TusványosKulcsszó: funkcionalitás

2007. július 20., péntek, Közélet
A tegnap délutáni előadás fő témája az volt, milyen eszközökkel, módszerekkel valósítható meg Székelyföld autonómiája. Fodor Imre, az SZNT elnöke felszólalásában azokat a törekvéseket ismertette, amelyekkel eddig próbálták előmozdítani az területi önrendelkezés törvényét.

Hangoztatta, kiharcolják a mindenki által elfogadott területi, személyi elvű és az elzárt közösségek autonómiáját. ,,Minél többet kell érvelni a többség, a románság felé" — tette hozzá. Daniel Barbu, a Bukaresti Egyetem oktatója szerint az autonómiát két veszély fenyegeti: a populizmus és a liberalizmus. ,,A populizmus azért veszélyes, mert speciális kapcsolata van az idővel, és nem tudja elfogadni a centralizált állam semmiféle felbomlását, a liberális állam pedig nem megfelelő környezet a területi önrendelkezés számára" — hangoztatta. Sógor Csaba szenátor arról beszélt, hogy sem az üzbég, sem a koszovói modellt nem sikerült megvalósítani, és hangsúlyozta, az önrendelkezés kivívásához az anyaország segítségére is nagy szükség van. ,,Számos sikeres autonómia működik Európában, de egyetlen államot sem lehet arra kötelezni, hogy biztosítsa az önrendelkezési jogot" — emelte ki Orbán Balázs politológus. A sikeres modellek példáiból tanulni kell, és akkor az autonómia megvalósulhat — mondotta. Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke azt a kérdést vetette fel, hogy normális törekvés-e az autonómia. ,,Ugyanis az a normális, ha a döntések, amelyek rólam szólnak, megkönnyítik az életemet" — hangoztatta. Elmondta, az autonómia esélye egyenlő Románia funkcionális modernizációjának és az erdélyi magyar rendszerváltásnak az esélyével. Felhívta a figyelmet, hogy az önrendelkezési törvény megvalósulása nemcsak az elutasító román politikai elit felelőssége.

Székely Karola

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2228
szavazógép
2007-07-20: Közélet - Ferencz Csaba:

Megkerülhetetlen energiapolitika (Tusványos)

Hogyan kerül a csizma — nevezetesen az energiapolitika kérdése — a tusványosi nyári egyetem asztalára? — tette fel a kérdést Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, és mindjárt válaszolt is rá: azért, mert az energiapolitikai kérdések ma már elsősorban a biztonságpolitikát érintik.
2007-07-20: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Saját épület Kolozsváron a Sapientiának
Közel féléves várakozás után engedélyezte Kolozsvár városi tanácsa, hogy megépülhessen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) új épülete, így hamarosan elkezdődhet a 3―4 millió euróra becsült beruházás megvalósítása ― közölte tegnap Tonk Márton, az egyetem dékánja.