Van jövő a kertészkedésben!

2022. március 8., kedd, Gazdakör

Ötödik alkalommal szervezték meg Csíkmadarason a Kertészeti Napok rendezvénysorozatát. Az elmúlt hét folyamán változatos programokkal, érdekes szakmai előadásokkal lepte meg az érdeklődőket a Garden Projekt kertészet, nagy érdeklődésnek örvendtek a metszés elméleti és gyakorlati bemutatói, a lendület pedig a RiBon ribizliborversenyen csúcsosodott. Az esemény szervezői között a Garden Projekt mellett ott volt a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is.

Tömören szólt a megnyitón János Ferdinánd cégtulajdonos. Résztvevőknek, munkatársaknak mondott köszönetet. Az eseményt a kertészeti szakma fontos fórumaként jellemezte: találkahely azoknak, akik már meglévő tudásukat szeretnék bővíteni, de sok információt kaphatnak itt azok is, akik a kezdők első lépéseit teszik ezen a területen – mondta a kertészkörökben Ferdiként közismert vállalkozó. „Mostanra hatalmas tudás halmozódott fel, megnyitottuk a RiBon üzemet, ahol a helyi gyümölcsöket az egészségünkre jó hatással bíró termékekké dolgozzuk fel. Még szövetkezeti partnerekre van szükségünk, hogy olyan dolgokat vihessünk véghez, amire őseink is büszkék lehetnének” – állította perspektívába a rendezvényt. Az, hogy az ember valamit ötödik alkalommal szervez meg, azt jelenti, hogy van értelme a befektetett időnek és munkának – fűzte hozzá.

„Parasztszülők parasztgyereke vagyok” – ezekkel a szavakkal kezdte meg áldását László Rezső csíkcsicsói plébános, kérve Isten áldását a jelenlévőkre. A plébános jelenléte nem véletlen, papként fóliasátras zöldségest hozott létre, nem is akármilyen eredményekkel: kertjéből a zöldséget – például a paradicsomot – a hívek maguk szedhetik le, árát pedig a „becsületkasszában” hagyják.

A rendezvény társszervezőjének, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Becze István szerint örvendetes, hogy nagy tömeget, a kertészetben érdekelteket sikerült megmozdítani. Nemcsak  profikat, hanem családi kertben, háztájiban gazdálkodókat is. „Fontos, hogy minél inkább tudatosuljon: a háztájiban, kiskertekben termesztett gyümölcsök, zöldségek csak jó hatással vannak az egészségünkre, főleg, ha odafigyelünk a termesztési folyamatra. Ne csak dísznövényeket termesszünk a falusi kertekben, de a városi kertekben sem, hanem olyan növényeket, amelyek hozzájárulhatnak az egészségesebb táplálkozásunkhoz. Gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket bármilyen udvaron bárki meg tud termelni – húzta alá Becze.

A megnyitón jelen volt Könczei Csaba parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja. Dicsérte a csíki mezőgazdaságot, hiszen itt is olyan rendezvényt hoztak létre, amelyik minden székelyföldi termelőnek érdekes, olyan információkat osztanak meg, amit kis és nagyobb gazdák egyaránt értékesíthetnek. „Nem kell feledni, hogy Székelyföld egyik erőssége a mezőgazdaság, ennek fontos – és egyre jelentősebb – része a gyümölcstermesztés, általánosságban a kertészkedés” – emelte ki Könczei.

A többnapos Kertészeti Napok fontos része volt a ribizliborverseny. Fehér, piros, de főleg fekete ribizliből készült borokat mutattak be a nevezők. Olyan is volt, amelyben berkenye is szerepelt az alapanyagok között. Mindezt annak ellenére, hogy a borászok úgy vélik: bort csak szőlőből lehet készíteni. De Székelyföldön a ribizli – sőt, a pityóka is – lehet a bor alapanyaga. Utóbbi hogyan? Hát úgy, hogy a székely gazda a pityókájával átmegy a hegyen, és ott szőlőre cseréli – na, abból lesz bor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2022-03-08: Emlékezet - Ferenczy L. Tibor:

Beke Györgyre emlékezem

Az élők közül sajnos már rég eltávozott Beke György bátyám (született 1927. augusztus 3-án, meghalt 2007 januárjában) emléke kísért mostanában. A szó szoros értelmében jó barátom volt, és másfél évtized után is fájón hiányzik.
2022-03-08: Gazdakör - Incze Péter:

Újból kitolták a határidőt (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség sajtóközleményben értesítette az érdekelteket, hogy a 16.4-es intézkedésnél (A piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása) meghosszabbították a pályázatok letevésének utolsó határidejét március 31-ig. A kiírás tavaly augusztus 27-én indult 40 millió euróval, a gyümölcstermesztők külön 10 millió euróra pályázhatnak. A letevéshez szükséges minimális pontszám a 10 pont. Az intézkedésre a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési tervben is lehetett pályázni, de most a támogatás értékét megemelték, jelenleg legtöbb 250 ezer eurót lehet, a régi tervben ez 100 ezer euró volt.