Házasság heteSegítők konferenciája

2022. február 14., hétfő, Közélet

Szakmai konferenciával kezdődött az idei házasság hete rendezvénysorozat, melynek szombati, nulladik napján bemutatkoztak egymásnak a Sepsiszentgyörgyön működő családsegítő intézmények és civil szervezetek, valamint egy online előadás és könyvbemutató is része volt a programnak, továbbá Makkai Péter a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára is bejelentkezett interneten keresztül, tájékoztatva a jelenlévőket a minisztérium családokat támogató programjairól.

  • Pál Tünde üdvözli a résztvevőket. Fotó: Albert Levente
    Pál Tünde üdvözli a résztvevőket. Fotó: Albert Levente

Makkai Péter büszkén jelentette ki, hogy egy korábbi sepsiszentgyörgyi kezdeményezés nyomán, az RMDSZ javaslatára jött létre a családügyi minisztérium Bukarestben, mely a családalapítástól időskorig rengeteg támogatást nyújt a családoknak, házasoknak különböző pénzügyi hitelek, biztosítási kedvezmények, pályázatok formájában, azonban ezeket csak akkreditált szervezetek, szolgálatok igényelhetik, ezért fontos, hogy mindenki ebbe az irányba tervezze a jövőt.

A belvárosi református templomban dr. Lakatos Csilla klinikai szakpszichológus, családterapeuta, lelkész A házasság mint a család és a társadalom alappillére című előadását abból a bibliai idézetből indította, hogy nem jó az embernek egyedül, majd a családról,mint az egyén életének, egészségének egyik legfontosabb védőfaktoráról értekezett, és a házastársi kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Mint megtudhattuk, az utóbbi évek demográfiai változásai nem sok jóval kecsegtetnek, ezért rendkívül fontos szerepe van a házasság hetéhez hasonló rendezvényeknek, az erős szociális háló kialakításának, mely megtarthatja a családokat.

Dr. Kondor Ágota vallástanár, egyetemi adjunktus, önkormányzati képviselő szerint elindult egy olyan folyamat Sepsiszentgyörgyön, mely egyre több támogatásban részesíti az itt élő házasokat, családokat, minden téren arra ösztönözve őket, amit a rendezvény idei mottója oly frappánsan foglal össze: maradjunk együtt. „Tehát feladatunk van, úgy is, mint házasoknak, és úgy is, mint a házasok segítőinek” – fogalmazott a szakember.

Péterfi Ágnes unitárius lelkész rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy a héber házasság szóhoz az elhordozni, cipelni jelentés társul, a konferencián jelen lévő szervezetek képviselőinek pedig az örömök és a nehézségek elhordozásában is segíteniük kell a családokat azzal a hittel, erővel és bölcsességgel, amit a Jóisten ad.

A bemutatkozások során a Bonus Pastor Alapítvány helyi támogató csoportját, a szenvedélybetegek hozzátartozóinak csoportját, a Turul Iroda két családokat segítő programját, a Máltai Szeretetszolgálat A család mint esély elnevezésű kezdeményezését, a Diakónia Keresztyén Alapítvány különböző szolgáltatásait, a Kovászna megyei szociális és gyermekjogvédelmi igazgatóság legfontosabb céljait, valamint egy négyéves projektjét, az Irgalmas Szamaritánus Keresztyén Egyesületet, a Gondviselés Segélyszervezet családsegítő törekvéseit, a Caritas sepsiszentgyörgyi fiókjának programjait, a Bölcső és Vár Egyesület, valamint a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületének tevékenységét ismerhettük meg.

A nap végén tartották az online könyvbemutatót. Balogh Klára, Hézser Gábor, Krasznay Mónika: Beszélgetések a családról. Gondolatok, tapasztalatok, kérdések a családterápiáról és lelkigondozásról című kötetéről Pál Tünde pasztorálpszichológus, a Hármas Kötél Családközpont és a sepsiszentgyörgyi Házasság Hete Mozgalom koordinátora faggatta a szerzőket. Sok kérdés felmerült a beszélgetés során: a közös nyelv kialakításának szerepe a családon belüli beszélgetésekben; „Isten mint pótolhatatlan erőforrás” bevonása a házasságokba; a tágabb közösség felelőssége a házasságok működésében; a házasság mint fazék, mely csupán keretet ad annak, ami benne fő...

A szervezők bíznak benne, hogy ez a konferencia fontos szerepet játszik annak a sepsiszentgyörgyi erős szociális hálónak a kialakításában, melyről régóta álmodnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2022-02-14: Közélet - :

Fatolvajok Gidófalván

Két férfit csíptek el pénteken Gidófalva közelében a rendőrök, akik lopott fát szállítottak. Az egyik tettes délelőtt bukott le a községbeli rendőrök, valamint a közbirtokosság képviselőinek ellenőrzése nyomán, amint egy szekérnyi rönkfát szállított.
2022-02-14: Máról holnapra - Farkas Réka:

A palackból kiszabadított szellem

Szűkszavún, többnyire az MTI magyar hírügynökségre hivatkozva számolt be a román sajtó az úzvölgyi katonatemető kapcsán hozott legfrissebb bírósági ítéletről: tudomásul veszik, hogy a Bákó Megyei Törvényszék érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának dormánfalvi önkormányzat által kiállított építési engedélyét, és elrendelte a törvénytelenül felállított betonkeresztek lebontását.