Mi, hol, mikor?

2022. március 16., szerda, Mi, hol, mikor?

Takarítás az Olt mentén
A Háromszéki Közösségi Alapítvány szombaton 10 és 12 óra között tavaszi gyorstakarítást szervez az Olt mentén. Az akció célja elsősorban az Olt partjának tisztán tartása, másrészt ellenőrizni a tavalyi Olt-takarítás eredményét, a kihelyezett táblák épségét, a kialakított Olt-védelmi rendszer hatékonyságát. Várnak mindenkit, aki csatlakozni kíván. A résztvevőknek zsákokat, kesztyűket biztosítanak, ásványvízről és megfelelő öltözékről mindenki maga gondoskodik.Gyüleke­zés szombaton 10 órakor az Arénánál, a Kaufland parkolójánál és a Trident mögött.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától a kamarateremben Pintér Béla Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka, korhatár: 14+) című előadását játssza. A budapesti Feledi Projekt Szálkák című vendégjátékát 17-én, csütörtökön 19 órától a Háromszék Táncstúdióban láthatják az érdeklődők. Jegyek kaphatóak a biletmaster.ro oldalon, a városi szervezőirodában vagy előadás előtt a hely­színen.
A CSÍKSZENTGYÖRGYI SZÉKELY GÓBÉK A Vacina nem játék! című előadásukkal Sepsiszentgyörgyön vendégszerepelnek március 19-én 19 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Jegyet ma és 17-én 16–18 óráig lehet vásárolni a Treffnél, ára 30 lej. Érdeklődni a 0746 208 811-es és a 0745 589 214-es telefonon lehet.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Pirula panda (románul beszélő), 16.45-től Katonadolog (magyarul beszélő), 18.30-tól Három emelet (román felirattal), 18.45-től Uncharted (magyarul beszélő), 20.45-től Ahol a nap felkel Párizsban (román felirattal), 21 órától A világ legrosszabb embere (román felirattal). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102.

Kiállítás
EMLÉKKIÁLLÍTÁS. Torró Vilmos (1935–2001) kovásznai ex libris-készítő, műkedvelő grafikus emlékkiállítását nyitják meg ma 17 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban. Megnyitóbeszédet mond: dr. Péter Sándor ny. magyartanár, szakíró.
SZOBRÁSZATI KIÁLLÍTÁS. Március 17-én, csütörtökön 17 órától Éltes Barna szobrászművész alkotásaiból nyit kiállítást a Székely Nemzeti Múzeum. A fenti térben, a hónap műtárgya köré épülő tárlat után a lenti termekben, a Lábas Ház Pincegalériájában látható válogatás a sepsiszentgyörgyi képzőművész munkáiból. A tárlatot dr. Both Noémi Zsuzsanna történész nyitja meg.
RAJZKIÁLLÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban Márton Etele Bulcsú, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjának egyéni rajzkiállítása megtekinthető március 23-ig hétköznapokon 9–16 óráig.

Zene

Üveghang Akadémia. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban ma 18 órától folytatódik az Üveghang Akadémia. Ezúttal a gödöllői Talamba ütőegyüttes lesz a meghívott előadó, akik egy érdekes hangszerbemutatóval készülnek az eseményre. Az együttes az ütőhangszerek rendkívüli sokszínűségét mutatja majd meg Az ősembertől a napjainkig címet viselő hatvanperces előadással, amely során a hallgatók játszva tanulnak nemcsak zenélni, hanem a világ sokszínűségét megszeretni. Az Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes az ütőhangszerek iránti ösztönös kíváncsiságot elégíti ki és táplálja interaktív hangszerbemutatójával, amely minden korosztály számára tartalmas, változatos szórakozást nyújt. Műsoraik során bejárják a zene világát térben és időben. A Talamba Ütőegyüttes tagjai: Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente.

OLIMPIKONOK ELŐADÁSA. Ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében  (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai lépnek fel: Kádár Lia (III.), Molnár Kitti (III.), Ivanitzki Krisztina (VI.), Nikula Dávid (VI.), Sebestyén-Lázár Kata (VII.), Vajda Gergő (X.), Kádár Balázs (XI.), Valentin Ciucă (XII.) és Máthé Izabella (XII.). Felkészítő tanárok: Császár Katalin (fuvola), Gábor Szabolcs (klarinét), Szép Szilamér (trombita). Zenei szervező: Császár Katalin zenetanár, katedrafőnök. Zongorakíséret: Kőmíves-Bokor Zsuzsa, Bándi Margit, Szabó-Siklódi Levente, Simon Vilmos, Ambrus Sándor. A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 10 lej.

