VidékfejlesztésSokan pályáztak Kovászna megyéből

2022. április 5., kedd, Gazdakör

Az elmúlt hét csütörtökén járt le a 16.4-es pályázatok (piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása) benyújtási határideje. A megyében jó érdeklődésnek örvendett a pályázati lehetőség, összesen 9 pályázatot töltöttek fel a határidőig. Ebből két pályázat építkezést és a berendezések felszerelését és annak költségeit is magában foglalja, így ezeket a gyulafehérvári régiós központ szakemberei fogják ellenőrizni és elbírálni – tudtuk meg a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség Kovászna Megyei Hivatalától.

A kiírás tavaly augusztus 27-én indult 40 millió euróval, a gyümölcstermesztők külön 10 millió euróra pályázhattak. Nagyon lassan fogyott a pénz, ezért az országos ügynökség háromszor is meghosszabbította a pályázatok letevésének határidejét. Csütörtök délutánig végül összesen 283 pályázatot töltöttek fel az országos számítógépes rendszerbe több mint 50 millió euró értékben. A vidékfejlesztési szakemberektől kapott információk szerint a megyéből letett pályázatoknál az igényelt támogatás értéke átlagosan egyenként 200 000 euró feletti, így a pályázatokba foglalt össztámogatás értéke valamivel több, mint két millió euró.

Újra próbálkozik a pályázati pénz elnyerésével az illyefalvi LAM Alapítvány a helyi piacok fejlesztésére, a Kézdi Lacto Coop mezőgazdasági szövetkezet a támogatásból a prémium kategóriájú tejtermékeinek fejlesztené a piacát. A csernátoni Timate cég burgonya- és zöldségválogató, illetve -csomagoló, valamint hasábburgonyát készítő gépsort vásárolna. A nemrég alakult zágoni Törekvés Szövetkezet a helyben megtermelt és az egerpataki malomban őrölt prémium kategóriájú liszteknek venne csomagolósort és a termékek piacra jutását segítené.

Bodor Jakab uzonkafürdői tejfeldolgozó a saját készítésű érlelt sajtjainak a piacra jutását segítené a támogatással, a Sicfest Egyesület a megyei tej- és tejtermékpiacot szeretné fejleszteni. A csernátoni Burgonya Szövetkezet a helyi piacot és a köztes felvásárlók kizárásával a rövid láncú ellátást szeretné fejleszteni a partnerségben részt vevő termelők által előállított burgonyánál, a Szamikov nevű méhészszövetkezet pedig a partnerségbe társult méhészek számára fejlesztené a piacot Kézdivásárhelyen és Kovásznán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-04-05: Gazdakör - :

Háromszéken nincs sertéspestisgócpont

Több mint harminc afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván az országban. Kovászna megyében az utolsó gócpontot Kisborosnyón azonosították, az állategészségügyi igazgatóság szerint ezt tegnapra hivatalosan fel is számolták.
2022-04-05: Sport - Miska Brigitta:

Hat gólt lőtt hazai pályán a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

A sepsiszentgyörgyi csapat hazai környezetben, végig uralt mérkőzésen aratott 6–0 arányú győzelmet a már biztosan kieső Academica Clinceni felett az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásának 3. fordulójában. A háromszéki együttes az idényben tizenegyedszer zárt mérkőzést kapott gól nélkül, míg az utolsó előtti Ilfov megyei gárda sorozatban negyedszer szenvedett vereséget.