Újból bemutatják az István, a király rockoperátZenei produkciókkal erősítik a kulturális turizmust

2022. április 28., csütörtök, Közélet

Augusztus végén újból bemutatják Sepsiszentgyörgyön az István, a király székelyföldi nagyprodukciót, a júniusi Székely Vágtán pedig a Nemzeti Lovas Színház előadását, a Szent László, a lovagkirályt tekinthetik meg az érdeklődők. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette kedden Antal Árpád polgármester, illetve Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke.

  • Jelenet az István, a király tavaly nyári, sepsiszentgyörgyi előadásából. Archív fotó
    Jelenet az István, a király tavaly nyári, sepsiszentgyörgyi előadásából. Archív fotó

Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: a megyeszékhely, illetve a megye korábban is több közös rendezvényt szervezett, a nyárra tervezett két jelentős zenei produkcióval térségünk kulturális turizmusának fellendítéséhez is hozzájárulnának. Elmondta, teljesültek a feltételek ahhoz, hogy augusztus 20–24. között ismét bemutassák a Sepsi Arénában az István, a király székelyföldi nagyprodukciót, a rockoperát öt alkalommal játsszák majd.

Tamás Sándor meggyőződésének adott hangot, hogy a rockopera itthon, Székelyföldön is nemzeti ügyet szolgál, akárcsak megszületésekor, 1983-ban Magyarországon, a gulyáskommunizmus idején. Páratlan közösségi élményt nyújt, és biztosan ezúttal is nagyon sokan kíváncsiak lesznek az előadásra, melynek fontos turisztikai vonzata is van, így a kulturális intézmények, vendéglátásban érdekeltek is készülhetnek augusztus végi programokkal – fűzte hozzá.

Az idei, június 17–19. között sorra kerülő Székely Vágtáról Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója elmondta: azt remélik, hogy a sokak által kedvelt lovas rendezvényt a járvány előtti kiadásokhoz hasonlóan szervezhetik meg. Ennek megfelelően a futamok mellett szeretnék ismét visszahozni a rendezvényre a különböző bemutatókat, gyermekfoglalkozásokat, a vásárt, illetve a lacikonyhákat is, hogy minél tartalmasabb hétvégét lehessen eltölteni az Óriáspince-tetőn. Tamás Sándor megyeitanács-elnök megjegyezte, az idei vágtát a Czetz János-emlékév égisze alatt szervezik, a 200 éve Gidófalván született, az 1848–49-es szabadságharc legifjabb tábornoka emlékének ajánlják.

Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke jelezte, a Székely Vágta kulturális produkcióját idén a Nemzeti Lovas Színház biztosítja, az érdeklődők a társulat kétfelvonásos népi rockoperáját, a Szent László, a lovagkirályt tekinthetik meg június 18-án este az Óriáspince-tetőn. A lovagkirály legendáját megidéző nagyszabású előadást Pintér Tibor rendezte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2022-04-28: Közélet - Nagy B. Sándor:

Megélni minden színházi pillanat örömét

Az idei Szent György Napok szervezői több zenés színházi előadást is ajánlottak az érdeklődőknek: a Gyulai Várszínház vasárnap este bemutatott Karády zárkája című zenés monodrámája után, melyről már beszámoltunk lapunkban, hétfő este a Csíki Játékszín Valahol Európában, kedden pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Egy római tragédia című produkcióját tekinthette meg a közönség, és mindkét előadás nagy sikert aratott.
2022-04-28: Közélet - :

Nyílik a virágvásár (Kézdivásárhely)

Ma nyitják meg és szombatig tart a tavaszi virágvásár Kézdivásárhelyen. Az eseményt a kézdivásárhelyi városháza szervezi.