Magyarok az olimpiai játékokon: Sportnaptár

2008. december 2., kedd, Sport

December 1. Hetvenkilenc éve született Aradon Konyelicska István evezős, a helsinki olimpián indult Románia nyolcas hajójának ,,tengerésze". * Hatvannyolc éve születtek Csíkszeredában a Szabó testvérek — Géza és Gyula —, a Csíkszeredai Akarat és a román jégkorong-válogatott híres ,,patkánysorának" — Szabó Gyula, Ferencz Jancsi, Szabó Géza — két félelmetesen gólerős szélsője, a ’64-ben és ’68-ban is tizenkettedik helyen zárt román válogatott erősségei.

December 2. Hetvenhat éve született Csíkszeredában Czáka Zoltán jégkorongozó, a román válogatott sziklakemény hátvédje, Innsbruck (1964) és Grenoble (1968) tizenkettedik helyen zárt válogatott tagja. Ma tusnádi lakos. * Ma ünnepli harmincötödik születésnapját az újvidéki születésű, 1994-től amerikai, 2007-től magyar állampolgárságú Szeles Mónika teniszező, Sydney női egyesének bronzérmese.

December 3. Hatvanhárom éve született Nagyváradon Ágh Béla evezős, aki 1972-ben a müncheni olimpián a tamásfalvi Tusa Imrével egy hajóban — kormányos nélküli négyesben — az ötödik helyen érkezett a célba. * Huszonhárom éve született Cseh László úszó, a második athéni olimpia (2004) bronzérmese (400 m vegyes), hatodik (100 m hát) és hetedik (4x100 m vegyes) helyezettje, a pekingi olimpia háromszoros ezüstérmese (200 m, 400 m vegyes és 200 m pillangó).

December 4. Harminc éve született Hargitafürdőn Tófalvi Éva sílövő, három olimpia résztvevője. Naganóban (1998) 11. helyezett 15 km-en, 31. 7,5 km-en, Salt Lake Cityben (2002) 52. 15 km-en, 61. 7,5 km-en, Torinóban 19. 15 km-en, 70. 7,5 km-en és 14. a 4x6 km-es váltóval. * Ma 53 éves Vaskuti István kenus, a moszkvai olimpia aranyérmese (kenu II-500 m, Foltán Lászlóval), Szöulban hatodik (C II-500 m), ezúttal Sarusi Kis Jánossal egy hajóban.

December 5. Harminckilencedik születésnapját ünnepli a kanadai Nemtin Anita, aki az atlantai olimpián tagja volt a 19. helyen zárt magyar lovastusa- (military) válogatottnak

December 6. Száztíz éve született Ungváron Vadnay László alezredes, sportlövő, a berlini olimpia tizedik helyezettje (gyorstüzelő pisztoly). * Százhuszonnyolc éve született Sopronban Korponai János tornász, a stockholmi olimpia összetett csapatversenyének ezüstérmese.

December 7. Tizenhat éve hunyt el Adamik Zoltán atléta, a helsinki olimpia 400 méteres síkfutója. Sajnos, nem jutott döntőbe. * Százhuszonegy éve született Herceg István tornász, a stockholmi olimpia ezüstérmese (összetett csapatversenyben).

Á. K.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-12-02: Sport - x:

Szavazzanak 2008 legjobbjaira

Több évtizedes hagyományunkhoz hűen idén is lehetőséget teremtünk kedves olvasóinknak, sportbarátainknak — természetesen, nem zárjuk ki a polgármestereket, politikusokat sem, számukra is adott a lehetőség, sőt, el is várjuk, éljenek vele —, hogy leróják tiszteletüket, elismerésüket, hogy kifejezzék köszönetüket sportolóink előtt, akik a mögöttünk maradt közel egy év alatt eredményeikkel, tetteikkel a hazai és nemzetközi küzdőtereken — a pekingi olimpiai játékokon, a világ- és Európa-bajnokságokon — öregbítették megyénk sporthírnevét.
2008-12-03: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Táncba hívják a menyasszonyt

Már csak az a kérdés, ki lesz majd a vőlegény. Az RMDSZ-es vezetők szerint ugyanis eddig az összes parlamenti párt képviselője jelezte, számítanak a szövetségre a kormánykoalíció kialakításában.