Fotókiállítás és könyvbemutató: Brassaï és Fám Erika

2022. február 21., hétfő, Közélet

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) VI. Brassaï sajtófotó-pályázatának anyagából nyílt kiállítás vasárnap a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség galériájában. A rendezvényen átadták a háromszéki fotósoknak járó díjakat, majd bemutatták a sepsiszentgyörgyi Fám Erika posztumusz megjelent Lájkolhatatlan című könyvét.

  • Szűcs László átadja a díjat Albert Leventének (középen). Fotó: Szekeres Attila
    Szűcs László átadja a díjat Albert Leventének (középen). Fotó: Szekeres Attila

A házigazda Péterfi Ágnes unitárius lelkész köszöntője után Szűcs László, a MÚRE elnöke jelezte, hatodik kiadásához érkezett fotópályázatuk, melyre romániai magyar fotósokon kívül külhoniak vagy a világban másutt élők küldhették be magyarok életével foglalkozó alkotásaikat. Erdélyieken kívül így vajdaságiak, kárpátaljaiak, magyarországiak is részt vettek, még ausztráliai is akadt. Az elnök ez alkalommal jelentette be a MÚRE sajtófotó- és videószakosztályának megalakulását. A tárlatot Halmágyi Zsolt csíkszeredai fotográfus, a zsűri tagja méltatta. Közölte, évről évre magasabb színvonalúak a beküldött fotók, a maga részéről a sportfotók hiányát fájlalta.

Szűcs László elmondta, a legjobb képekből összeállított kiállítás látható volt Nagyváradon, majd Csíkszeredában, s – első ízben – Sepsiszentgyörgyre is elhozták a tárlatot. Ezúttal adták át a helybeliek által elnyert elismeréseket. Díjat vett át Albert Levente és Szekeres Attila, lapunk fotóriportere és szerkesztője, illetve Huszár Szilamér sepsiszentgyörgyi fotográfus.

Mintegy felvezetőként a könyvbemutatóhoz, Huszár Szilamér felolvasta Fám Erika A rejtőzködő fotós című írását. Az esszé abból indul ki, hogy gazdag irodalma van a fotónak, de ritkán tesznek említést a fotósról, az emberről, aki a kamera mögött van, ő ugyanis láthatatlan, neki a fotó lesz a profilja.

Szűcs László, a könyvet kiadó Holnap Kulturális Egyesület elnökeként elmondta, korábban kiadták Fám Erika Halló, Juli! című kisregényét, amely két barátnő telefonbeszélgetéséről szól. A Lájkolhatatlan című kötet megjelenését sajnos a szerző már nem érte meg. A kötet felkeltette már a szakmai érdeklődést, a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti tanszékén szolgálhat akár oktatási segédanyagként is, ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi filmesztéta, művészetpedagógus hagyatékban maradt esszéi, művészeti írásai a szélesebb olvasóközönséghez is szólnak. Fám Erika több anyagban foglalkozik képiség és képtelenség, kortárs művészet és képelmélet fogalmával, virtuális kapcsolatokkal, virtuális közösségekkel, de akár olyan egyszerű dolgok esztétikai, képi jelentéséről is izgalmasan ír, mint egy szék, egy postaláda, egy terasz vagy az emberi haj. Egyszerre személyes és szakszerű, mintha egy Fám Erika által rendezett film peregne a kötet lapjain.

Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója mintegy a címre rímelve, a könyvről azt mondta: letehetetlen. Minden bölcsész számára kötelező olvasmánnyá kellene tenni, véli. A szerző szépen felépített esztétikai rendszert tesz az olvasó elé, mondotta a méltató, hozzátéve, Fám Erikánál is olyan finom intelligenciát tapasztalt, mint amilyet az erdélyi esszéirodalom koronázatlan királynőjénél, Szilágyi Júliánál észlelünk. Kiváló pedagógiai munka, összegzett, majd ő is részletet olvasott fel a kötetből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1767
szavazógép
2022-02-22: Gazdakör - :

Szomszédolás Dobrudzsában

Mikuláskor a tengerpartra, ki hallott még ilyet ? – morfondíroztam, miközben a konstancai gyors hol szelíden, hol vadabbul ringott-rengett alattam, s maszkom mögé rejtőzve újra belemélyedtem előadási jegyzeteim csinosításába.
2022-02-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Fejlesztésre összpontosítanak (Mikóújfalu)

A község eddigi legjelentősebb költségvetését fogadta el Mikóújfalu képviselő-testülete, így számos, önerőből és pályázati forrásokból megvalósított beruházást indíthatnak el a közeljövőben az Olt menti településen.