Várják a fiatalokat és a kisgazdákat

2022. május 24., kedd, Gazdakör

Nagy a mozgás a vidékfejlesztési hivatalban, a sikeresen pályázók intézik a szerződéskötéseket. A hivataltól kapott információ szerint a napokban 32 gazdát várnak az irataikkal a támogatási szerződés megkötésére.

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség honlapján megtalálható a 2021. szeptember 27. – október 26. közötti időszakban a fiatal gazdák támogatására letett pályázatoknál a pontok szerinti rangsorolás, valamint a kisgazdaságok ugyanebben az időszakban letett 15 ezer eurós támogatásánál a nyertesek listája. A megyebeli fiatalok körében közkedvelt volt a pályázati kiírás, összesen 80 pályázatot iktattak. Többen megmaradtak a 40 ezer eurós támogatásnál, de túlnyomórészt termékfeldolgozást is bevállaltak, így az elnyerhető támogatás 60 ezer vagy 70 ezer euró. Legtöbbjük gyümölcs- vagy zöldségprést vásárol. Viszont többen is vállalták egész gazdaságukra az ökogazdálkodást, így ebben az esetben is emelt támogatást nyertek el. A sikeresen pályázó fiatal a támogatást két részletben kapja meg: a kifizetési szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb 3 év után.

A mostani nyertesek listáján 24 megyebeli fiatal szerepel, 17-en a hegyvidéki és heten a nem hegyvidéki övezetből. Korábban további 35 fiatal gazda pályázatát minősítették kifizethetőnek.

A szakemberek remélik, hogy a szükséges iratok letevésétől számított 2–3 héten belül a szerződéseket sikerül előkészíteni Gyulafehérváron, majd elküldik a gazdáknak aláírásra. Gyakorlatilag minél hamarabb viszik be a nyertes gazdák az értesítésben szereplő szükséges iratokat a vidékfejlesztési hivatalhoz, annál hamarabb lesz kifizetési szerződésük is. Az elnyert támogatás első részletének igénylését már a szerződés aláírásának napján fel lehet tölteni a számítógépes rendszerbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-05-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Alternatív kultúra lehet az eper

Az epertermesztésről, valamint a merisztéma szaporítású bogyósokról – málna, szeder, áfonya – szóló érdekfeszítő előadás-sorozattal tett erdélyi körutat Palesits Zsolt, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke. Az érdeklődők Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen és Hargita megyében, Csíkmadarason a Garden Projekt kertészet konferenciatermében találkozhattak az elismert szakemberrel.
2022-05-24: Gazdakör - :

Új vezetőség az egyesületnél

Pénteken tartotta közgyűlését a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete. A Bodokon megszervezett gyűlésen választást is szerveztek.