Szent György NapokA verszenésítés arcai

2022. április 28., csütörtök, Közélet

A magyar költészet napja tiszteletére összeállított KorTárs című, megzenésített versekből álló koncertsorozat hatodik állomásaként érkezett haza az Evilági zenekar Szent György-napi koncertje.

  • Gyermekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak. Sánta István felvétele
    Gyermekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak. Sánta István felvétele

Az unitárius templomban közönségsikert aratott dalok, amelyek többségét kortárs költők verseire írták, a jó hangulaton túl a verszenésítés változatosságára is rávilágítottak. Az Evilági ugyanis láthatóan és hallhatóan, az immár néhai Dinnyés József daltulajdonos megközelítésével ellentétben – amely szerint a megzenésített verseknél a zene másodlagos szerepet játszik, mintegy az előadhatóságot erősíti csupán –, a jól hangszerelt, leginkább szaxofonszólókkal fűszerezett (Gábor Szabolcs kiváló játékának köszönhetően), karakteres ritmusokra épülő (Gyergyai Szabolcs basszusgitár és Pál Gábor dob) hangzást kedveli. A KorTárs összeállításban pedig egyenesen rockosra hangszerelt és nem egy esetben a korábbi lemezeken megjelent dalok áthangszerelt változatai hangzottak el, melyekben Orbán Ferenc elektromosgitár-játéka adta meg az alapot, legyen szó például Farkas Wellman Éva bensőséges vallomásairól vagy Varró Dániel gyermekverseiről. Ebben a tekintetben a versek inkább igazi dalszövegekként működtek, amit a gyakori szó- és sorismétlések csak erősí­tettek.

A koncerthangulat tehát adott volt, s a gyermekek, közöttük a fiatal zenészek gyermekeinek jelenléte, sőt, bekapcsolódása – hiszen ebben a zenei környezetben növekedve még a felnőtteknek szóló dalok némelyikét is ismerik –, de az egész közönség reakciója azt is jelezte, hogy egyre nagyobb tábora van az Eviláginak. A több mint egy évtizede helyi zenészeket, kórusokat bevonó széles körű zenei projekt névadója lett egy immár tizenkét lemezzel (ha ide számítjuk a BRVLG névre keresztelt, ugyanazon zenészek által jegyzett korongot is), több klippel és több száz fellépéssel magának nevet szerző zenekarnak, amely a kezdetekhez hűen, ám mindig változó, alakuló „kivitelezésben”, sőt, összetételben (a négy alaptag mellé sokszor társulnak más zenészek is) viszi a verset közönsége elé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2022-04-28: Közélet - :

Ellenőrzik a veszélyes kutyák tartását

A harci kutyák és agresszív ebek tartását szabályozó jogszabály (a 2002/55-ös sürgősségi kormányrendelet) szakszerű betartását ellenőrzik április és június között Háromszéken – közölte a Kovászna megyei rendőrség. Az ellenőrzésekben a megyei közrendészet, a rendőrség állatvédelmi irodája és esetenként a városi kapitányságok, illetve községi őrsök munkatársai vesznek részt.
2022-04-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Botka Lászlóra emlékeztek

Erdély utolsó vándorszínészének, Botka Lászlónak állít emléket az a kiállítás, mely kedd délután nyílt meg a sepsiszentgyörgyi unitárius templom gyűléstermében. A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) által szervezett rendezvény tulajdonképpen felújítása az egy évtizede, Köntés Ernő által szerkesztett kiállításnak.