Születésnapot ünnepel az Osonó

2022. február 3., csütörtök, Közélet

Budapesten ünnepli 29. születésnapját a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a magyar fővárosban lakó egykori és jelenlegi osonósok találkozójával, műhelyfoglalkozással. A társulatnak az 1993. február 3-i alapítás óta 183 tagja volt, és az évek során összesen 22 előadást mutattak be, amelyből 6 koprodukcióként készült thaiföldi, marokkói, budapesti, olaszországi és sepsiszentgyörgyi színházakkal.

  • Fotó: Osonó
    Fotó: Osonó

Az Osonó alapítója és vezetője 1993–1998 között Salamon András volt, 1998-tól a társulat vezetője Fazakas Misi. Az önfenntartó színházműhely az előadásokon túl ezernél több oktatási és szociális projektet szervezett fiatalok és felnőttek számára. A 29 év alatt összesen 1443 előadást tartottak, amelyből 1100-at az elmúlt tíz évben független színházként 3 kontinens 28 országának 320 településén. Az Osonó Színházműhely projektjeit és előadásait eddig 54 hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.

Egy év kihagyás után idén visszatér a társulat a színházi projektekhez, hisz az Osonó legfontosabb céljai között szerepel azoknak az eszközöknek a továbbgondolása, amelyek által a színház minél szélesebb réteghez tud eljutni, minél több embert tud megszólítani. Február 21-én új bemutatót tartanak – a budapesti nézők láthatják először a József Attila szövegeiből létrehozott Nem vagyok, csak mások látnak című egyszemélyes produkciót Mucha Oszkár előadásában, Fazakas Misi rendezésében. A budapesti előadássorozat folytatásaként márciusban Sepsiszentgyörgyön, majd több erdélyi településen is látható lesz az előadás.

Az eddig 582 alkalommal játszott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista produkciót április második felében újítják fel, és Budapesten, Szentesen, Szombathelyen, illetve több erdélyi településen, köztük Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon és Nagykárolyban lesz látható.

Az idei évben hagyományos, fórumszínházi és osztálytermi előadások, képzések, táborok, ifjúsági együttműködések és műhelyek képezik a társulat főként Budapestre fókuszáló terveit. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül a csapat arra törekszik, hogy intenzív élményt biztosítson a programjaiban résztvevők számára, hogy önismeretüket és másokkal való kapcsolataikat elmélyítse. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2022-02-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Illyefalván ellenzik az autópálya új nyomvonalát

Illyefalva község két települését, Aldobolyt és magát Sepsiillyefalvát is negatívan érinti a Brassó–Bákó autópálya nyomvonala, amelyet teljesen váratlan irányba kanyarítottak a korábban közölt változatokhoz képest – állítja az Erdélyi Magyar Néppárt két községi tanácstagja, Albert Jenő és Benkő Árpád. Falugyűlés összehívását is fontolgatják, hogy megpróbálják jobb belátásra bírni a tervezőket és hatóságokat.
2022-02-03: Jegyzet - László Zsuzsa:

Hűha!

„Maszk nélkül lopni egy olyan helyen, ahol kötelező a maszk, kevésbé súlyos bűncselekmény, mint maszkban lopni, mondja a bíróság.” (Transindex).