A nacionalizmus új papjai

2008. december 5., péntek, Máról holnapra

De jó is lenne, ha csillapodna, teret vesztene a nacionalizmus Romániában. De úgy tetszik, a Nagyrománia Párt és Gigi Becali alakulatának választási veresége csak a két kiürült, elcsépelt szólamokat és riogatásokat ismételgető, magát a románság vezérének tartó figura iránti érdeklődés lenullázódása volt.

Vannak jobbak, újabbak, akik a túlfűtött nemzeti érzést rafináltabb, esetleg primitívebb eszközökkel tartják napirenden. Új arcok, ha kell, még vulkanikusabb figurák vették át a stafétabotot, ráadásul nem egy vagy két pártba tömörülve, hanem valamennyiben. Különben az elmúlt két évben a nagyromániások ― vesztüket érezve ― tömegesen igazoltak át a liberális, demokrata-liberális és a szociáldemokrata pártba, s mint egyetlen, számukra értelmezhető eszmét, vitték magukkal kisebbségellenes, szélsőséges nacionalizmusukat. Névsorolvasásra aligha van szükség, bemutatkoznak majd sorra, mint Horia Grama háromszéki szociáldemokrata képviselő, aki első nyilatkozatában aberrációnak nevezte Székelyföld területi autonómiáját, s az ellene való küzdelmet fő feladataként határozta meg. RMDSZ-ellenes kirohanása is ebbe a kategóriába sorolható, s igen érdekes lesz majd dikcióváltása, ha ne adj’ isten!, pártja bukaresti vezérei úgy döntenek, hogy a szövetséget is be kell venni a kormányba. Nem másért, de jól fest, ráadásul amolyan európéer külcsínt ad.

De Grama úr kismiska a demokrata-liberálisok legújabb szerzeménye, Silviu Prigoană mellett. A bukaresti televíziók által igencsak futtatott úr mögött különös karrier áll, tévéalapítással kezdte, abban bukott, s igen jelentős vagyonát a főváros legismertebb szemeteseként söpörte össze. Előbb liberális volt, majd Băsescu mellé szegődött, s e párt jelöltjeként már első nekifutásra bejutott a képviselőházba. A kampányban azt ígérte, első dolga az lesz, hogy kipucolja a képviselőket és szenátorokat jelenlegi székhelyükről, mert azt a nép építette, s haszonélvezője is a nép kell hogy legyen. E nagyívű tervéről bizonyára lemond, de folytatni fogja a B1 Televízióban minap felvázolt programját, miszerint nem tűrheti, hogy az ő hazájában kétnyelvű feliratok legyenek, hogy az iskolákban ne csak románul tanuljanak, hogy országában ne kizárólag román nyelven beszéljenek. Szép program, még Vadimon, Funaron is túltesz.

Sajnos, ő egy a sokból, és bizonyíték arra, hogy a nacionalizmus e vidéken lényegét nem veszti el, csak papjait cseréli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-12-04: Közélet - Fekete Réka:

Hajléktalanokért télelőn

Nemsokára megkezdi a hajléktalanok megsegítését célzó téli programját a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat (MSZSZ). Hetente háromszor meleg teával és szendviccsel várják az éhezőket a Horgász utcai székházban, ahol jobb körülmények között és melegben fogyaszthatják el, mint korábban az állomáson, ahová évekig hordták a falnivalót a szolgálat munkatársai.
2008-12-05: Közélet - Farcádi Botond:

Kezdődnek a Cotroceni-palotai tárgyalások (Véglegesek a választások eredményei)

Közzétette tegnap a Központi Vá­lasztási Iroda a novermber 30-i parlamenti választások hivatalos végeredeményeit, amelyek a Hivatalos Közlönyben jelennek meg. A korábbi eredményekhez képest semmilyen változás nem történt, így — bár a legtöbb voksot a Szociáldemokrata Párt—Konzervatív Párt szövetsége kapta — a Demokrata-Liberális Párt szerezte meg a legtöbb mandátumot a törvényhozásban.