Könyvbemutató
KOLOZSVÁRI ANDRÁS (B. Kovács András) Szarvascsoda, avagy adjátok vissza a magyar verset a lírának! című, a budapesti Napkút Kiadónál 2021-ben megjelent gyűjteményes verseskötetét március 17-én, csütörtökön 18 órától mutatják be Sepsiszentgyörgyön az unitárius templom tanácstermében. Házigazda: Péterfi Ágnes lelkész. Azt a kérdéskört járják körül, hogy van-e esélye a közéleti költészetnek.
BORDÁCS ANDREA Múzsák lázadása – Válogatott írások nőművészekről és női művészekről című, 2021-ben megjelent könyvének bemutatójára kerül sor a szerző, valamint Ungvári-Zrínyi Kata művészetkritikus és kurátor jelenlétében csütörtökön 18 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. szám).

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret a karmelita nővérekkel, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 7.30-tól imalánc a megújulásért, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.15-től Fájdalmas rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

Hitvilág
LELKIGYAKORLAT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Március 19-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom főünnepén tartják az egyházközség búcsúünnepét. A búcsúra háromnapos lelkigyakorlattal, triduummal készülnek. Ma, 17-én és 18-án az esti szentmisékben elmélkedést tart ft. Hajlák Attila imecsfalvi plébános. Gyóntatás lesz a szentmisék alatt.
SZÜLŐI KEREKASZTAL KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében a második alkalommal megszervezett Szülői Kerekasztal témája a család mint háttérország lesz. Köszöntőbeszédet mond: Deák Magdolna igazgató. A beszélgetés irányítója: Len Rita nevelési tanácsadó. Meghívott vendégek: Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuta házaspár. LELKI NAP EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKNAK. Március 19-én, szombaton 9–14 óráig a kézdivásárhelyi (Kanta) Szentháromság templom-kolostorban lelki napot tartanak egészségügyben dolgozóknak. Meghívott: Nagy Enikő Kriszta ferences nővér. A nagyböjti lelki napot Kett-foglalkozással kötik egybe. Jelentkezni Mátis Juditnál lehet a 0757 723 837-es telefonon.

Ady Endre-ösztöndíj
Megjelentek az Ady Endre Ösztöndíjpályázat eredményei. 87 székelyföldi diák részesül egyenként 10 000 forint értékű tanulmányi támogatásban a 2021–2022-es tanévre. A támogatást a Magyar Kormány biztosítja a közoktatási rendszerben magyar nyelven tanuló tehetséges, szerény anyagi helyzettel rendelkező diákoknak. Az eredményhirdetést követően elkezdődik a szerződéskötés folyamata, az ösztöndíjak folyósítása. A támogatottak névsora a tehetsegpont.ro honlapon tekinthető meg.

Röviden
NYÍLT NAP A MIKÓBAN. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium a Kós Károly-épületekben nyílt napot szervez ma 10.30–12.30 óráig és március 17-én 14.30–16.30 óráig az előkészítő osztályba készülő gyerekek szüleinek. Előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a szülőket, ill. szülőket a gyerekekkel. Jelentkezni a 0267 312 793-as telefonszámon lehet naponta 8–16 óráig.
INGYENES ÜGYINTÉZÉS BERECKBEN. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig a berecki kultúrotthonban fogadják a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyek intézésére az érdeklődőket.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorában ma 18 órakor várnak minden humorkedvelő és kikapcsolódni vágyó személyt.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-
címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.
INGYENES FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata ingyenes felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba március 19-én, szombaton 15 órától a líceum Visky Árpád Drámatermében. A felvételire május 19-én kerül sor. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonon lehet.
BABAHÁZ. Újra látogatható a sepsiszentgyörgyi Babaház hétfőtől csütörtökig 15.30–18.00, pénteken 14–18 óráig, szombaton 10–13 óráig. Érdeklődni a 0751 233 763-as telefonszámon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2022-03-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2022-03-16: Sport - Tibodi Ferenc:

Bepótolja Szatmár elleni meccsét a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Bő két héttel a Román Kupa-döntőbeli összecsapásuk után, ma a női kosárlabda Nemzeti Liga 15. fordulójából elnapolt mérkőzésen ismét találkozik egymással a címvédő, valamint listavezető Sepsi-SIC és a tabella második helyén álló Szatmárnémeti VSK. A 19 órakor rajtoló találkozót eredetileg január 15-én kellett volna lejátszani, ám akkor elmaradt a meccs, mert a határ mentiek öt játékosának is pozitív volt a koronavírustesztje.