Ételszentelés Sepsiszentgyörgy főterén

2022. április 13., szerda, Közélet

Hagyományteremtő húsvétvasárnapi ételszentelésre kerül sor Sepsiszentgyörgy főterén április 17-én reggel fél nyolckor a MERT Egyesület és a Székely Polgári Egyesület szervezésében, Sepsiszentgyörgy önkormányzata támogatásával, a sepsiszentgyörgyi katolikus plébániák közös részvételével. A Magyar Erdélyért Egyesület vezetősége részéről Vajna Csilla beszélt lapunknak a kezdeményezés létrejöttéről.

  • Csíkszeredai ételszentelés. Csúcs Mária archív felvétele
    Csíkszeredai ételszentelés. Csúcs Mária archív felvétele

– A húsvétvasárnapi ünnephez tartozik az ételszentelés hagyománya. Ez a hetedik századtól nyomon követhető. A kereszténységben a húsvéti lakomázást megelőzi a böjti időszak, ami Jézusnak a negyvennapos nagyböjtjére emlékeztet. A húsvétreggeli misére a hívek letakart kosárral mennek, amelyben bárányhús, sonka, tojás, kalács és bor van. Ezek a megszentelésre váró ételek összefüggésben vannak az ünnep történéseivel. A bárány Krisztus-szimbólum, Jézus keresztáldozatát jelképezi, a bor a Megváltó vérét idézi, a tojás pedig kapcsolatban van a feltámadással. Megszentelés után a hívek hazamennek és otthon tálalják az ételeket.

– Hogyan jött létre, hogy a csíkszeredai mintára legyen sepsiszentgyörgyi ételszentelés is?
– Zarándokcsoportunk pár tagja – Szőcs-Torma Katalin, Kovács Blanka és Nagy Enikő – adták az ötletet a kezdeményezéshez, akik részt vettek tavaly a csíkszeredai szabadtéri ételszentelésen. Elgondolkodtunk, hogy miért ne lehetne Sepsiszentgyörgyön is egy hasonló lehetőség... Megkerestük a katolikus plébániákat, a városvezetést. Azt tapasztaltuk, hogy lelkesedéssel válaszoltak, felkaroltak és támogattak. Nem utolsósorban a protestáns egyházak: a református, unitárius, evangélikus egyházak lelkészei is támogatásukról biztosítottak. Kiplakátolták az eseményt, hirdették a gyülekezeti alkalmakkor, és részt is vesznek. Csíkszeredát egy nagyobb katolikus közösség lakja, itt viszont figyelembe kell vennünk, hogy több protestáns közösség is van. Őket is szeretnénk megszólítani. Kiemelném még a Történelmi Vitézi Rend tagjainak nagy segítségét, elsősorban a Balázsi Csabáét, aki a Gyöngyvirág utcai református gyülekezet presbitereként vállalta a kapcsolatteremtést a protestáns egyházakkal.

Szeretnénk ennek a közös ételszentelésnek egy folyamatosságot adni, amely hatalmas összekovácsoló erő lehetne. Reméljük, időjárástól függetlenül fontosnak fogják tartani az emberek ezt a kezdeményezést. Önkéntesek és egyesületi tagok fogják igazgatni a sorokat, mivel első alkalom, s aztán lassan megszokják majd a fegyelmezett, katonás sorokat. Az emelvényen lesz a ceremónia. Aki teheti, kérjük, jöjjön népviseletben, hogy hangsúlyt kapjon a nemzeti vonal is. Igazából egy erős közösség erősíti a nemzetet, bárki részt vehet a rendezvényen, nemcsak katolikusok, hanem más felekezetűek is, mindenkinek felkínáljuk a lehetőséget, hogy részesülhessen ebben a közös ételszentelési élményben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2072
szavazógép
2022-04-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Emelkedő élelmiszerárak

Az energiahordozók, valamint az üzemanyag árának emelkedése egyre nagyobb terhet ró a lakosságra: a számlák kifizetése mellett a megélhetés napról napra nehezebb feladatot jelent a családoknak, alacsony jövedelemből élőknek, hiszen az élelmiszerek ára az utóbbi időben meredeken nőtt. A drágulás mindenhol, a lakónegyedi kisebb boltoktól a nagyobb áruházakig egyaránt tetten érhető, valamivel olcsóbban talán utóbbiakból szerezhetjük be a mindennapi élethez legfontosabbakat.
2022-04-13: Sport - Miska Brigitta:

Győzelemmel zárta az idényt az újonc

Az újonc Háromszéki Ágyúsok 5–2-re diadalmaskodtak a Bukaresti Steaua felett a Brassóban rendezett helyosztón, így az ötödik helyen zárták első idényüket a román bajnokságban. Az aranyérmet az Erste Liga-győztes Csíkszeredai Sportklub szerezte meg, miután hazai környezetben 4–3-re győzött a Gyergyói Hoki Klub ellen, amelynek így be kellett érnie az ezüstéremmel.