Megyei ÖnkormányzatHárom évtized a köz szolgálatában

2022. június 21., kedd, Közélet

Közel száz jelenlegi és volt megyei önkormányzati képviselő vett részt pénteken a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében Kovászna Megye Tanácsának díszülésén, melyet abból az alkalomból szerveztek, hogy kereken harminc éve alakult meg a testület. A díszülésen egyebek mellett elhangzott, hogy egységes, mindenki által elfogadott jövőkép és összetartó közösség biztosíthatja Háromszék, Kovászna megye jövőjét, de az is, hogy a jelenlegi évtized a veszélyek, a bizonytalanság, a háború és a válság korszaka lesz, amire muszáj felkészülni, és a zűrzavar közepette is dolgozn kell. Az ünnepi ülésen a jelenlévők emlékérméket vehettek át.

  • Kiállítás idézte fel a kilencvenes évek önkormányzati munkáját. Vargyasi Levente felvétele.
    Kiállítás idézte fel a kilencvenes évek önkormányzati munkáját. Vargyasi Levente felvétele.

Az ünnepséget megelőzően három határozatot fogadott el a testület: költségvetés-kiigazításról, testvérkapcsolatok kibővítéséről, illetve közösségek közti társulásról döntöttek. Ezt követően elsőként Demeter János szólalt fel, aki 2000–2008 között volt a testület elnöke. Felidézte a kilencvenes éveket, amikor közéleti pályafutása indult, kiemelte a csapatmunka fontosságát, és rámutatott, ha van bizalom, akkor nehéz körülmények között is lehet eredményt elérni. „Különösen büszke vagyok arra, hogy Romániában egyedüliként sikerült azt a szimbólumot elfogadtatni, amely régen Háromszék vármegye címere volt, ma pedig Kovászna megye címere. Ez azért fontos, mert talán a legjobban jelképezi a szülőfölddel, otthonunkkal való kapcsolatunkat, azt, hogy ennek a helynek, ennek a közösségnek a feltétlen szeretete és tisztelete nélkül nincs fejlődés, nincs jövő. Az önkormányzati munka nem más, mint szolgálat” – hangsúlyozta a volt elnök.

Demeter János után Derzsi Ákos, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium államtitkár-helyettese köszöntötte az egykori és jelenlegi megyei tanácstagokat. Modern és emberközpontú menedzsmentre van szükség az önkormányzatoknál, enélkül ma már nem lehet összefogni mindazt, ami a megyei tanács feladata. Véleménye szerint Háromszéken az elmúlt tíz évben az élet minden területén láthatóvá vált a fejlődés. Az államtitkár-helyettes méltatta Kovászna Megye Tanácsának több évre szóló stratégiáját, a Pótsa-tervet, amelyből egyértelműen kiderül, hogy Háromszéken arra törekszenek az emberek, hogy élhető hely legyen, ne legyen elvándorlás és mindenki megtalálja a számításait itthon, szülőföldjén.

Háromszék állapotát nem lehet csak gazdasági adatokkal jellemezni – szögezte le ünnepi beszédében Tamás Sándor, a megyei önkormányzat jelenlegi elnöke. „Hogy jó-e egy megyében élni, nemcsak azzal mérhető, hogy hány kilométer jó út van, van-e vezetékes víz, hanem leginkább azzal, hogy van-e az illető régióban általánosan elfogadott, közös elképzelés a jövőről, hogy van-e összetartás az emberek között. Közösségünk jövője egy határozott cél akarásán és a szolidaritáson alapul” – emelte ki Tamás Sándor, aki 2008 óta vezeti a megyei önkormányzatot. Az elnök kifejtette: felmérések bizonyítják, az emberek nemzetiségtől és pártállástól függetlenül hasonlóképpen vélekednek az alapértékekről. „Fontosnak tartjuk a család biztonságát, a gyermekvállalást. Büszkék vagyunk nemzeti identitásunkra, jelképeinkre. Életcéljaink közös értékeken alapulnak, ugyanazt tartjuk jónak és rossznak. S ha a leglényegesebb ügyekben közös nyelvet beszélünk, akkor egyet tudunk érteni a közösség dolgaiban is” – hangsúlyozta. A jelen helyzetet elemezve felhívta a figyelmet: „egy irányba mutat minden, ami 2020 óta történt és ami napjainkban kibontakozóban van. A 2020 és 2030 közötti évtized a veszélyek, a bizonytalanság, a háború és a válság korszaka lesz. Nekünk erre kell felkészülnünk, ebben a zűrzavaros időszakban kell kijelölnünk a megfelelő irányt, ebben az időszakban kell eredményesen dolgozni. Észszerű rend, stabil egészségügyi rendszer, fejlesztések, szociális érzékenység – ez volna hát a következő, nehéz időszak feladata. Aki tenni akar a közösségért, azokkal – nemzetiségtől és pártállástól függetlenül – együtt haladunk előre.”

Az ünnepi tanácsülésen közel száz egykori megyei tanácstag vett részt a jelenlegi testületi képviselők mellett, ugyanakkor megemlékeztek az eltávozottakról is. Az esemény végén Demeter János és Tamás Sándor emlékérmét adott a jelenlévőknek, megköszönve mindazok tevékenységét, akik megyei tanácstagként, alelnökként, elnökként, főjegyzőként, megyemenedzserként tevékenykedtek Háromszék fejlődése érdekében.

A rendezvény ünnepi hangulatát a sepsiszentgyörgyi Lilium Quartett előadása emelte, a könyvtár előterében pedig kisebb kiállítás idézte fel a kilencvenes évek hangulatát. Többek között megtekinthető volt az első tanácselnök, Orbán Árpád íróasztala és táskája, Ioan Ciucu egykori főjegyző karosszéke, a hajdan használt intézményi szárazpecsét, telefon, számológép, ugyanakkor több izgalmas kordokumentumba is bele lehetett olvasni. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2022-06-21: Kultúra - :

Czegő Zoltán köszöntése

Pár nap késéssel, de annál nagyobb szeretettel, tisztelettel köszöntöm Czegő Zoltánt 84. születésnapja alkalmából! Zolival régi, huszonöt éves barátság köt össze. Emlékszem, hogy a Megyei Tükörnél, kezdő újságíróként, Bogdán László és Czegő Zoltán árnyékában lapulva loptam el a mesterektől az újságírás titkait. Nagyon sokat korrigáltak, segítettek a munkásságomban. Jó tanáraim voltak.
2022-06-21: Közélet - Bartos Lóránt:

Európai küldöttségek Kézdivásárhelyen

Több ország városának a küldöttsége – mintegy 60 személy – érkezett Kézdivásárhelyre a We 4EU – Europe for Citizens pályázat keretében. Gyöngyös, Lendva, Melnik és Losonc delegációja tette tiszteletét, két napot töltöttek tapasztalatszerzéssel a céhes városban és környékén.