Sepsi OSK, a sikeres Székelyföld jelképe

2022. május 23., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ha csak annyiról szólna a Sepsi OSK sikertörténete, hogy a Sepsiszentgyörgyön, Székelyföldön élők, erdélyi magyarok és románok, innen elszármazottak, a Kárpát-medence és a világ más tájain élők ezreinek, százezreinek szerez örömet, már az is hatalmas megvalósítás lenne.

Diószegi László, a Sepsi OSK megálmodója, alapítója, tulajdonosa, szíve és lelke nem véletlenül mondta azt a kupagyőzelmet követő sepsiszentgyörgyi népünnepélyen, hogy azért teszi, amit tesz, mert így tud örömet szerezni a Sepsi OSK-val szimpatizálók egyre nagyobb táborának – lehet-e nagyobb ajándék, mint az önfeledt örvendezés, a gondjainkat ideig-óráig feledtető boldogság, a büszkeség, az összetartozás érzése?

A Sepsi OSK kupagyőzelme azonban ennél is többet jelent. A foci hatalmas népszerűségének köszönhetően a Sepsi OSK szimbólummá nőtte ki magát. Egyfelől képviseli Sepsiszentgyörgyöt és a régiót, Székelyföld nagykövete a romániai társadalomban, a térség hírvivője a nagyvilágban. Sokan a Sepsi OSK révén hallanak városunkról, Székelyföldről – a klub sikere tehát jó hírét viszi térségünknek. Létezik a román társadalomnak egy olyan – korántsem jelentéktelen – rétege, amely jóformán csak a sport, a foci révén alakítja ki véleményét az ország ezen részéről, ennek alapján ítélik meg, milyen emberek élnek itt. A Diószegi László és a Sepsi OSK által közvetített kép pedig egyértelműen pozitív: a nacionalizmusra amúgy kifejezetten hajlamos román sportsajtóban is tisztességes, kulturált, szorgos és elkötelezett emberekről, jól szervezett, profi, sikeres klubról beszélnek – mindez pedig kihat a város és a térség megítélésére is. Még akkor is így van ez, ha újabban obskúrus politikai számítások és eddig talán csak lappangó, most felelőtlenül szabadjára engedett idegengyűlölet hatására a bukaresti sportsajtó egy része igencsak nemzetféltő húrokat penget, és a kákán is csomót keresve igyekszik magyarellenes hangulatot gerjeszteni. Igyekezetük mindeddig nem járt sikerrel, büntetésüket pedig majd úgyis elnyerik, amikor néhány hét múlva a nemzetközi porondon a román focit képviselő Sepsi OSK-nak lesznek kénytelenek szurkolni.

Eme nagyköveti státuson túl azonban az is fontos, amit a Sepsi OSK az itt élők számára jelképez. A regionális és a nemzeti identitás erősítésében játszott szerepéről már sok szó esett, a közösségi élményekben megtapasztalható összetartozás-érzés felhajtóereje is közismert, a kupagyőzelem azonban ismételten ráirányíthatja figyelmünket arra is, hogy országos viszonylatban egyre versenyképesebbek vagyunk, és komoly sikereket érhetünk el. Több más sportágban már valóságos nagyhatalommá vált Székelyföld: a női kosárlabdát jó ideje Sepsiszentgyörgy uralja, romániai jégkorong gyakorlatilag nem is létezne e régió nélkül, a fociban elért eredmények jelentőségét az adja, hogy a legnépszerűbb, legtöbb nézőt vonzó sportágról van szó, komoly fegyvertény tehát, ha ebben a világban is felkapaszkodunk a csúcsra.

Mindezen sikerek nyomán pedig talán elhisszük végre magunkról, hogy együtt csodákra vagyunk képesek, hogy merészeket álmodva, az erőforrások okos felhasználásával, tisztességes, kitartó munkával Székelyföld sikeres lehet. A recept minden bizonnyal nem csak a sportban érvényes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-05-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megpróbált diákok ballagtak

Legyenek építők, Michelangelók, akik az útjukba kerülő köveket nem akadályként élik meg, hanem felhasználják legjobb tudásuk szerint – ezzel a buzdítással bocsátotta útjára a Székely Mikó Kollégium végzőseit Sztakics Éva iskolaigazgató a szombati ballagáson, amelyet a járvány által okozott kétévi kihagyás után végre annak rendje-módja szerint lehetett megtartani.
2022-05-23: Közélet - Bartos Lóránt:

Vasvári-díj Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak

A nemzetért és a hazáért cselekvők részesülnek a Vasvári Pál-kitüntetésben, eddig a rangos elismerést csak Erdélyben is jól ismert anyaországi politikusok kapták meg. A kitüntetést még 2019-ben odaítélték Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, az úgynevezett székelyföldi terrorper két szenvedő alanyának, viszont személyes átadásra csak pénteken kerülhetett sor a kézdivásárhelyi Művelődési Házban.