Kézilabda: Mérlegen az MSC

2008. december 2., kedd, Sport

A 2007—2008-as bajnokság kegyetlen vesszőfutást jelentett a politika áldozatává vált sepsiszentgyörgyi MSC női kézilabdacsapatának, hiszen a Szuperligába erőltetett együttes százszázalékos kudarccal zárta a bajnokságot, melynek végén kilenc játékos elhagyta a klubot.

Természetesen, jogos anyagi követelések közepette. Nem részletezzük tovább, hiszen már annyiszor megírtuk, maradunk a szomorú ténnyel: női kézilabdánk a sír szélére jutott. A lenni vagy nem lenni? kérdés ott lebegett városunk, a klub fölött... Rossz volt arra gondolni, hogy ez is megszűnik, mint a férfi kézilabda, a jégkorong, a gyorskorcsolya, a cselgáncs s a — mondjuk ki bátran, mert tény — labdarúgás, hiszen amilyen a mai szentgyörgyi foci, azon csak sírni lehet... A sírba zuhanást előzte meg az MSC igazgatója, Sánta Károly azzal, hogy megkereste Csíki Sándor tanár urat, edzőt, és megkérte — idézem a tanár úr szavait —, ,,segítsen megmenteni a klub haldokló kézilabdacsapatát"...

Aztán Csiki Sándor megkereste a még Szentgyörgyön élő nagy ,,öregeket", majd egykori tanítványát, Ceangău Sándort, aki a felkérésre rábólintott. A neheze — a csapatépítés — csak ezután kezdődött. Pótolni a szuperligás csapat eltávozott játékosait, figyelembe venni a szövetség játékosok korára vonatkozó szigorú előírásokat... ráadásul a küszöbre érkezett a bajnoki rajt. Nem volt könnyű. A két szakember végül is összehozta s rajtoltatta az MSC új A-osztályos csapatát: Tompos Brigitta, Tankó Eszter, Crina Ciobanu, Lidia Adiaconiţei, Lő-rincz Orsolya, Molnár Enikő a Szuperligából, a melléjük csatlakozó Ambarus Ildikó, Mátyás Mónika, Szakács Simon Elena, Ramona Suciu és az új hullám, a tulajdonképpeni ifjúsági I-es gárda: Bianca Herciu, Pál Julia, Andrea Şerban, Préda Zita, Opra Beáta és Larisa Comşa.

Felszusszantunk! Hiszen ez azt jelentette, tovább él a csapat, s a két szakember nagy-nagy hozzáértése garancia arra, hogy két-három év alatt ütőképes együttessé nője ki magát. Tehát nem ebben a bajnokságban, nem a következőben vagy éppen az utána jövőben... Ebben az időszakban a hangsúly a játéktudás elsajátítására, a tapasztalatszerzésre, az erőnlét megszerzésére esik. Semmi másra. Az eredmény csak másod-, harmadlagos. Tehát csodát ne várjon senki, de legyen türelme mindenkinek ahhoz, hogy a csapat nyugodtan beérjen a ,,csoda" szolgáltatására.

Jobb lábbal kezdte a bajnokságot, hiszen egyszerűen lelépte Târgoviştén az Egyetem csapatát (37—12-re győzött), az más kérdés, hogy akkor még nem volt teljesen rendben a ,,korhatár" előirásaival, s ezért elvették a két bajnoki pontját, ráadásul egy hibaponttal sújtották... A folytatás már felszínre hozta a mindannyiunk által ismert tényeket, mint a fiatalsággal járó szerényebb játéktudás, játéktapasztalat, a gyengébb erőnlét... Ráadásul a szerencse is elpártolt a csapat mellől, korán a sérültek padjára került a tapaszalt Tankó Eszter, kiválása pótolhatatlan űrt hagyott maga mögött... Mindezen tények mellett voltak biztató jelek. Az Activ elleni mérkőzésen fél óra elteltével csak kétgólos volt a ploieşti-iek előnye (13—15), a csoport egyik esélyese, a Piatra Neamţ-i HCM saját pályáján csak kilenc góllal tudta megverni csikó­csapatunkat... Az idősebbek képességeivel tisztában vagyunk, s meggyőződésünk, hogy az ősz végén maradt még bennük tartalék bőven, akárcsak a hosszabb kihagyás után visszatért Szakácsban, a fiatalok közül fel-felvillant Herciu, Ambarus vagy a fiatal kapus, Comşa, hogy csak két-három nevet említsek... Mindent összegezve: kitartás, leányok, tanár bácsik, kitartás, kedves szurkolók, barátkozzunk meg a ténnyel: az MSC női kézilabda-együttesének háza táján a nem is olyan távoli jövő csapata épül, készül, erősödik. S ez megnyugtató, ez jó.

Az őszi rangsor:

1. Bákó 7 0 0 244—150 14

2. Naţional Rm. V. 6 0 1 220—134 12

3. Slobozia 4 0 3 217—184 8

4. Piatra Neamţ 4 0 3 193—161 8

5. Bukarest 4 0 3 192—199 8

6. Activ 2 0 5 188—207 4

7. Sepsi MSC* 0 0 7 116—219 -1

8. Târgovişte* 0 0 7 94—230 -1

* egy-egy büntetőpont a korhatár előírásainak be nem tartásáért

A folytatás: I. teremtorna: január 15—18., II. teremtorna: február 13—15., a tavaszi idény, azaz a visszavágók küzdelemsorozata március 15-én kezdődik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-12-02: Sport - x:

Labdarúgás, III. liga: Vereséggel zárta az őszt az FC Royal

A 2008—2009-es pontvadászat őszi idényének utolsó fordulójában az FC Royal Filipeştii de Pădurén vendégeskedett, ahol 3—1-re kapott ki a helyi Sportklubtól.
2008-12-02: Sport - x:

Cselgáncs: Ezüstérem

Nagyszerű eredménnyel búcsúztak novembertől a Nagy Mózes Sportklub cselgáncsozói: Varga Róbert (55 kg), Lukács Arnold (73 kg) , Benkő Zsolt (81 kg) — edzőjük Veres László —, mindhárman tagjai voltak az U/17-es korosztály országos bajnokság döntőjén indult Csíkszereda—Kézdivásárhely közös csapatnak, mely bajnoki ezüstérmet nyert.