Zágoni BalázsIrány a suli!

2022. május 13., péntek, Kiscimbora

(részlet)

Fiúk, irány Kolozsvár!
Amikor már jól ment az írás-olvasás, a kegyelmes nagyúr eldöntötte, hogy Zsigát elküldi a kolozsvári kollégiumba, ahol a híres Apáczai Csere János oktatja a tanulni vágyó fiatalokat. Zsuzsi bosszankodott, amiért ő leány létére nem utazhat Kolozsvárra, a bátyjával együtt. Hol itt az igazság?!
De Zsiga sem örült a hírnek, mert neki már elege volt a tanulásból. Tudott írni-olvasni, tudott három imádságot, minek kell ennél több? Hát nem sokkal jobb lovagolni, kardozni és madarakra lövöldözni? De az édesapja hallani sem akart erről. Azt mondta, ahhoz, hogy jól boldoguljon majd a főúri társaságban, eligazodjon a politikában és hadakozásban, és nem utolsósorban vezetni tudja a saját birtokait, tanulnia kell! Azt találta ki, hogy Zsigával együtt elküldi Jóskát is Kolozsvárra, fizeti az ő tandíját is, hátha így a fiának nagyobb kedve lesz az egészhez. Így is lett.
A két fiú lóháton indult el, Jóska apja és a nagyúr két katonája kísérte őket Kolozsvárra. Leghátul ökrösszekéren jött utánuk Zsiga felszerelése.

  • Nagy Johanna rajza
    Nagy Johanna rajza

Magántanár a palotában
Hogy kárpótolja Zsuzsát, akit nem engedtek el a messzi, idegen városba, az úrnő eldöntötte, hogy magántanárt fogad melléje. A következő hónapban meg is érkezett a magántanár, de Zsuzsa kezdetben igencsak durcásan fogadta. Csak akkor enyhült meg, amikor magántanára, aki a messzi Hollandiában tanult, elővette féltve őrzött könyveit: voltak közötte vallásos könyvek, de herbáriumos könyv is, ami a gyógynövényeket magyarázta el, és szép históriás énekek is. Zsuzsa ámulattal lapozgatta a könyveket. A magyarokat egyből tudta olvasni, a latin nyelvűeket viszont nem.
– Sebaj, gévéldigé dámé, avagy nagyságos kisasszony, megtanulunk latinul is.
De nem a latinkönyvet vette elő, hanem a lantját, és megmutatta Zsuzsának, hogy a históriás éneket nemcsak mondani, hanem énekelni és pengetni is lehet. A nagyságos kisasszony áhítattal hallgatta a sose látott hangszer andalító muzsikáját. Ekkor egy kíváncsi leányfej jelent meg az ajtóban: Kata volt az.
– Professzor uram, bejöhet Kata is az órára?
A tanár kicsit gondolkodott, végigmérte a megszeppent Katát, majd bólintott. Ettől kezdve, ha épp nem volt más feladata, Kata is részt vett a Zsuzsa tanóráin.

Diákélet Kolozsváron
Zsigának viszont nehezebben ment a tanulás.
Először is azért, mert a latin nyelv sehogy sem akart megragadni a fejében. Másodrészt, mert továbbra sem volt semmi kedve a tanuláshoz.
– Ago, agis, agit, agimus, agitis, agunt – ismételte az öregdiák, akinek minden nap két dénárt fizettek, hogy együtt ismételje a fiatalúrral, amit Apáczai professzor vagy a többi tanár elmondott reggel az előadáson.
Jóska már betéve fújta, pedig neki más feladatai is voltak. Mindennap korán kelt, és későn feküdt, ugyanis meg kellett tisztítania Zsiga csizmáit, kikefélnie a bundáját, fényeznie a csatjait, vizet hoznia a kútról, fát kellett vágnia, és befűtenie, ha hideg volt a szobájukban, le kellett szaladnia a fogadóshoz, ha Zsiga megkívánt egy falat kenyeret, sült húst vagy egy korsó bort. És hát segítenie is kellett a tanulásban, ha Zsigának a magánóra után se ment jól az aznapi lecke. Többnyire pedig nem ment. A saját tanulására csak késő este maradt ideje, szerencsére Zsiga úrfi nem haragudott, ha éjjel égette a gyertyát. De az az igazság, hogy ritkán volt szüksége rá. Mire este lett, és Zsiga magánórái véget értek, Jóska többnyire már kívülről tudta az aznapi leckét.

Apáczai Csere János (nem teljesen) titkos módszere
Egy nap Apáczai iskolaigazgató úr magához intette Zsigát és Jóskát.
– Zsiga fiam, mi a baj a tanulással?
Zsiga a vállát vonogatta, és lesütötte a szemét.
– Az inasod lehagy téged! Hát nem szégyen? Pedig ő még dolgozik is melletted!
Zsiga megvonta a vállát, és zavarában a körmét kezdte piszkálni. Ettől már Jóska is zavarba jött, és ő is lesütötte a szemét.
– Na, ide figyeljetek. Mondjam el nektek a titkos módszeremet, amit a hollandiai egyetemen dolgoztam ki? És amivel iskolaigazgató lett belőlem? És amivel a könyveimet írtam?
Erre már mindketten felkapták a fejüket és élénken bólogattak.
– Öt dolgot kell megjegyeznetek – mutatta fel az öt ujját Apáczai:
1. A sok alvás és sok evés nem barátja a tanulásnak! Egyél keveset, aludj hat-hét órát, és mozogj is mindennap!
2. Készíts tervet magadnak, például így: nem vacsorázok, vagy nem megyek játszani, amíg meg nem tanulok ennyit és ennyit. És tartsd is be!
3. Kerüld az olyanok társaságát, akik elvonnak a tanulástól és csak a szórakozáson jár az eszük.
4. Tanulj együtt valakivel, így nem lesz unalmas és nem kalandozik el a figyelmed!
5. Amit megtanultál, azt tanítsd is tovább valakinek. Meglátod, így sokkal jobban megjegyzed, és azt is hamarabb észreveszed, amit még nem értesz egészen. Ha ezeket betartod, sokra fogod vinni az életben!
Zsiga csak álmélkodott. Jóska pedig hirtelen ráébredt, hogy ami a tanulást illeti, ő jobb helyzetben van, mint Zsiga, mert az öt szabályból hármat már eddig is betartott anélkül, hogy ismerte volna őket!

(Forrás – Zágoni Balázs: Irány a suli! Koinónia Kiadó, Kolozsvár, 2020)

Zágoni Balázs a SepsiBook vendégeként május 27-én 11 órától mutatja be az Irány a suli! című kötetet. A beszélgetésre 8–11 éves kisdiákokat várnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2022-05-13: Képzőművészet - Csinta Samu:

A művész kezét Isten mozgatja (Beszélgetés Somogyi Győzővel, a Nemzet Művészével)

Július 7-ig látogatható Sepsiszentgyörgyön A magyar hősök arcképcsarnoka című portrékiállítás. A világból negyven évvel ezelőtt „kivonuló” szerzővel, Somogyi Győzővel a hatékony hazaszeretet titkáról, Lucifer trükkjeiről és a hősök ábrázolásáról beszélgettünk.
2022-05-13: Kiscimbora - :

Balázs Imre József versei

Hosszú hinta
Hosszú hinta függ az égből,
félig fényből, félig szélből.
Aki abban messze libben,
bent ragad egy égi liftben.
Olyan, mint egy nyári álom,
felhő ül a pizsamákon,
párna száll, a fej mereng,
kifesti a végtelent.