Károly herceg Zalánpatakon

2022. május 27., péntek, Közélet

Károly walesi hercegnek mozgalmas napja volt tegnap Zalánpatakon: vendégeket fogadott, sétált a faluban, koccintott az új háza csűrjében és megjárta magát a mezőn.

  • Károly herceg és Kálnoky Tibor. A szerző felvétele
    Károly herceg és Kálnoky Tibor. A szerző felvétele

Kora délelőttől tévések hada figyelte árgus szemekkel, mi is történik a Zalánpatak 1. szám alatti ház udvarán. Egyiküknek sikerült kiszúrnia a tornácon sétáló brit trónörököst. A csűr mellett alkalmazottak sátort emeltek, az asszonyok asztalt terítettek. Az előkészületeket csak ideig-óráig lehetett szemlélni, mert az angol testőrség vezetője személyesen kérte meg a sajtósokat, olyan helyre álljanak, ahonnan az udvarnak azt a részét nem lehet látni: Károly herceg vendégei körében, megfelelő intimitás mellett szeretne étkezni. Cserébe azt ígérte, délután kettő környékén, amikor a vendég sétálni indul a faluba, készülhetnek felvételek.

Az elkövetkező bő két órában csak az újabb vendégek kapun való belépése váltott ki némi mozgolódást, az egyik fiával és közeli ismerőseikkel megérkezett Kálnoky Anna is.

Az ígért időben Kálnoky Tibor kíséretében kilépett a kapun a walesi herceg, a sajtóval nem bocsátkozott párbeszédbe, de röptében válaszolt néhány kérdésre: örvend, hogy három év elteltével ismét itt lehet ezen a csodálatos vidéken – mondotta.

Az egyik kolléga a helyiektől megtudta, Károly herceg a falu végén ismét megvásárolt egy házat és egy rétrészt is, s ott is fog történni valami. A helyszínt könnyű volt kiszúrni, mert az impozáns csűrje mindkét irányba kinyitottan állt, jól kivehető volt a megterített asztal, az üvegek és a poharak. Nem kellett sokat várni a vidám társaságra, de mivel ismét arra kértek, ne fényképezzünk, mert magánterület, nem tudjuk, mi történt, de következtetni lehet, mert némi kacagás és pohárcsörömpölés azért kihallatszott.

A talán húszperces csűri mulatozást követően átvágtak az úton – ekkor újabb felvételek készülhettek –, a bozótoson és a patakon is, s a réten folytatták a kirándulást.

A közel kétórás sétát követően ismét a hercegi birtoknál tűntek fel. Ekkor maga Károly herceg kérdezett mosolyogva: „Hát önök még itt vannak?”

A magas rangú vendég ma Szászfehéregyházára és környékére látogat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2022-05-27: Közélet - Nagy B. Sándor:

Jól telt a fiataloknak a SepsiBook első napja

A SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál első kiadásának első napján nagy zsibongás fogadta a Sepsi Arénához kilátogató érdeklődőket: meglepően sok gyerek, kisebbek-nagyobbak egyaránt jöttek-mentek tegnap a könyvstandok között, siettek egyik eseményről a másikra, vetélkedtek a színpad előtt, készítették a „kuflibábokat”, meseszőnyeget, színezték a Grund falára feltűzött hatalmas rajzokat.
2022-05-30: Riport - :

Alá s fel Szentábrahám községben (Bánja-e a székely? / 24/1.)

Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken. Udvarhelyszék irányából Erdővidék felé közelítve vesszük szemügyre a falvak mai gazdasági és társadalmi helyzetét, a rejtett és megmutatkozó potenciált, a pillanatnyilag zajló folyamatokat és a közeljövőre vonatkozó terveket. Minden települést megvizsgálok az egyházközségek, a helyi vállalkozások szintjén, illetve a civil berkekben zajló közösségépítő munka szemszögéből is, külön figyelve arra, hogy rávilágítsak a szellemi és az épített örökségre.