Vasvári-díj Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak

2022. május 23., hétfő, Közélet

A nemzetért és a hazáért cselekvők részesülnek a Vasvári Pál-kitüntetésben, eddig a rangos elismerést csak Erdélyben is jól ismert anyaországi politikusok kapták meg. A kitüntetést még 2019-ben odaítélték Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, az úgynevezett székelyföldi terrorper két szenvedő alanyának, viszont személyes átadásra csak pénteken kerülhetett sor a kézdivásárhelyi Művelődési Házban.

  • Szőcs Zoltán, Beke István, Tóth Kálmán és Lomnici Zoltán a kézdivásárhelyi díjátadón. Fotó: Bartos Lóránt
    Szőcs Zoltán, Beke István, Tóth Kálmán és Lomnici Zoltán a kézdivásárhelyi díjátadón. Fotó: Bartos Lóránt

A díjátadón a családtagok, barátok mellett a székelyföldi politikusok közül Fejér László Ödön szenátor és Kulcsár-Terza József képviselő vettek részt, ők ketten a kezdetektől foglalkoztak az üggyel. Magyarországról Lomnici Zoltán, a magyar Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civil szervezet elnöke volt jelen, a budapesti székhelyű, anyaországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesületet pedig Tóth Kálmán társelnök képviselte.

Az ünnepség elején Fejér László Ödön szenátor köszöntötte a jelenlévőket, egyúttal ismertetve a díj névadóját, Vasvári Pált. „A mai alkalom egy főhajtás – hangoztatta a politikus – Beke István és Szőcs Zoltán áldozatvállalása előtt. Az áldozatvállalás a szabadságért vagy a jogtiprás elleni küzdelem nem ismeretlen számunkra, hiszen ezt nemcsak a történelem során szokhattuk meg, hanem napjainkban is szembesülhetünk hasonló helyzetekkel.” – mondotta a szenátor.

Lomnici Zoltán beszédében kijelentette: „Fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mi hajlandóak lennénk-e a nemzetért, annak szabadságáért komoly áldozatot hozni. A két kitüntetett példát mutatott. Hányan vállalnánk azt, hogy több évig börtönbüntetést szenvedjünk pusztán azért, mert megvalljuk a magyarságunkat, mert ragaszkodunk a nemzetünkhöz, és fontosnak tartjuk, hogy az itt élő őshonos magyar kisebbséget egyenrangú polgárként kezeljék? Erre sajnos Trianon óta nem volt példa és emiatt nem emelték fel szavukat az itt élők emberi méltóságáért. Vajon hányan vállalnánk ezt fel? Van-e bennünk annyi bátorság, elszántság?” – tette fel a kérdést, majd hozzáfűzte, „még azt sem tudhatták meg, hogy mi a vád ellenük”. „E tényleg példa nélkül álló helyzetben – folytatta – és ilyen körülmények között egyetlenegy dolgot tehetett bárki, aki tisztességesnek tartja magát – így Fejér László szenátor, Kulcsár-Terza József képviselő, Tőkés László püspök úr és Bajkai István képviselő, aki ma nem tudott velünk tartani –, hogy próbáltunk lelket önteni ezekbe a hős fiatalokba, de semmilyen módon nem lehetett változtatni azon, hogy őket bebörtönözték és ezáltal az itt élő székelyeket, illetve erdélyi magyarokat akarták megfélemlíteni” – mondotta az Emberi Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civil szervezet elnöke, hozzátéve, hogy az is elismerésre méltó volt, hogy a két elítélt nem folyamodott kegyelemhez. „Egy félreértést is eloszlatnék: mi benyújtottuk a kegyelmi kérést Klaus Iohannis államfőhöz, arról ők tudtak és nem ellenezték. Csak ők nem kérték, ahogy azt a sajtó félreértelmezte” – mondotta, majd Tóth Kálmánnal közösen átadta az elismerést Bekének és Szőcsnek.

Beke István felszólalásában elmondta: nem bánt meg semmit abból, amit tett, mert semmi olyant nem tett, amit meg kellene bánnia. „Amint azt lehet tudni, a mai modern világban is rengeteg támadás éri a magyarságot, a székelységről nem is beszélve. Úgy érzem, hogy azokat, akik a haza és a nemzet szolgálatában állnak, nem bebörtönözni kellene, hanem támogatni, és azok a személyek, akik haza- és nemzetárulók, minél hamarabb el kellene nyerjék méltó büntetésüket” – vélekedett. „Én úgy érzem, hogy mindenki megtette, amit tudott, de egy olyan hatalommal álltunk szemben, ami ellen nem lehetett többet tenni. A börtönben, amikor egy-két órát Önökkel beszélgethettünk, úgy éreztem, hogy szabad vagyok, csak amikor visszafordultam, jöttem rá, hogy börtön falai vesznek körül. Ezzel nemcsak magunkat, hanem a családtagjainkat is erősítettük, éreztük, hogy nem vagyunk egyedül. Nincs mit megbánnom, mert nem követtem el semmit. Ez a díj nemcsak engem illet, hanem családjainkat, nemzettestvéreimet, mert példát mutattunk, hogy viselkedik egy egyenes magyar ember. Hiába, hogy valakik leterroristáznak, a legnagyobb vádakkal illetnek, mégis van egy magyar közösség, a Kárpát-medencei magyarság, amelynek képviselői a kezdetektől mellénk álltak. Ez a díj minden igaz magyar emberé” – mondotta Szőcs Zoltán.

Kulcsár-Terza József képviselő elmondta: amikor egymásra van szükségünk, akkor össze kell fogni. „Első perctől tudtam, hogy a fiúk ártatlanok. Tudtam, hogy ez a két ember szereti a hazáját, az igazságot kimondja, és melléjük álltam” – mondotta a képviselő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2022-05-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Sepsi OSK, a sikeres Székelyföld jelképe

Ha csak annyiról szólna a Sepsi OSK sikertörténete, hogy a Sepsiszentgyörgyön, Székelyföldön élők, erdélyi magyarok és románok, innen elszármazottak, a Kárpát-medence és a világ más tájain élők ezreinek, százezreinek szerez örömet, már az is hatalmas megvalósítás lenne.
2022-05-23: Jegyzet - Kuti János:

Határozottabb fellépést! (A múlt hét)

Jókor végezte felmérését az Avangarde közvélemény-kutató intézet (május10–18 között), mert ha most készítené, miután erre járt Magyarország frissen megválasztott köztársasági elnöke, Novák Katalin, a romániai megkérdezettek még nagyobb számban mondták volna, hogy Magyarország ellenséges Romániával szemben.