Hétfőtől kérhető a negyedik oltás

2022. május 13., péntek, Közélet

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint országosan hétfőtől igényelhető a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagja, amely kizárólag Pfizer-vakcina lehet, ennek feltételei Háromszéken is adottak – közölte lapunk megkeresésére Ágoston László, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője. 
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A védőoltás negyedik adagját azok a nagykorú személyek kaphatják, akiket az első három alkalommal mRNS-vakcinával – Pfizer- vagy Moderna-oltóanyaggal – oltottak, a szaktárca elsősorban a hatvan éven felülieknek ajánlja. Mivel érdeklődés hiányában a háromszéki oltási központok bezártak, a negyedik dózist kizárólag az immunizációs programban részt vevő családorvosi rendelőkben lehet igényelni – tájékoztatott a közegészségügyi igazgató. Ágoston László elmondta, az oltási kampányban harminchárom családorvos vett részt a megyében, közülük ellenben csak négyen oltottak Pfizer-vakcinával, de mindannyian kérhetnek a negyedik dózisból, a lényeg, hogy aki kapja, megfeleljen az említett feltételeknek.

A megyei közegészségügyi igazgatóság nyilvántartása szerint az oltási kampány kezdete óta Háromszéken 122 558 adag vakcinát használtak fel, ebből 42 758 második, 16 742 harmadik adag volt, 16 600 személy egydózisos Johnson&Johnson-vakcinát kapott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 528
szavazógép
2022-05-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elkészült a repülőtér, de nem nyit novemberben

Az infrastruktúra majdnem teljesen elkészült a vidombáki repülőtéren, de még elég sok másféle munkát kell elvégezni addig, amíg az első járat fel-, illetve leszállhat, ezért az ígéretek ellenére idén novemberben sem nyitják meg a Brassó melletti légikikötőt, az egyetlen olyan repülőteret, amely újonnan épült meg Romániában az elmúlt fél évszázadban. 
2022-05-13: Közélet - Fekete Réka:

Félezer diák tanult életmentést (Vöröskeresztes elsősegélynyújtó verseny)

Egy gyermek is találkozhat olyan helyzettel az életben, amikor valaki a közelében rosszul lesz, netán elájul, és az is segítség, ha nem esik pánikba és másokat is meg tud nyugtatni – állítja Pénzes Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános iskola egyik ötödik osztályának osztályfőnöke, aki négy csapattal érkezett a Kovászna Megyei Vöröskereszt által szervezett tegnapi elsősegély­nyújtó versenyre, amelyen több mint ötszáz háromszéki diák bizonyította jártasságát az életmentésben.