Pénzügyi válságJó irányba mutató terv

2008. december 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Jó irányba mutat az Európai Bizottság gazdaságélénkítési terve — állapították meg az Európai Unió közös pénzt használó tagországainak pénzügyminiszterei hétfőn este Brüsszelben.

A brüsszeli bizottság által a nemzetközi pénzügyi válság reálgazdasági (mindenekelőtt ipari és szolgáltatási) hatásainak enyhítése érdekében a múlt héten előterjesztett intézkedési terv az elkövetkező két évre szól. Tartalmaz rövid távú intézkedéseket a munkahelyek megvédésére, a kereslet növelésére, a bizalom erősítésére, továbbá beruházási elképzeléseket a növekedés gyorsítására és a javulás fenntarthatóvá tételére hosszabb távon. Az összesen kétszázmilliárd euró értékű csomag mintegy nyolcvan százaléka az egyes tagállamok saját költségvetési forrásait terhelné.

Általánosságban, gazdasági szempontból támogatták a tervet hétfőn az EU-tagállamok versenyképességi miniszterei is. Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Joaquín Almunia pénzügyi biztos ugyanakkor ismét intett arra: a leghatékonyabb eredmény elérése érdekében ideiglenes, célzott, jól időzített és összehangolt pénzügyi intézkedésekre van szükség. A csoportot elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök szerint a tagállamok elvetették a forgalmi adó hagyomá­nyos szintjének csökkentését célzó elképzeléseket. Mint mondta, véleményük szerint ez nem gyakorolna egyértelmű hatást a fogyasztásra. Almunia megerősítette, hogy az EU-tagállamoktól még idén várják azokat a gazdaságpolitikai (stabilitási vagy konvergencia-) programokat, amelyek már figyelembe veszik a pénzügyi válság miatt tervezett lépéseket.

(MTI—fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1551
szavazógép
2008-12-03: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Hitelező jegybank (Pénzpiac)

Miután a román jegybank jelentős mennyiségű likviditást pumpált a hazai bankrendszerbe, október folyamán gyakorlatilag nettó hitelezőjévé vált a rendszernek. Ilyen jellegű beavatkozásra a kilencvenes évek végétől nem került sor. Ugyanakkor általánosan csökkent a hitelkereslet.
2008-12-03: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Nagy-Britanniában csökkentették az áfát

Nagy-Britanniában december 1-jétől 2,5 százalékponttal 15 százalékra, az Európai Unió által engedélyezett legalacsonyabb szintre szállították le az általános forgalmi adó kulcsát. Németország és Franciaország nem követi a brit példát.