Templomavató NagyajtánHálaadó istentisztelet a Szent László-freskók alatt

2022. május 8., vasárnap, Közélet

Szombat délben ünnepi istentisztelet keretében vették birtokukba ismét a nagyajtai unitáriusok a felújított templomukat. A felszólalók méltatták az egyházközség vezetőségének kitartását, az elvégzett – ahogy sokszor mondták: gigászi – munkát, s kívánták, a műemlék együttes töltse be szerepét, legyen lelki és szellemi bástyája a közösségnek. A Szent László-legendát megörökítő freskóknak és a bástyákban berendezett kiállításoknak turistacsalogató hatása lesz, a szép környezetben pedig mélyebb, igazabb lesz az imádság – jelentették ki.

  • Közreműködött a Gazdag Miklós Polgári Daloskör. Fotó:  Hecser László
    Közreműködött a Gazdag Miklós Polgári Daloskör. Fotó: Hecser László

Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke előimájában hálát mondott a Jóistennek, amiért az elődöknek erőt adott a templom megépítéséhez, és kitartást a legnehezebb időkben is annak megtartásához. A Királyok I. Könyvéből vett igére alapozott prédikációjában előbb egy friss élményt osztott meg: amikor első alkalommal látta a drón által készített felvételről a felújított templomot, úgy vélte, azt látja, ahogy Isten is láthatja azt. Hamar rájött, téved, amikor így gondolja, mert Isten minden bizonnyal nem fentről szemléli a templomot és eseményeit, hanem belülről, az imádkozókkal és az ünneplőkkel együtt. A nagyajtaiak templomszeretetét a Salamoni templomához ragaszkodó izraeliekhez hasonlította. Ők is úgy ragaszkodnak az ősi falakhoz, mint Izrael népe ma a Siratófalhoz, és a történelem nehézségei ellenére is készek voltak áldozatot hozni, hogy megtarthassák. A ma közössége elhatározottságával azt üzeni a világnak, nem az álprófétáknak, a hittel, hagyománnyal és együtt munkálkodással szakítást, a folyton új utakat szorgalmazóknak hisz, hanem a fundamentumrakók munkáját viszi tovább – mondotta Kovács István.

Fodor Tamás, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja a magyar kormány a nemzeti értékek iránti elkötelezettségét emelte ki mondván, nem határon innen vagy túli magyarság számára teremt programokat, hanem a Kárpát-medencei közösségek számára. Ezt az együttgondolkodást és cselekvést jól példázza a nagyajtai templom és környékének felújítása is – mondotta.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök a székelység a nagyajtai templom falain is megörökített Szent Lászlóhoz való ragaszkodását emelte ki. A Lovagkirály emléke azért maradhatott meg annyira ezen a tájon – Bibarcfalva, Gelence, Gidófalva, Kilyén, Kökös, Nagyajta, Kézdiszentléleken a perkői kápolna, Sepsibesenyő és Szacsva őrzi kisebb-nagyobb mértékben falfestményein nagy királyunk tetteit –, mert a mai napig hisszük legendás életének útmutatásait és a személyéhez köthető legendákat. Csodálat illeti a nagyajtaiakat – elsősorban Fekete Levente lelkészt –, akik oly sok áldozatot hoztak a templom felújítása érdekében, és a szakembereket, akik feltárták, újra megjelenítették ezeket a csodálatos alkotásokat – mondotta Tamás Sándor.

Jánó Mihály művészettörténész a Szent László ábrázolásáról tartott értekezésében úgy fogalmazott, a műemlék templomok felújítása hősies dolog, nagy szükség van a közösség és a lelkész elkötelezettségére. Nagyajtán is hosszú ideig dolgoztak, építőtelep volt a templom és környéke, s nem volt méltó az istenkereséshez. A türelmes munka viszont meghozta gyümölcsét: meggyőződése, hogy a gyönyörűséges képek alatt mélyebb, igazabb, szebb lesz az imádság.

Kinda István néprajzkutató a bástyákban berendezett kiállításról szólva úgy fogalmazott, nem szokványos falumúzeumot rendeztek be, hanem igyekeztek modernné és sokrétűvé tenni, úgy a látogató vastag kötetre való információval lehet gazdagabb, ha figyelmesen szemléli végig a kiállítottakat.

Ferenczi Z. Sámuel a templomfelújítás részleteit megosztva számolt be arról, milyen hihetetlenül sok ember tudására volt szükség a közös sikerhez: szólt arról, mennyi tanulmány készült a kutatás, tervezés és kivitelezés során, a pályázatírók és levezetők elkötelezettségéről, arról, hogy milyen lépései voltak a tervezésnek és engedélyeztetésnek és hogy mennyi építőanyagot használtak fel a kőműves- és asztalosmunkák alkalmával.

Egyed Ákos történész, akadémikus értekézésben úgy fogalmazott, az 1799. május 3-án székely határőr családban született nagyajtai Kovács Istvánt azért tartja fontos személyiségnek, mert az erdélyi magyar tudományos történetírás kibontakozásának előkészítője volt.

Bihari Edömér, Nagyajta polgármestere kiemelte, a felújítás költségeit nem az Ajta-patakában lubickoló aranyhalacska hozta, hanem minden érdekelt összefogása teremtette meg. A sikerhez szükség volt Fekete Levente nagy hitére is. A polgármester szavaihoz csatlakozott Kovács István is, aki a maga és a püspökség nevében köszönte meg az elvégzett munkát, és kívánt erőt az elkövetkezendőkhöz.

Fekete Levente könnyeivel küszködve úgy fogalmazott, Szent László és a kun által elrabolt lány legendája azt jelenti számára, hogy ne hagyjuk magunk: szívünkben zsoltárral és összhangban Istennel csodás dolgokat tudunk cselekedni. A felújítással járó érdem nem az övé, hanem annak a rengeteg embernek köszönhető, akik szaktudásukat adták vagy a pályázás, a tervezés és a kivitelezés során vagy adományaikkal segítettek.

A felújított orgonán először Benedek Tibor Magor, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem adjunktusa, majd Richt Regina játszott, közreműködött az Aczél Zsuzsa által vezetett helyi Gazdag Miklós Polgári Daloskör, az Áfonya Citerazenekar és szavalattal Benkő Boglárka. Az eseményt a Bihari József Kultúrotthonban tartott közebéd zárta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2022-05-06: Közélet - :

Akcióban a rendőrök

Nagyszabású ellenőrzést szerveztek a belügyminisztérium háromszéki egységei pénteken Előpatak és Hidvég községben. Ezen 32 rendőr vett részt, ők 31 bírságot róttak több mint 35 ezer lej értékben.
2022-05-08: Közélet - Nagy D. István:

Új összefogással a magyarság megmaradásáért (EMNT-küldöttgyűlés)

Két és fél év kényszerszünet után személyes jelenléttel szervezhette meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az országos küldöttgyűlését Sepsiszentgyörgyön, szombaton, amely alkalomból újraválasztották Tőkés László volt református püspököt, volt európai parlamenti képviselőt a szervezet elnöki tisztségébe, illetve egy cselekvési tervet is elfogadtak a nemzeti kisebbségek jogainak kerettörvénye kidolgozása és parlament elé terjesztése céljából. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szili Katalin, a határon túli autonómiakoncepciók összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott, a Magyar Országgyűlés korábbi elnöke, valamint Kalmár Ferenc, a magyar külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa, továbbá több anyaországi politikus is üzenetet küldött az alkalomból. A küldöttgyűlés mottója: Egyenes úton.