EME-kiadványok a sepsiszentgyörgyi könyvvásáron

2022. június 2., csütörtök, Kultúra

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának három kötetét mutatták be a SepsiBook könyvvásáron berendezett Köröndön. A beszélgetést Biró Annamária kiadóvezető irányította.

  • Egyed Emese, Dimény-Haszmann Orsolya, Biró Annamária, Tapodi Zsuzsa, Lajos Katalin és Pieldner Judit. Fotó: Dimény H. Árpád
    Egyed Emese, Dimény-Haszmann Orsolya, Biró Annamária, Tapodi Zsuzsa, Lajos Katalin és Pieldner Judit. Fotó: Dimény H. Árpád

Elsőként mutatták be a tavaly év végén megjelent Zsuzsa könyve. Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára című tanulmánykötetet, annak felépítését a szerkesztők, az ünnepelt kollégái, Pieldner Judit egyetemi előadótanár és Lajos Judit docens ismertette. Összesen harmincnégy tanulmány kapott helyet a kiadványban, azok szerzői Tapodi Zsuzsa kollégái, volt tanítványai. A tematika felöleli az ünnepelt irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományi Intézetének tanszékvezetője tudományterületeit. És mivel ő román nyelven is publikál, a kötetben is helyet kapott néhány román nyelvű tanulmány. Pieldner Judit elmondta, meglepetéskönyvről van szó, a megajándékozott nem tudott róla, mindent titokban szerveztek. Tapodi Zsuzsa jelezte, ez már a negyedik könyvbemutató, így már nem hatódott meg – annyira. Köszönetet mondott mindenkinek a hozzájárulásért.

Dimény-Haszmann Orsolya A csernátoni Haszmann Pál Múzeum története. Intézményalapítás, intézményesülés, a múzeum első évtizedei című munkáját, doktori dolgozatának a szerkesztett változatát mutatta be. (Február 28-i számunkban részletesen tudósítottunk a csernátoni bemutatóról, május 19-i Történelmünk rovatunkban részletet közöltünk a könyvből.) Dimény-Haszmann Orsolya, a múzeum mai vezetője elmondta, egyrészt hajtotta a kíváncsiság, másrészt kötelességének érezte, hogy nagyapja intézményalapítását megörökítse. Folytatása következik, ígérte.

Egyed Emese irodalomtörténész, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora az Erdélyi Drámatéka című könyvsorozatát mutatta be. Eddig két kötet jelent meg gondozásában. 2019-ben értelmező tanulmányával egybekötve Ifjú gróf Teleki Domokos: A Spanyolok Mexicóba című munkája. Ez az első és ismereteink szerint egyetlen magyar színpadra szánt Amerika-dráma, középpontjában a Cortés-féle hódítás. A második könyv idén márciusban jelent meg, Gróf Székely László Végső vagy utolsó trombita szó című munkája, mely Richard Brathwait 1632-ben megjelent Novissima Tuba című európai hírű művének magyar fordítása.

A rendezvényen néma felállással tisztelegtek a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Molnár Beáta emléke előtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2022-06-02: Család - :

Hamburger ünnepekkor is

Rendkívül népszerű Romániában a hamburger, több mint 6,1 millió kelt el 2021 májusa és 2022 májusa között; ennek a mennyiségnek több mint 41 százalékát Bukarestben rendelték.
2022-06-02: Kultúra - Fekete Vince:

Egyed Emese válogatott versei elé (Székely Könyvtár)

Írisz
Amikor az arcuk ugyanabba a magasságba
ér, megtámasztja homlokát a másik homlokán,