Együtt dolgoztak a szentgyörgyi és szentesi drámás diákok

2022. április 21., csütörtök, Közélet

A magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Határtalanul! programja tette lehetővé, hogy április 10–15. között találkozzanak és együtt dolgozhassanak Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceum színészosztályainak és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának diákjai – tudósított Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi drámatagozat vezetője.

  • Szentesiekkel találkoztak a szentgyörgyi drámás diákok
    Szentesiekkel találkoztak a szentgyörgyi drámás diákok

A két drámatagozat kapcsolata tizennégy évre nyúlik vissza, öt évvel ezelőtt pedig testvériskolai együttműködést írt alá a két iskola igazgatója – tudjuk meg a közleményből, mely szerint a program jó lehetőséget teremtett arra, hogy a két intézmény drámatagozatos diákjai újra részt vegyenek egy szakmai gyakorlaton, valamint „közösen elmélyüljenek és bekapcsolódjanak a határokon átívelő értékek megélésébe”. A személyes kapcsolatok kialakítása, megélése által – amely a közel 70 fiatal számára leginkább a szakmai tapasztalatcserén, a közös műhelyfoglalkozásokon és próbákon teljesedett ki – az esemény elsődleges célja a magyar–magyar kapcsolatok ápolása, elmélyítése.

A szakmai programok mellett a diákok részt vettek különböző megemlékezéseken és ünnepségeken, kulturális eseményeken, valamint kiránduláson és városlátogatáson is. A projektet Békési Eszter és Tóth Tamás szentesi tanárok, valamint Fazakas Misi, Prezs­mer Boglárka és Mucha Oszkár sepsiszentgyörgyi szakemberek irányították. A Határtalanul! program első részét január 10–15. között tartották, amikor a sepsiszentgyörgyi drámás diákok látogattak el Szentesre.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 22 éve működik Románia legelső magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely szeptembertől egy újabb kilencedikes színész­osztályt indít. A felvételire május 19-én 17 órakor kerül sor. Május 14-én 15 órától felvételi felkészítőt tartanak, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a tagozattal és a szaktantárgyakkal. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2402
szavazógép
2022-04-21: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Megrongálták a kilyéni unitárius templomot

Egy kivételével minden ablakát betörték húsvét előtt a kilyéni, Szent László-legendát és Jézus keresztútját ábrázoló freskóiról is híres unitárius templomnak. Az ismeretlenek által elkövetett rongálás sajnos nem előzmény nélküli, az utóbbi hetekben történt már hasonló rombolás a műemléképületnél, melynek első írásos említését az 1332-es pápai tizedjegyzékben találjuk.
2022-04-21: Máról holnapra - Fekete Réka:

Bukás után

Már megint ötletel a miniszter. Miután felforgatta a tanév szerkezetét és előrevetítette, hogy a tanfelügyelőségek helyett megyei oktatási igazgatóságokat hoznak létre, de azt nem mondta, mi lesz azok feladata, és leszögezte, minden lépést a tanult Romániáért tesznek, újabban előállt azzal, hogy mivel a diákok sorra buktak a próbavizsgákon, majd alább teszik a mércét a valódi megmérettetésen, és máris jobbak lesznek az eredmények.