Búcsú Nagy Lászlótól

2022. június 17., péntek, Nyílttér

1950. október 15-én született a Székelykeresztúrtól alig hat kilométernyire fekvő Szentábrahámon. Apja asztalosmester, anyja háztartásbeli, két gyermeket nevelnek. Gyermekkora szülőfalujához kötődik, itt jár iskolába, majd a líceumot a székelyke­resztúri Orbán Balázs Gimnáziumban végzi. Apja betegsége arra készteti, hogy 18 éves korában otthonról elkerülve önfenntartóvá váljon.

1968-ban Brassóban a volt tehergépkocsigyárban kezd dolgozni, és közben elvégzi a lakatosmesteri iskolát. A 70-es évek elején ismerkedik meg Ibolyával, akit 1976 tavaszán feleségül vesz. Két lányuk születik. 1980-ban Sepsiszentgyörgyre költözik családjával, ahol először a traktor- és gépállomáson, majd az állami gazdaságnál (I. A. S.) dolgozik.

2000-ben, a gazdaság magánosításakor átveszi a szépmezői húsfeldolgozó vezetését, és feleségével együtt tulajdonosa is lesz. Ezt a családi vállalkozást sok megpróbáltatás ellenére is haláláig működteti. A családja és a vállalkozás volt az élete.

Szülőfaluját soha nem feledte, amikor tehette, mindig hazalátogatott özvegy édesanyjához, akit 2000 tavaszán kísért utolsó útjára. A szülők eltávozása után is sokszor tért haza, és önzetlenül támogatta szülőfaluját. 2016-ban őt és legjobb barátját, Szőcs Gyulát a falu díszpolgárává választják.

Sajnos, a 2020-ban megjelent koronavírus őt sem kerülte el. Az elmúlt időben egészségi állapota megromlott, hiába küzdött az életért, ez év június 2-án feladta a harcot.

Ilyés Melinda

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1869
szavazógép
2022-06-17: Nyílttér - :

Önpusztítás helyett nézzünk a nagymamákra

A mindennapok nehézségein tűnődöm az est csendjében, a világban szétszórt nemzetem sorsán. Megint – vagy még mindig – igen magas az öngyilkosságok aránya a magyarság körében, a szakértői felmérések szerint még az amerikai vagy ausztráliai földön is, ahol a hírek szerint nyugodtabb, békésebb az élet.
2022-06-17: Nemzet-nemzetiség - Csinta Samu:

Egy polgári kezdeményezés hajtűkanyarjai (Beszélgetés Sobor Dávid ügyvéddel, a Gábor Áron-díj legutóbbi kitüntetettjével)

Kiélezett jogi küzdelem után sikerült bejegyeztetni Brüsszelben a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését a nemzeti régiókért. Az uniós jogi fórumokon Sobor Dávid budapesti ügyvéd képviselte az SZNT-t, az erdélyi gyökerekkel is rendelkező jogász segítségével nemcsak az ügy eddigi állomásait jártuk be, de megpróbáltunk a jövőjébe is belelátni.