MegjelentAz Isten láthatóképpen elősegél

2022. március 25., péntek, Közélet

Könyv az árkosi unitárius templom és torony építéséről

A Hármas Alapítvány és a H–Press Kft. kiadásában érdekes forráskötet jelent meg: Márk Attila árkosi énekvezér a helyi unitárius egyházközség levéltárában megtalálható két emlékiratot közli. Bevezetésként pedig részletes tanulmányban foglalkozik az árkosi unitáriusok templom- és toronyépítési igyekezetének előzményeivel.

A kötet, amely olvasmányjellegén túl igazi forrásmunkának tekinthető, az „Árkosi nemes és vitézlő Lovas Katona”, Sepsiszék „hites Assesora” Barabás János, az emlékiratok szerzőjének rövid életrajzát is tartalmazza. A forrásközlést megelőző tanulmány, az árkosi templom, illetve a harangtorony 19. századi újjáépítése előtti történetéről szól, és Árkos község létrejötte előtti időkben használt Szentegyházas-dombi templommal kapcsolatos bizonytalan ismereteket tárja fel.

A kötet alapját Barabás János emlékirat-jegyzőkönyvének közlése képezi, amelyeket 1831 és 1843-ban jegyzett le. A két jegyzőkönyvet szöveghűen, a jelenlegi helyesírás szerint közli a szerző annak érdekében, hogy a régies kifejezések, mondatalkotások a kor hangulatát idézzék. A jegyzőkönyvek tanulmányozása színes, érdekes olvasmány, melyben a memoáríróval együtt élhetjük át a földrengések okozta károk lehangoló érzését, a nincstelenséget, a lehetetlent meghazudtoló lelkesítő összefogást, a nehézségek legyőzését és az elkészült épületekért Istennek mondott hálát. Az emlékiratok hitelesen ábrázolják a szinte két évszázaddal ezelőtti falu életét, mindennapjait. Olvasva szinte visszarepít az időben, a két emlékirat valóságos keresztmetszete a korabeli falunak, az adakozók listájában szinte minden árkosi felfedezheti elődjét.

A szép kivitelezésű kötet borítóját Ferencz Anikó készítette, kapható a H–Press lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1397
szavazógép
2022-03-25: Közélet - Szekeres Attila:

Hitelhez folyamodik a megye (Két év után újra otthon)

Két év után ismét saját székházában és személyes jelenléttel ülésezett Kovászna Megye Tanácsa tegnap. E tényt kiemelte Tamás Sándor tanácselnök köszöntőjében, hozzátéve, a körülmények miatt vagy nagyobb helyen, vagy online kellett megszervezniük a közgyűléseket. Márciusi soros ülésén a tanács többek között hitelkeretének növeléséről döntött. A 33,6 millió lejes összeg európai uniós fejlesztési pályázatok önrészéhez szükséges, az utóbbi időben megemelkedett építőanyagárak fedezésére.
2022-03-25: Jegyzet - :

Üzenet a színház világnapján

Március 27. a színház világnapja. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta ünnepeljük ezt a napot, és a nevezett intézet minden évben felkéri a színházi világ egy jelentős személyiségét, hogy fogalmazza meg üzenetét a színház művészei és a közönség számára. Az idei világnapi üzenetet Peter Sellars (1957–) amerikai rendező fogalmazta meg, aki elsősorban operák rendezésével vált világhírűvé. Így szól az üzenet: