Határon túli levélszavazatokEggyel több mandátumot nyert a Fidesz

2022. április 7., csütörtök, Világfigyelő

Eggyel bővült, 136-ra nőtt a Fidesz–KDNP által elnyert mandátumok száma, a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszédé pedig eggyel csökkent az április 3-ai magyarországi parlamenti választás nyomán – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. A vasárnapi parlamenti választás a Fidesz–KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta.

A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz–KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 55 mandátuma van. A Parlamentbe még bejutó Mi Hazánk Mozgalomnak nem változott a mandátumszáma.

Az NVI vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. A beérkezett levélszavazatok száma összesen 318 153. Csütörtök reggelig 161 548 érvényes levélszavazatot számoltak össze, ebből 151 279-et kapott a Fidesz–KDNP pártszövetség, míg DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd 7006-ot, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 1705-öt. Az NVI folyamatosan ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait és számlálja össze az érvényes nyilatkozatokhoz tartozó szavazatokat, így az országos listás mandátumok megoszlása az egyes pártlisták között még változhat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2022-04-07: Közélet - :

Végzetes baleset Árapatakon

Közúti balesetben életét vesztette egy hétéves gyermek csütörtökön Árapatakon – közölte a megyei rendőr-felügyelőség.
2022-04-08: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Megemlékezés
180 éve hunyt el Kőrösi Csoma Sándor. Csaknem két évszázaddal ezelőtt indult ázsiai útjára Kőrösi Csoma Sándor, a magyarok őshazájának kutatója, a tibetológia megalapítója.