VidékfejlesztésHamarosan lesz pályázati kiírás a gyümölcstermesztésre

2022. február 15., kedd, Gazdakör

Múlt hét végén járt le a 4.1a intézkedésnél az előzetes eligazító füzet közvitájának határideje, ami azt jelenti, hogy hamarosan kiírásra kerül az intézkedés pályázhatósága.

Az idevágó belső szabályozás értelmében a végleges eligazító füzet majd felkerül a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség honlapjára (www.afir.info), és általában két hét múlva meghirdetik az intézkedés pályázhatóságát. Egyelőre nem biztos a pályázható összeg, de a megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információ szerint 110 millió volt elkülönítve az átmeneti két évre leosztott uniós vidékfejlesztési alapból.

A mostani ideiglenes eligazító füzet szerint három alösszetevőre lehet majd pályázni. Az első: támogatás gyümölcsösök létesítésére, a meglevők növelésére és korszerűsítésére, valamint a gyümölcsök kondicionálására (előkészítése eladásra) és a marketinges költségek fedezésére. A második: támogatás gyümölcstárolók létesítésére, a gyümölcsök előkészítésére (kondicionálására) és feldolgozására. A harmadik alösszetevő olyan gépek, illetve berendezések vásárlását támogatja, amelyek a gyümölcsök leszedésére, összegyűjtésére használhatók. Egyes információk szerint a pályázható összeget is megosztják: 70 millió euró az első, 30 millió euró a második, 10 millió euró pedig a harmadik csoportra.

A pályázható támogatási összeg 100 ezer euró és 1,5 millió euró között mozoghat, az alösszetevő és a meglevő vagy létesítendő gyümölcsös nagyságának függvényében. A minimális gazdasági nagyság, amivel lehet pályázni, illetve a létesítendő gyümölcsös értéke 4000 euró SO, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyümölcsösnek legalább 1,45 hektárosnak kell lennie.

Az intézkedés mellékletében megtalálhatók lesznek a támogatható gyümölcsök fajtái (beleértve a gyümölcstermő cserjéket és az eperültetvényeket is), illetve a zóna szerinti termékenységi besorolás, amit községenként adnak meg, és minimálisan 2 kell hogy legyen.

Az elnyerhető támogatás intenzitása 50 százalékos, tehát a beruházás értékének felét saját pénzből kell biztosítani. Viszont az intenzitás növekedhet 20 százalékkal, ha a pályázó fiatal, 40 év alatti gazda, vagy ha a gyümölcsös hegyvidéken valósul meg. Akkor is jár a növekedés, ha a terület zöldítéses és klímaváltozást elkerülő kifizetéseket kap, illetve ha ökogazdálkodás van vagy lesz a gyümölcsösben. Akkor is jár a 20 százalékos intenzitásnövekedés, ha a pályázó egy szövetkezet vagy termelői csoport, és a pályázat útján közös beruházás valósul meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2022-02-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem változik a támogatások igénylési rendszere

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és partnerei által szervezett év eleji gazdatalálkozókon az agrárintézmények képviselői szolgáltak értékes információkkal a szakterületüket érintő változásokról, újdonságokról. A Gazdakör előző számában a parlament alsóházának mezőgazdasági bizottságában zajló munkáról számoltunk be Könczei Csaba képviselő előadása alapján. Ma a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) támogatásfolyósítási újdonságairól, a gazdák részéről figyelmet igénylő kötelezettségekről írunk. A gazdatalálkozókon György Ervin aligazgató képviselte az intézményt, ő beszélt a tudnivalókról.
2022-02-15: Gazdakör - :

E heti gazdatalálkozók

A héten Felsőlemhényben és Gelencén folytatódik a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és partnerei által szervezett gazdatalálkozók sora.