Lelke volt az első szentgyörgyi könyvvásárnak

2022. május 31., kedd, Közélet

Sikeresen zárult a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, minden szempontból meghaladta a szervezők elképzeléseit, ezért hálásak a közönségnek, és bíznak benne, hogy a tapasztalatok összegzése nyomán legalább ilyen további kiadásokat tudnak szervezni – hangzott el a tegnapi kiértékelő sajtótájékoztatón Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében, ahol Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója és Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor fogadta a sajtó képviselőit.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Miután név szerint is köszönetet mondott a szervezőknek, támogatóknak, önkénteseknek és a sajtó képviselőinek is, Vargha Fruzsina arról beszélt, hogy tavaly decemberben merült fel egy irodalmi fesztivál ötlete, mely hiánypótló kezdeményezésnek tűnt a Sepsiszentgyörgyön szervezett más kulturális fesztiválok sorában, és ezt jól igazolja a SepsiBook sikere: mintegy hétezer látogatója volt a rendezvénynek. Az önkormányzat tehát minden támogatást megad a folytatáshoz, remélik, nem fáradtak el annyira a szervezők, hogy jövőre ne merjék vállalni – mondta mosolyogva.

Szonda Szabolcs kijelentette: ahogy remélte, valóban szeretetvendégségnek bizonyult a rendezvény, nemcsak azért, mert az írók főztjét is megkóstolhatták, hanem mert bebizonyosodott számukra, hogy a lelkes munkának „lelke van”, mely jól érződött a fesztivál hangulatában, és amit rengeteg visszajelzés igazolt. Ez az, amit nem lehet megszervezni, de rendkívül fontos – tette hozzá. Mint mondta, nehéz meghatottság nélkül beszélnie arról, hogy mennyire jó érzés volt megtapasztalni, hogy valósággá vált, amit megálmodtak.

Valószínűleg a tér is segített a jó közérzet kialakításában, de minden elismerésük a látogatóknak, akik jelenlétükkel igazolták a rendezvény létjogosultságát. Öröm volt látni azt a kultúraéhséget, mellyel a város, megye és talán a régió közönsége befogadta ezt a fesztivált; úgy tűnik, nagyon fontos volt ilyen szempontból a könyvtár előkészítő, ráhangoló munkája, a jelen lévő írók könyveinek megismertetése az olvasókkal, melybe rengeteg energiát fektettek a munkatársai, és ezért hálás nekik – mondta az igazgató. Mintegy száz személy dolgozott a SepsiBook tervezésén, előkészítésén, szervezésén, lebonyolításán.

A hétezer látogatóból mintegy ezren szervezetten érkeztek a programokra az első két napon, de már akkor rengeteg más érdeklődő is volt. Az előzetes tájékoztatás nyomán sokan előre tudták, hogy mit szeretnének meghallgatni, megvásárolni. Mintegy 40 kiadó könyveiből 30 standon lehetett válogatni, rendkívül széles tematikában. Nagy öröm számukra, hogy jó visszajelzéseket kaptak a fellépőktől és a kiadóktól is, az eladással is elégedettek. A tapasztalatok azt igazolják, hogy rendkívül tudatos a szentgyörgyi kulturális közönség, amire szeretnének mindig megfelelőképpen reagálni. Igyekeznek levonni a tanulságokat, hogy a következő kiadás még jobban sikerülhessen, bíznak benne, hogy a helyi közösség megerősödését szolgálja majd ez a rendezvény – mondta Szonda Szabolcs.

Gombos Zoltán szerint az Aréna minden szempontból tökéletes helyszínnek bizonyult a rendezvény megszervezéséhez. Bevallása szerint minden kiadóval beszélt, és mindannyian azt állították, hogy a SepsiBook bármilyen más erdélyi könyvvásárhoz viszonyítva rangosnak számít, amiért köszönet illet minden résztvevőt és támogatót. Élmény alapú könyvvásárt tudtak tartani – fogalmazott.

Négy nap alatt 80 programjuk és 130 meghívottjuk volt, csupán három könyvbemutató maradt el, tőlük független okok miatt.

A helyszínek (Porond, Körönd, Grund, Konferenciaterem) is beváltak, bár néha szűknek bizonyultak, a 70 négyzetméteres „gyermeksarkot” jövőre feltétlenül bővíteni kell. A kinti és benti tereket egyaránt belakták a fesztiválozók, az Aréna előtti sátor és a parkoló is tele volt a rendezvény ideje alatt. A karszalagok alapján csütörtökön 1300, pénteken 1970, szombaton 2220, vasárnap pedig 1500 körüli látogatót mértek. Utolsó napon kevesebb vendégre számítottak, így a zárás előtt érkezőknek már nem jutott karszalag.

Gombos Zoltán az önkéntesek munkáját is kiemelte és megköszönte, akiknek nagyon fontos szerepük volt a rendezvény sikeres lebonyolításában minden szempontból. Valószínűleg ennek is tulajdonítható, hogy a rendkívül gazdag műsor ellenére nem voltak nagy csúszások a programban.

Szonda Szabolcs végezetül hangsúlyozta, hogy a kétnyelvűséggel is próbálkoztak, román nyelvű könyvkiadót is meghívtak, román nyelvű programok is voltak, melyek iránt a román és magyar nyelvű közönség egyaránt érdeklődött. Volt, amire autóbuszokkal érkezett a gyermekközönség Bodzavidékről. Jövőre még több román nyelvű érdeklődőre számítanak.

Jó lenne olyan időszakot találni a rendezvény számára, mely nem esik egybe a ballagással és más hasonló rendezvényekkel, hogy még több látogatójuk lehessen – mondta végezetül a könyvtár igazgatója.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2022-05-31: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Csalnak a kormányzati mérlegek

Ha a román politikusok hozzáértésből és igazmondásból versengenének olyan lendülettel, mint ahogy ezek hiányát takargatják, Románia nem veszítené, hanem vonzaná azokat, akik a munkájuk után jól akarnak élni egy szép és gondozott országban. De sajnos csak képmutatásból licitálnak egymásra, és abból is bukásra állnak.
2022-05-31: Közélet - Nagy B. Sándor:

Megjelent Veress Dániel színháztörténete (SepsiBook)

Húsz évig volt a magyarországi Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, és szomorúan látta akkoriban, hogy kedvenc színházának, a szentgyörgyinek még nem készült el a monográfiája – indította Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője Veress Dániel A sepsiszentgyörgyi színház rövid története című könyvének szombati bemutatóját. A színháztörténész Kopacz Attilával, a Tinta Kiadó tulajdonosával mutatta be az új kötetet a sepsiszentgyörgyi könyvvásáron.