VidékfejlesztésA gazdák éltek a pályázati lehetőségekkel

2022. március 29., kedd, Gazdakör

Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró volt pályázható, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni. A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Országos Ügynökség (AFIR) sajtótájékoztatón ismertetett egy kimutatást az elért eredményekről és a pályázóknak kifizetett összegekről.

A tájékoztató szerint az ügynökség eddig összesen 8,4 milliárd eurót fizetett ki a mezőgazdasági beruházásokra és a vidéki fejlesztésekre, valamint a kiegészítő támogatásokra (ide tartozik a hegyvidéki gazdálkodók plusz területalapú támogatása, az ökogazdálkodási, a környezetkímélő és zöldítéses kifizetések, melyeket az APIA hatáskörébe utaltak át, viszont ugyancsak az unió vidékfejlesztési alapjából állják).

„Megjegyzendő, hogy az uniós költségvetési rendelkezések szerint 2025 végéig ejthetők meg az utolsó kifizetések, mivel érvényesül az N+3 rendelkezés, ami azt jelenti, hogy a program befejezése után még három évig kifizethetők a pályázati pénzek. De most egy speciális eset áll fenn, ugyanis további két év ármeneti időszak (2021 és 2022) adódik hozzá a három évhez. Így jelenleg a lehívási ráta a vidékfejlesztési alapoknál 89 százalékos” – nyilatkozta Dorin Opreanu, az országos ügynökség vezérigazgatója.

Az ügynökséghez a 2014 és 2020 közötti időszakban összesen 103 204 pályázat érkezett be, több mint 12 milliárd euró értékben. Az elbírálások és országos válogatás, illetve a pontszám szerinti rangsorolás után az ügynökség 74 053 pályázóval kötött kifizetési szerződést, 5,9 milliárd euró értékben.

A legszámosabb a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatása volt, összesen 29 302 pályázóval kötöttek szerződést 256 millió euró értékben. Nagyon népszerű volt a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatása, összesen 12 911 negyven év alatti fiatal pályázata kapja meg az  összesen 506 millió eurót kitevő támogatást. A 7-es számú intézkedés keretében (közszolgáltatás-fejlesztési pályázatok – községi ivóvízhálózat, csatornázás, községi utak létrehozása, vidéki oktatási rendszer fejlesztése, a vidéki örökség megőrzése) 2122 pályázóval kötött az ügynökség szerződést 1,43 milliárd euró értékben. 871 pályázat kap támogatást a mezőgazdasági infrastruktúra, az erdei utak és az öntözőberendezések korszerűsítésére a 4.3-as intézkedés keretében, ami összesen 707 millió eurót jelent.

Ugyanakkor az AFIR 1,3 milliárd eurót fizet ki gazdaságok korszerűsítésére és gyümölcsösök létesítésének támogatására a sikeresen pályázó 2483 mezőgazdasági cégnek. A feldolgozási támogatásnál, valamint a GBER-séma keretében közel 700 pályázó összesen 470 millió eurót kap. Ezen kívül vidéki szolgáltatások létrejöttének és fejlesztésének támogatására (6.2-es és 6.4-es intézkedés), összesen 3080 befektetés megvalósítására 276 millió eurót fizetnek ki.

Adrian Chesnoiu agrárminiszter a lehívási és kifizetési adatokkal kapcsolatosan így nyilatkozott: „A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Országos Ügynökség általi kifizetések eredménye látható mindenütt a román falvakban, ez a fejlődés a pályázók és az ügynökség alkalmazottjai közös erőfeszítésének köszönhető. A leosztott vidékfejlesztési pénzek pályázatokkal való lefedése és a kifizetések aránya jelenleg nagyon jónak mondható, de ezt a kifizetési ütemet meg kell tartani a közeljövőben is, hogy a leosztott uniós összegeket mind elköltsük. Ez nagyon fontos a gazdálkodóknak és a beruházások megvalósítása szempontjából is, mert csak így biztosítható a vidék hosszú távú és fenntartható fejlesztése.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2022-03-29: Gazdakör - :

Szarvasmarha-tenyésztők találkozója

Zágonbárkányban gyűltek össze a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének bodzavidéki tagjai. A régiós gyűlésre péntek délelőtt került sor az anyaszervezet és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében.
2022-03-29: Riport - Demeter Virág Katalin:

Képregényektől a menyasszonyi ruhákig (Beszélgetés Könczei Alpár divattervezővel)

A sepsiszentgyörgyi Könczei Alpár azon szabadúszó fiatalok egyike, akik nem kevesebbre vállalkoznak, mint megélhetést kovácsolni abból, amit valóban szeretettel művelnek. Mindig szeretett rajzolni, s bár kezdetekben csak hobbiszinten, az élet úgy alakította, hogy jelenlegi szakmája is a ceruzához meg a rajzlaphoz köti: egyedi menyasszonyi ruhákat tervez és készít, egyik alkotása pedig nemrég egy híres nemzetközi filmfesztivál vörös szőnyegén is feltűnt.