Alternatív kultúra lehet az eper

2022. május 24., kedd, Gazdakör

Az epertermesztésről, valamint a merisztéma szaporítású bogyósokról – málna, szeder, áfonya – szóló érdekfeszítő előadás-sorozattal tett erdélyi körutat Palesits Zsolt, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke. Az érdeklődők Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen és Hargita megyében, Csíkmadarason a Garden Projekt kertészet konferenciatermében találkozhattak az elismert szakemberrel.

  • Sok minden elleshető a külföldi eperszedéssel
    Sok minden elleshető a külföldi eperszedéssel

A csíkmadarasi előadáson Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke köszöntőbeszédében rövidre fogva hangsúlyozta Palesits Zsolt munkásságának lényegét, szakmai tapasztalatát: „úgy van, ahogy ő mondja” – hangoztatta.

Palesits Zsolt főként a szamóca termesztéséről osztott meg tudnivalókat a Hargita és Kovászna megyéből érkezett közönséggel, akik között során tapasztalt epertermesztők is ott voltak, és nem átallották kérdéseikkel ostromolni az előadót.

A szamóca indával terjed, a sarjak száma az ötvenet is elérheti, ezek elméletileg használhatók a növény szaporítására. „A rendszer azonban másképp épül fel” – mondta az előadó a szamóca szaporításával kapcsolatosan. A minőségi, nagy mennyiségű terméshez kiváló, egészséges, vírus-, baktérium- és fitoplazmamentes palántákra van szükség, ezek ellenőrzött körülmények között nevelhetők. A palánta előállítása több szakaszban valósul meg – prebázis, bázis, elit anyanövény, majd a végső palánta. Ebből a folyamatból is adódik az eperpalánták drágasága, de más tényezők is hozzájárulnak a magas árhoz. Sokba kerül a szállítás, költséges a palánta előállításához szükséges licenc – sorolta Palesits.

Az új fajták előállításáról elmondta, a szamóca könnyen keresztezhető, gyakorlatilag bármilyen formájú, színű, ízű eper kinevelhető, ha megfelelően vannak párosítva a növények, melyek pollenátvitellel termékenyülnek meg. Kicsi, piros magú, fehér húsú, jó ízű – ilyen jellegekkel bíró szamócafajta is előállítható, de a folyamat mintegy tíz évet tart – körvonalazta a fajtaelőállítás lehetőségeit. „Sok jó, szinte tökéletes fajta van, de mindig a még jobbra törekednek az irányított keresztezésekkel” – összegezte Palesits.

Előadásában számos eperfajtát – kevesebb szedret, málnát, áfonyát – mutatott be. Ezek többek között érési idejükben, hozamukban, megjelenésükben, ízükben, illatukban, cukortartalmukban, eltarthatóságukban, szállítási tűrőképességükben különböznek.

Az eper eladása is külön „tudomány” – derült ki az előadáson. Például, ha az eladásra kínált piros eper tetejére néhány szem fehér epret teszünk, azzal felkeltjük a vásárló kíváncsiságát, szívesebben vásárolja meg. Azt is gyakorolják az eperárusok, hogy a pult alá, közelébe erős illatú eperfajtát helyeznek el – a csábító illat ugyancsak vonzani fogja a vevőket.

 

Székelyföldön is termeszthető a szamóca

A csíkmadarasi előadást követően a Garden Projekt tulajdonosát, János Ferdinánd kertészmérnököt kérdeztük a székelyföldi epertermesztés lehetőségeiről.

– Mennyire felelnek meg az epertermesztésnek Székelyföld adottságai?
– Székelyföld mezőgazdasági termékek szempontjából igen sokszínű, főként ahol megvan a szükséges mikroklíma. De az eper esetében nem is a mikroklíma a legfontosabb, hanem az időszerűség. Az eperter­mesztésben hullámok vannak. Amikor indul a szezon, magas az ár, majd folyamatosan csökken. Szezon végén viszont újra emelkedik. Például, mikor Szatmáron érik az eper – ők egy hónappal előttünk vannak –, emelkedik az ár, nálunk épp akkor van a termés. Ezt figyelembe véve lehet kihasználni a lehetőséget. Lehet játszadozni a fóliás termesztéssel is, de a legjobb a szabadföldi termesztés. Csepegtetős öntözéssel, odafigyeléssel jó eredmények érhetők el a nyári, második szezonban, mikor emelkedik az eper ára.

– Mennyire bírja a kemény teleket az eper?
– Több fajta eper van, amelyik bírja a fagyot, a hűvösebb időt. A szélnek nincs jelentősége, sőt, ez segíti a beporzást. Szakembert kell kérdezni a fajtaválasztásnál, ha jó a döntés, szépen, könnyen lehet termeszteni nálunk is az epret. Mindenképpen a fajtaválasztásnál céltudatosnak kell lenni. Jó tudni, hogy a legnépszerűbb eperfajtákat előre, egy évvel korábban meg kell rendelni, megelőlegezni a szaporítóanyag-előállítónál.

– Sokan dolgoznak külföldön eperszedésben. Hazajönnek, epertermesztéssel próbálkoznak. Elegendő az ott szerzett tapasztalat a sikeres termesztéshez?
– Az a fontos, hogy ha az ember négy, öt, akár tíz évet külföldön van, látja a fontosabb dolgokat, mint az ültetés, öntözés, szedés. Amire figyelni kell, az például a növényvédelem, ebben segítségre lehet szükségük. Ugyanakkor a szaporítóanyag vásárlása is kényes, fontos a jó választás, hogy a helyi körülményeket – talajadottság, átlaghőmérséklet, csapadékmennyiség, egyebek – jól bíró fajta ter­mesztésébe kezdjen a vállalkozó. Igen egyszerű: amit a külföldi epertermesztésben tanulnak az itthoniak, az aranyat ér, tovább vihetik, hasznosíthatják saját kertjeikben is, de szükség van a további tanulásra is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-05-24: Magazin - Mózes László:

Geológusok, bányászati és kohászati szakemberek Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhely adott otthont a huszonharmadik nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani (BKF) konferenciának. A rangos rendezvényt évente más-más erdélyi helyszínen tartják. A Gábor Áron Szakképző Líceumban mintegy hetven résztvevő tudományos előadásokat hallgatott és szakmai kiránduláson ismerkedett a térség földtani és kulturális értékeivel.
2022-05-24: Gazdakör - Incze Péter:

Várják a fiatalokat és a kisgazdákat

Nagy a mozgás a vidékfejlesztési hivatalban, a sikeresen pályázók intézik a szerződéskötéseket. A hivataltól kapott információ szerint a napokban 32 gazdát várnak az irataikkal a támogatási szerződés megkötésére.