Belföldi hírek

2007. július 20., péntek, Belföld

Saját épület Kolozsváron a Sapientiának

Közel féléves várakozás után engedélyezte Kolozsvár városi tanácsa, hogy megépülhessen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) új épülete, így hamarosan elkezdődhet a 3―4 millió euróra becsült beruházás megvalósítása ― közölte tegnap Tonk Márton, az egyetem dékánja.

A magyar költségvetésből finanszírozott egyetem vezetője elmondta: az épület Kolozsvár központjában kap helyet, így technikai okok miatt nem volt könnyű megszerezni az önkormányzat beleegyezését, de jelentős támogatást kaptak az RMDSZ színeit képviselő Boros János alpolgármestertől és a szervezet önkormányzati frakciójától. Az új, kétrészes ingatlan a Kolozsváron működő kar három szakán ― média, környezettudomány és európai tanulmányok ― tanuló diákokat fogadja majd. Tonk Márton emlékeztetett arra, hogy eddig bérelniük kellett épületet ahhoz, hogy biztosítsák az intézmény zökkenőmentes működését. Az építkezéshez és a felszereléshez szükséges összeget úgy teremtik elő, hogy egy korábban kapott magyarországi támogatásból 2001-ben megvásároltak egy telket, amelyet az akkori vételárnak a többszöröséért terveznek eladni. Kezdettől fogva vállalta a kar vezetősége, hogy saját anyagi forrásokból teremti elő a szükséges költségeket. A Macalik Arnold építész által tervezett ingatlan megépítésére közbeszerzési pályázatot írnak ki. Úgy tervezik, hogy 2009 tavaszán már használható lesz az új épület ― közölte Tonk Márton.

Tiltakozási akciókkal fenyegetőznek

A gazdák tiltakozó akciókat szerveznek Bukarestben, ha a kormány nem intézkedik az elhúzódó aszály következményeinek felszámolására ― állítja a Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetkezeteinek Ligája (LAPAR). A mezőgazdasági termelők felszólították a kormányt, hogy az aszály sújtotta vidékeken hirdesse ki a szükségállapotot. A liga azt állítja, hogy az érvényben levő törvények nem biztosítanak azonnali és valós támogatást a mezőgazdasági termelőknek, tehát a szükségállapot kihirdetése lenne a megoldás. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a hatóságok eltekinthetnek a törvény előírásaitól. A LAPAR hangsúlyozza, hogy sok gazda nem is kap kártérítést az államtól, mivel nem kötöttek biztosítást a mezőgazdasági területekre. A június 20-i adatok szerint a mintegy 2,8 millió hektárnyi búzával, tritikáléval, árpával, sörárpával, repcével és rozzsal bevetett területből körülbelül 1,7 millió hektár károsult a szárazság következtében. Az aszály hatása már érződik a búzatermésen, amely a gabona 91 százalékának learatása után 2,6 millió tonna, vagyis fele a tavalyinak.

Rendkívüli intézkedések

Az ország egész területére ― beleértve a településeket is ― kiterjesztik a tehergépkocsik nappali közlekedését illető megszorítást ― jelentette be Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. A megszorítás július 22-éig, vasárnapig érvényes, a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik 11 és 20 óra között nem közlekedhetnek. S Tegnap további 13 megyére terjesztették ki a narancssárga figyelmeztetést, ezekben ma a hőmérséklet eléri a 39―40 Celsius-fokot. Július 21-re, 22-re az ország egész területére kiterjesztik a narancssárga figyelmeztetést. A meteorológusok szerint július 22-én 39―40 Celsius-fok várható az ország nagy részében, helyenként akár 41―42 fokot is mérhetnek. A hőhullám kitarthat a jövő hét elejéig is. A hatóságok azt javasolják a közintézményeknek, módosítsák ügyfélfogadó programjukat, 7.30―11 és 17―20 óráig tartsanak nyitva. Mivel ez nem utasítás, az intézményeken múlik, hogy betartják-e, ezért jó, ha ügyintézés előtt az ember megérdeklődi a programot. A hatóságok a gyógyszertárakat elsősegélynyújtó helyekké nyilvánították, ahová a hőségtől szenvedő járókelők betérhetnek segítségért.

Paktum az oktatásért

Mircea Geoană, az SZDP elnöke tegnap sajtótájékoztatón elmondta, hogy javasolják, az oktatásért kezdeményezett nemzeti paktumot tíz évre kössék meg. ,,Az SZDP azt javasolja, készítsünk mellé konkrét működési tervet és éves költségvetési tervezetet" ― mondta Geoană. Rámutatott, semleges területen kell megfogalmazni és megkötni a paktumot, például a Román Akadémián. Petre Roman, a Demokrata Erők elnöke tegnap bejelentette, eleget tesz Mircea Geoană SZDP-elnök meghívásának, és azt javasolta, hogy az alakítandó bizottság tevékenységét Ionel Haiduc, a Román Akadémia elnöke koordinálja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2007-07-20: Közélet - x:

Kulcsszó: funkcionalitás (Tusványos)

A tegnap délutáni előadás fő témája az volt, milyen eszközökkel, módszerekkel valósítható meg Székelyföld autonómiája. Fodor Imre, az SZNT elnöke felszólalásában azokat a törekvéseket ismertette, amelyekkel eddig próbálták előmozdítani az területi önrendelkezés törvényét.
2007-07-20: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Gyorsítsák fel!
Hetvenmilliárd forint uniós fejlesztési pénzt kaphat közösen Magyarország és Románia a határ menti térségek fejlesztésére — közölte Bajnai Gordon, Magyarország önkormányzati és területfejlesztési minisztere, miután Kiss Péter kancelláriaminiszterrel és Markó Bélával, az RMDSZ elnökével egyeztetett. Kiss Péter beszámolt arról, hogy a fejlesztési lehetőségeken túl a találkozón szóba került a támogatási rendszer, valamint a magyar—román kormányülés előkészítése. A támogatási rendszerrel kapcsolatban Markó Béla bírálta a támogatások odaítélésének folyamatát, ezért azt kérte, gyorsítsák fel.