Mi, hol, mikor?

2022. április 25., hétfő, Mi, hol, mikor?

Szent György Napok
Sepsiszentgyörgyön április 23. – május 1. között tartják a 29. Szent György Napokat. A kulturális hét mai programja: a Cimborák Bábszínház stúdiótermében 11 órától Feketeország, rendező: Vajda Zsuzsanna, jegyár: 10 lej; a Míves Házban 16 órától Egy új kor hajnalán – Anastasia Vdovkina tűzzománc-kamarakiállítása, a tárlatot megnyitja Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi vezetője;

a Szimplában 17 órától Kényelmetlen színház – Boros Kinga könyvét bemutatja Székely Claribella; az Állomás negyedi piactéren 17 órától Móser Ádám szólókoncertje: tangóharmonika-improvizációk a muzsikus-zeneszerzőtől; a Tamási Áron Színházban 18 órától Csenki Attila és Benk Dénes – stand up comedy-est, jegyár: 30/15 lej; a Csíki negyedben az Árvácska Napközi Otthon mellett 19 órától utcazene-fesztivál, Közösségi: Móser Ádám szólókoncertje: tangóharmonika-improvizációk a muzsikus-zeneszerzőtől; az Andrei Mureșanu Színházban 19 órától Fabók Mancsi Bábszínháza: Mikszáth Kálmán: A fekete kakas, rendező: Fabók Mariann, ajánlott életkor: 14+; jegyár: 10 lej; a Sepsi Arénában 20 órától a Csíki Játékszín Valahol Európában című előadása, rendező: Somogyi Szilárd; kapunyitás: 19 órakor, jegyár: 30/15 lej.
Kedden: a Szabadság téren 10–12 óráig Varázsműhely: Játék az anyaggal – gyermekfoglalkozás I–IV. osztályosoknak az Erdélyi Művészeti Központ szervezésében, legtöbb 20 fő; a Cimborák Bábszínház stúdiótermében 11 órától a MárkusZínház (HU): Egyszer voltam című előadása, rendező: Vajda Zsuzsanna; jegyár: 10 lej; az állomási piactéren 12 órától Conduct Us interaktív koncert – Légy a Tiberius Quartet karmestere!; a Csíki negyedben az Árvácska Napközi Otthon mellett 14 órától Conduct Us interaktív concert – Légy a Tiberius Quartet karmestere!; a Nicolae Iorga utcában, a kosárpálya mellett 16 órától Móser Ádám szólókoncertje: tangóharmonika-improvizációk a muzsikus-zeneszerzőtől; a Román Spiritualitás Múzeumában (Sepsiszentgyörgyi Ortodox Székesegyház, Szabadság utca 7. szám) 17 órától dr. Ioan Lăcătușu În Centru la Sân-Georgiu. Românii din Sfântu Gheorghe, județul Covasna című kötetének bemutatója, közreműködik zongorán Natalia Vișniuc Lăcătușu, a Plugor Sándor Művészeti Líceum első osztályos diákja (oktató: Opra Monika), valamint Ioan Marin, az ortodox katedrális papja; a Cimborák Bábszínház stúdiótermében 17 órától MárkusZínház (HU): Egyszer voltam, rendező: Vajda Zsuzsanna; ajánlott életkor: 1+; jegyár: 10 lej; az Erdélyi Művészeti Központban 17 órától magyar nyelvű tárlatvezetés – Szilágyi Varga Zoltán grafika- és Tamás Anna textíliakiállításán; a Tein Teaházban 18 órától Danyi Zoltán vajdasági származású, magyarországi író közönségtalálkozója és könyvbemutatója, beszélgetőtársa: Murányi Sándor Olivér író; az Unitárius Egyház gyűléstermében 18 órától Botka László életmű-kiállításának megnyitója. Színészeinkről emlékezünk. Megtekinthető május 19-ig: hétfőn és kedden 9–18 óráig, szerdától péntekig 9–13 óráig, szombaton 9.30–19 óráig, vasárnap 9.30–17 óráig; az Andrei Mureșanu Színházban 18 órától Fabók Mancsi Bábszínháza (HU): Mikszáth Kálmán: A fekete kakas, rendező: Fabók Mariann, ajánlott életkor: 14+; jegyár: 10 lej; az Andrei Șaguna utca és Ifjúság sétány sarkán 18 órától Móser Ádám szólókoncertje: tangóharmonika-improvizációk a muzsikus-zeneszerzőtől; a Tamási Áron Színházban 19 órától a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat: Keresztes–Szabó–Demény–Apostolache: Egy római tragédia, rendező: Keresztes Attila, jegyár: 30/15 lej; a Háromszék Táncstúdióban 19 órától az M Studio A lecke – bemutató előadás, rendező: Arcadie Rusu, jegyár: 20 lej; a Művész moziban 19.30-tól Lux közönségdíjra jelölt filmek vetítése: Menekülés (dán animációs dokudráma), rendező: Jonas Poher Rasmussen, beszélgetés Bándi Irén esztétával – beszélgetőtárs: Lázár-Prezsmer Endre, a Művész mozi programfelelőse, a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött; az unitárius templomban 20 órától Evilági koncert: KorTárs, jegyár: 20/10 lej.

