Nem indulhatnak az elnökválasztáson a büntetett előéletűek

2022. június 9., csütörtök, Belföld

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a képviselőház tegnap azt a törvénykezdeményezést, amely megtiltja a szándékos bűncselekményekért elítélt büntetett előéletűeknek, hogy jelöltessék magukat az államelnök-választáson.

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt szenátora 2017-ben még ellenzékből terjesztette a parlament elé a most elfogadott törvényjavaslatot, amikor százezrek tüntettek korrupcióellenes jelszavakkal a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori kormánya, illetve a kormányt háttérből ellenőrző Liviu Dragnea pártelnök ellen. A szenátus szociáldemokrata többsége 2017-ben elutasította a törvénytervezetet, amelynek megszavazása megakadályozhatta volna, hogy a – korrupcióért akkor még csak felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt pártelnök induljon az államelnök-választáson.

A PSD–PNL–RMDSZ nagykoalíció annyit finomított az eredeti tervezeten, hogy a jogszabályban szereplő tiltás érvényét veszti, ha a priusszal rendelkező, elnöki ambíciókat tápláló jelölt helyzetében olyan fordulat következik be – például az ítélet megsemmisítése, amnesztia vagy kegyelem –, amely megszünteti az ítélet jogkövetkezményeit.

A képviselőházi szavazáson a törvénytervezetet a Bűnözők nélküli közéletet jelmondatú polgári kezdeményezésnek egymillió aláírást gyűjtő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is támogatta. Egyedül a parlament többi pártja által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tartózkodott, állítólag azért, mert a törvény „csak egyes” büntetett előéletűek államfővé választását akadályozza meg.

A jobbközép pártok alkotmánymódosító népszavazást is akartak rendezni a 2020-as választások idején a Bűnözők nélküli közéletet mozgalom polgári kezdeményezéséről, amely nemcsak az államfői méltóság, hanem a parlamenti és az önkormányzati választott tisztségek megpályázásától is eltiltaná a szándékos bűncselekményekért jogerősen szabadságvesztésre ítélt állampolgárokat mindaddig, amíg meg nem szűnnek az ítélet jogkövetkezményei. A parlamentben még többséggel rendelkező PSD azonban 2020 novemberében megakadályozta a népszavazás kiírását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2022-06-09: Történelmünk - Szekeres Attila:

Erdélyi fejedelmi címerek (A címertan világnapja)

Június 10-e a címertan, idegen szóval a heraldika világnapja. 1128-ban ezen a napon I. Henrik angol király lovaggá ütötte leendő vejét, a francia V. Gottfridet, Anjou grófját (közismerten Geoffrey Plantagenet), és egyúttal címeres pajzsocskával is kitüntette. Ezért a heraldikusok nagy része ezt a dátumot tekinti a címer születésnapjának. Ez alkalomból néhány erdélyi fejedelmi címert mutatunk be.
2022-06-09: Belföld - :

A legmagasabb besorolást kapta a Sapientia

A legmagasabb szakmai szintre sorolta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) a román akkreditációs ügynökség – közölték tegnapi sajtótájékoztatójukon az egyetem vezetői.