Belföldi hírek

2008. november 29., szombat, Belföld
Parlamentet a Mikulás, kormányt az angyal?

Traian Băsescu reméli, hogy a választások hivatalos végeredménye legkésőbb hat nappal a szavazás után megszületik, és az országnak még a karácsonyi ünnepek előtt lesz kormánya. Az elnök a Realitatea hírtelevízió által egyenes adásban közvetített beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkotmány szerint csak akkor kezdheti meg konzultációit a politikai pártokkal egy kormánytöbbség kialakításáról, ha az országos választási iroda — várhatóan december 6. körül — hivatalosan közli a végeredményt.

Az államfő szerint december 18—20-án lesz működőképes az új parlament, a megbízott miniszterelnök csak azután állhat a törvényhozó testület elé kormányának javasolt összetételével és programjával. Băsescu hangsúlyozta azonban, hogy december 13. előtt nem hívhatja össze az új parlamentet, mert a régi törvényhozó testületnek azon a napon jár csak le a négyéves mandátuma. Az új parlamentnek öt napon belül kell jóváhagynia a megválasztott honatyák mandátumát, ezután választják meg a két házelnököt, megalakulnak a frakciók és a parlamenti bizottságok. Rögtön a beszéd elhangzása után a Realitatea stúdiójában egy politikai elemző túlságosan derűlátónak minősítette a Băsescu által felvázolt menetrendet. Úgy vélte, újév előtt nem alakul meg az új kormány, mert az újfajta voksolási rendszer bonyolultabbá teszi a parlamenti mandátumok szétosztását, és nem tudni, mi lesz, ha a sok óvás miatt elhúzódik a végeredmények hivatalossá tétele. Az alkotmány szerint ugyanis az államfőnek a választások után legkésőbb húsz nappal össze kell hívnia a parlamentet.

Levegőben a regisztrációs adó

Legkésőbb december 15-én lépteti érvénybe a kormány a regisztrációs adó felfüggesztéséről szóló korábbi döntését, mert megvárja az Európai Bizottság véleményét — jelentette be tegnap Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök. A kormány a hazai autóipar védelmében korábban úgy döntött, hogy december 1-jétől 2009 végéig felfüggeszti az Euro 4-es gépkocsik után fizetett környezetvédelmi adót. Ennek elődje volt a regisztrációs adó, amit a kormány 2008 elején vezetett be. Ezzel a használt gépkocsikra nagyobb adót szabott ki, mint az újakra, és az Európai Bizottság emiatt eljárást indított Románia ellen. Így keresztelték át környezetvédelmi adóra az illetéket még az év közepén, és tartalmában is módosították: az új gépkocsik utáni adó emelkedett, a használtak forgalomba íratásáért viszont kevesebbet kellett fizetni. E változtatás július 1-jétől lépett érvénybe, és attól fogva jelentősen megnőtt a használt gépkocsik behozatala. Ha most az EB rábólint — és ha a következő kormány is úgy gondolja —, december 15-től tizenhárom hónapra megszűnik a regisztrációs adó.

Székelyföld gazdagsága

Székelyföldön soha nem voltak gazdag emberek, de voltak gazdag közösségek, és van rá lehetőség, hogy ötven év múlva is fenntartható életteret kapjanak leszármazottaink — hangzott el tegnap Csíkszeredában az ötödször megrendezett Hargita megyei Civil Konferencián. A meghívott előadók forrásszerzési mintákat, működő kezdeményezéseket, partnerségeket mutattak be az aktív európai polgári szerepvállalás fogalmának, jelentőségének tudatosítására. Ismertették az önkormányzati eszközöket és a vonatkozó jogszabályokat is. A Hargita Megyei Tanács évente mintegy 2,5 millió euróval támogatja a civil szervezetek működését, és fontosnak tartja jelenlétüket a közéletben, mert a közigazgatás kiegészítő egységeiként is számba vehetőek, hiszen sok társadalmi gondot vállalnak fel, és segíthetnek újragondolni, újraértékelni a célokat.

Választási ingyenjegy

Több ezer egyetemista állt sorban tegnap a nagyvárosok vasútállomásain, hogy ingyen hazautazhasson a háromnapos hosszú hétvégére. A kormány ugyan a választások miatt vállalta a fiatalok államköltségen való, egyszeri oda-vissza fuvarozását — az új törvény értelmében mindenki csak az állandó lakhelye szerinti körzetben szavazhat —, de sokan elmondták, hogy őket a politika nem érdekli, egyszerűen kihasználják a lehetőséget. Bár a pénztárosok számát ez alkalomra megduplázták, a jegyadás a szokásosnál sokkal lassabban haladt, mert mindenkinek az iratait is ellenőrizni kellett. A hirtelen megnőtt utaslétszámból adódó zsúfoltságot meghosszabbított szerelvényekkel próbálják enyhíteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2008-11-29: Belföld - x:

Hírsaláta

NEM SZAVAZ, MERT SEMMIT SEM KAPOTT. A bukaresti román lapok és a televíziók előszeretettel foglalkoznak a székelyföldi választás előtti helyzettel. A Gândul tudósítója egyenesen azt állítja, hogy a magyar választók azért nem mennek el szavazni, mert senki sem adott semmit. Illetve — tudta meg a tudósító — az egyik képviselőjelölt elkezdett vegetás csomagokat osztogatni, de az emberek ezzel sem elégedettek. A lap a román jelölteket illetően is szkeptikus, ez a közösség megosztott, a sok párt és jelölt között szétszóródnak a szavazatok, tehát meglehet, hogy még a szokásos egy képviselői helyet sem sikerül elnyerniük.
2008-11-29: Közélet - Hecser László:

Tüntetni készülnek (Barót)

A baróti Kormos szakszervezet úgy döntött, jövő hétre halasztja tervezett tüntetését. Egy olyan bírósági végzésnek akarnak érvényt szerezni, melynek értelmében jogosultak az április 1.―október 29. közötti időszak fizetéseire.