az elégedetlenség megelőzhető lett volna, ha az emberekkel is tanácskoznak, egy ilyen beruházás ugyanis közvetlenül, hosszú időn keresztül befolyásolja az életüket – vélekedtek. Albert Jenő szerint a megyei tanácsnak a polgármesterekkel és az önkormányzati képviselőkkel is egyeztetnie kellett volna, de a polgármesterrel is csak utólag beszéltek, és akkor is titoktartásra kötelezték. Hogy lehet titkos egy ilyen döntés? – kérdezte. Kifejtette: ez a nyomvonal egyes házak mögött 150–200 méterre halad el, és ráadásul mindkét falu hosszában, a főúttal nagyjából párhuzamosan, ami azt jelenti, hogy az egész lakosságot zavarni fogja a forgalom, a csend és a jó levegő helyét pedig átveszi a zaj és a légszennyezés. Távolabb, fennebb azért nem lehet vinni, mert akkor a Natura 2000-es területeket veszélyeztetné az autópálya. De megépíthetnék egy más nyomvonalon, amely csak Albodoly déli sarkához lenne közel, és attól kezdve lehetne úgy vezetni, hogy minden településtől (Aldoboly, Illyefalva, Kökös, Kilyén, Szotyor) egy-másfél kilométerre legyen, nagyjából középen. Leszögezte: nem magáért beszél, ő Szentkirályban lakik.

Benkő Árpád elmondta: ő egyenesen maga ellen beszél, mert neki a nyugati oldalon nincs területe, a keleti részen gazdálkodik, ahol viszont több parcelláját is elvágná, ha ott építenék meg a sztrádát, de ilyen esetben a többség javát kell nézni, és a többségnek a keleti oldalon futó autópálya lenne jobb. Azt elfogadhatatlannak tartja, hogy a két falut szinte súrolja az autópálya – van, ahol a jóváhagyott nyomvonal 50 méterre halad el a kerítéstől –, ilyent még sehol sem látott. Az sem mellékes, hogy a falvak nyugati határában vannak a jobb minőségű földek, tehát ilyen szempontból is nagyobb lenne a kár. A község már eddig is sok területet veszített, az 1990 utáni visszaszolgáltatások során az aldobolyi határból legalább 80 hektár került át Vámoshídhoz, és az illyefalviaktól is adtak más falvaknak, ami pedig megvan, az egyre jobban felértékelődik – magyarázta. Azt is sérelmezi, hogy erről az ötödik nyomvonalról senki sem tájékoztatta őket hivatalosan, még az a két RMDSZ-es megyei tanácstag sem tudott róla, aki a községben lakik.

De még nem késő változtatni – véli a két tanácstag, aki szerint minden érintettnek beleszólása kell hogy legyen az életét befolyásoló döntésekbe, épp ezért falugyűlés összehívását tervezik, szükség esetén aláírásgyűjtést is indítanak, és más módon is megpróbálják jobb belátásra, azaz a nyomvonal módosítására bírni az illetékeseket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2022-02-03: Közélet - Fekete Réka:

Hétfőtől csak sürgősségi műtéteket végeznek (Megyei kórház)

A koronavírusos esetek számának növekedése miatt hétfőtől a hónap végéig felfüggesztik a nem sürgősségi sebészeti beavatkozásokat, elmarad minden olyan műtét, amelynek halasztása nem vezet a betegek állapotromlásához – tájékoztatott tegnap András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.
2022-02-03: Közélet - :

Születésnapot ünnepel az Osonó

Budapesten ünnepli 29. születésnapját a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a magyar fővárosban lakó egykori és jelenlegi osonósok találkozójával, műhelyfoglalkozással. A társulatnak az 1993. február 3-i alapítás óta 183 tagja volt, és az évek során összesen 22 előadást mutattak be, amelyből 6 koprodukcióként készült thaiföldi, marokkói, budapesti, olaszországi és sepsiszentgyörgyi színházakkal.