Az utca hangja

2008. november 28., péntek, Nyílttér

KOVÁCS GYULA, Sepsiszentgyörgy. Leginkább kerékkötőnek nevezhető az RMDSZ-vezetők magatartása, ha a más vélemények kizárását, az autonómiakérdés visszaszorítását, a riogatásokat, a klientúra kiszolgálását, az önkényes pénzosztást számba vesszük. Tamás Sándor megyeitanács-elnök megnyilvánulásai már csak azért is megdöbbentőek, mert választási plakátjain az egyenes beszéd, székely virtus, őszinteség, bizalom, tapasztalat jelent meg, tevékenysége pedig éppen ezek ellenkezőjéről tanúskodik.

A Háromszék napilapot is kiköltöztetné pusztán azért, mert nem szajkózza egyoldalúan a hatalmi nézeteket, hanem valóban hiteles tájékoztatást nyújt. Ezzel nem a népszerűségét növeli, sőt, magára haragít sok olvasót; tapasztalatát talán inkább arra kellene felhasználnia, hogy megfelelő székházat biztosítson egy rangos díjakkal többszörösen kitüntetett újságnak. Szégyen a magyarságra nézve az is, ahogy az RMDSZ-es városatyák tartózkodtak az autonómia-népszavazás kiírásától, pedig igazán nem vették volna fejüket, ha rábólintanak. Tartalmatlan, demagóg szólamokra épül az RMDSZ egész kampánya, régiófejlesztésről és infrastruktúráról beszélnek, miközben nő a munkanélküliség, a Székelyföldön továbbra is alacsonyak a bérek, és folyamatosan fogy a magyarság. Ezek megváltoztatása a fő feladat, nem a románok magyarul való tanítása... Ám úgy látszik, a jelölteknek a saját meggazdagodásuk az első, a magyarság sorsdöntő kérdéseivel nagyon keveset foglalkoznak.

HÁROMSZÉKI BÉLA GYULA, Magyarország. A nyáron sikerült hazamennem szülőfalumba, Maksára kedves rokonaimhoz, és keserű szájízzel olvastam, hogy Markóék csapata nem hajlandó kiegyezni az MPP-vel. Engem mégis más kérdés foglalkoztat, amire nem tudok válaszolni. Ugyanis minden pecsételés eljövetelekor, de más alkalmakkor is azt szajkózzák, hogy ők az erdélyi magyarság képviselői, és itt van a kutya elásva. Mert tegyük fel, hogy igen, de akkor miért csak azok társaságában lehet látni őket, akiket tudtommal minden honfitársam utál, és soha sehol nem állnak a nemzeti oldalt képviselő magyarországi politikusok mellett? Remélem, önök sem felejtették el, hogy kik voltak azok, akik a nemzet gyásznapján pezsgőbontásos koccintáson vettek részt a román politikusok mellett.

KELEMEN GYULA, Sepsiszentgyörgy. A sajtóból értesültem az RMDSZ Marosvásárhelyen tartott országos kampányzáró rendezvényéről. Ezen az erőfitogtató megnyilvánuláson szerintem nem az egyszerű polgárok, hanem a régi és új képviselő- és szenátorjelöltek, valamint az őket kiszolgáló klientúra vett részt tulipános, ide-oda forgatott köpenyükben. Kétlem, hogy a megújulás hatná át ezt a már eléggé hírhedt társaságot, noha nagyon szeretném, ha azon az úton haladnának, ahol esélyt kap a becsület is, ahogy Édler képviselőjelölt hirdeti. Nem igaz, hogy minden, függetlenre adott szavazat elvész, mert mindegyik egy kiáltó szó az RMDSZ eddigi politikája ellen.

Eredeti módon szépítik Szentkatolnát: a kiásott árkok mellé, a felhányt földbe ültettetett csemetéket az önkormányzat. Az érdekes az lesz, mikor az árkokat be kell födni: hogyan fogják ezt a műveletet fákkal együtt végrehajtani?

KÁDÁR KÁROLY FELVÉTELE

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1173
szavazógép
2008-11-28: Közélet - x:

Románia nemzeti ünnepén

Tegnap kezdődött a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett rendezvénysorozat Sepsiszentgyörgyön.
2008-11-28: Nyílttér - x:

Vajon mi a dolgunk? (Visszajelzés)

Megilletődve olvasom a Háromszék november 21-i számában Ez a dolgunk cím alatt új polgármesterünk hozzánk (is) intézett levelét.