Színház
A KOVÁSZNAI MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN ma 19 órától Mi lennék nelküled? címmel a Gyulai Várszínház előadását láthatják. Egy erdélyi színésznő vallomásai, Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával. Írta, rendezte és előadja: Szilágyi Enikő. Dramaturg: Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója. Helyfoglalás, jegyek a Városi Művelődési Házban vagy a 0744 364 250-es telefonszámon 8–16 óráig. Jegyár: 25 lej, nyugdíjas- és diákkedvezménnyel 20 lej, az előadásra érvényes a színházbérlet.

Tortoma Önképzőkör
Április 26-án, kedden 19 órától a Baróti Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel Termében, a föld napja (április 22.) alkalmából Hegyek bűvöletében – A Kárpátok bércein címmel Dénes Réka geológus (Barót–Déva) tart vetített képes élménybeszámolót. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adásai: 10 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 10.30-tól rózsafüzér Pusztadarócról, 11 órától szentmise Pusztadarócról, 18 órától szentmise Sepsiszentgyörgyről a Krisztus Király-templomból.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Csíki utcai 231-es Dona (telefon: 0372 407 237, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) egész héten 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) mától péntekig 12–18 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden
FORGALOMKORLÁTOZÁS. A Szent György Napok szervezői felhívják a gépjárművezetők figyelmét, hogy a városnapok ideje alatt forgalomkorlátozásokra kerül sor. Április 26-án 19 órától kezdődően május 2-án 9 óráig lezárják a forgalmat az alábbi útszakaszokon: az 1918. december 1. úton a Nicolae Bălcescu utca kereszteződésétől az egykori Bodok Szállóig; a Kossuth Lajos utcában a Martinovics Ignác utcáig; a Szabadság úton a jelzőlámpáktól a Gróf Mikó Imre utcáig; a Váradi József utcában a Kossuth Lajos utcától a Gábor Áron utca közötti szakaszon; a Józef Bem utcában a Sugás Áruház melletti szakaszon; a Gödri Ferenc utcában a Balázs Márton utca és a Gróf Mikó Imre utca közötti szakaszon; a Szent György téren. A forgalomkorlátozás mellett a fent említett helyszíneken nem lesz lehetőség az autók parkolására sem, a fizetéses parkolóhelyeket is lezárják.
LEZÁRJÁK AZ ÁTKELŐHELYET. Április 26. és 29. között a Román Vasúttársaság beavatkozási munkálatokat végez a Román Hadsereg utcai vasúti átjárón, erre az időre lezárják az átkelőhelyet. A Szépmező felől érkezők vagy azok, akik abban az irányba szeretnék elhagyni a várost, az Építők útján tehetik meg.
AUTÓBUSZJÁRATOK. A Multitrans Rt. a Sepsi Arénához az 5-ös vonalán közlekedő autóbuszát ma 19 órakor indítja az Aréna felé, vissza pedig 22.10-kor. b Ma hétvégi program szerint (fél óránként) járnak Sepsiszentgyörgyön az autóbuszok.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. kedden Vargyason gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget).
A TEGA Rt. felhívja a figyelmet, hogy az ortodox húsvétra való tekintettel ma szünetel az ügyfélszolgálat. A hulladékszállítás ettől függetlenül a megszokott módon zajlik.
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig szimbolikus áron ismét megvásárolható A székely nemzet atlasza (A Székelyföld tájrajza és történelme).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2022-04-24: Közélet - Farcádi Botond:

Százkarátos nyitány: a 100 Tagú Cigányzenekar előadásával megkezdődött a 29. Szent György Napok kulturális hete

A 100 Tagú Cigányzenekar Sepsi Arénában tartott két koncertjével szombaton hivatalosan is elrajtolt a 29. Szent György Napok rendezvénysorozata. Hogy mennyire telitalálat volt a Magyar Örökség-díjas együttes meghívása, illetve hogy mennyire szomjaztak már a sepsiszentgyörgyiek és a városnapokra érkező vendégek a nagyszabású kulturális produkciókra, azt jól tükrözi, hogy mind a délutáni, mind az esti koncert telt házas volt, összesen közel 4500-an látogattak ki a helyszínre. Csalódniuk egészen biztosan nem kellett: a Hungarikum kitüntető címet is viselő zenekar kitett magáért, színvonalas produkciót mutatott be, az pedig külön büszkeség lehet minden sepsiszentgyörgyi számára, hogy a Plugor Sándor Művészeti Líceum két diákja, Furus Ábel és Kádár János Balázs is színpadra lépett. A városünnepet megnyitó Antal Árpád polgármester beszédében örömét fejezte ki, hogy közösségünknek végre újra arca van, nem maszkja.
2022-04-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás