Folytatódnak az alkudozásokMinden párt ragaszkodik a kormányfői tisztséghez

2008. december 8., hétfő, Közélet

Eseménydús hétvégéjük volt a romániai parlamenti pártok vezetőinek: szombaton és vasárnap gyakorlatilag mindenki tárgyalt mindenkivel, a leendő kormánykoalícóról vagy a parlamenti többségről azonban egyelőre semmi biztosat nem tudni. Az első hivatalos, közvetlen tárgyalássorozat eddig egyetlen levonható következtetése, hogy mindhárom alakulat ― a legtöbb mandátummal rendelkező Demokara-Liberális Párt, a legtöbb voksot kapó Szociáldemokrata Párt―Konzervatív Párt szövetség, valamint a harmadik helyen végző Nemzeti Liberális Párt ― ragaszkodik ahhoz, hogy ő adja az ország következő miniszterelnökét.

A Cotroceni-palotabeli pénteki tanácskozást követően a demokrata-liberálisok magukhoz ragadták a kezdeményezést, és a Nemzeti Liberális Párt vezetőit hívták megbeszélésre. A szombat reggeli találkozóról Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, a liberálisok elnöke elmondta: nem mentek simán a tárgyalások.

Bár a leendő kormányprogram több pontjában megállapodtak, a miniszterelnöki tisztség ügyében nem jutottak egyezségre. Bogdan Olteanu liberális politikus szerint a kormányfői tisztségért cserébe a liberálisok felajánlották, hogy a jövőben esedékes elnökválasztásokon nem indítanak önálló jelöltet, hanem Traian Băsescut támogatják. Azt gyanítják ugyanis, hogy a demokrata-liberálisok nem négyéves koalícióban gondolkodnak, hanem csupán az elnökválasztásokig szeretnének együttműködni velük.

Tegnap újabb két találkozót rendeztek: a szociáldemokraták előbb a liberálisokkal, majd a demokrata-liberálisokkal egyezkedtek. A szociáldemokratákkal folytatott megbeszélés után elhangzó nyilatkozatok szerint a liberálisok ezúttal az egykulcsos adórendszerről állították, hogy nem képezheti kompromisszum tárgyát. A szociáldemokraták ragaszkodtak ahhoz, hogy körükből kerüljön ki a kormányfő. Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnök szerint építő jellegű volt a liberálisokkal folytatott megbeszélés. Időközben szociáldemokrata berkekben olyan vélemények is nyilvánosságra kerültek, miszerint a kormányzati pozícióért cserébe lemondanának a kampányban beígért progresszív adórendszerről. A szociáldemokraták és a demokrata-liberálisok közti megbeszélés leglényegesebb következtetése, hogy egyik párt sem hajlandó átengedni a másiknak a kormányfőjelölés jogát. Az alakulatok programjában azonban vannak hasonló elemek ― állították a pártvezetők. A pártok képviselői közötti hivatalos vagy informális tárgyalások gyakorlatilag egész hétvégén folytak, várhatóan a hét folyamán derül ki, mely pártok kerülnek kormányra, és hogyan alakul ki a parlamenti többség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2008-12-08: Sport - Áros Károly:

Sportnaptár (Magyarok az újkori olimpiai játékokon)

December 8. Harmincegy éve hunyt el Nagy Ernő vívó, a Los Angeles-i olimpián (1932) győztes magyar kardcsapat tagja. * Hatvankilenc éve született Csíkszeredában André Miklós, az innsbrucki téli olimpián (1964) 12. helyen zárt román jégkorong-válogatott tagja.
2008-12-08: Közélet - Hecser László:

Kézművesvásár Nagyajtán

Bár tegnap sűrű eső és hideg szél keserítette a Nagyajtán első alkalommal szervezett erdővidéki karácsonyi kézművesvásáron megjelenteket, mégis sikerként könyvelhető el a rendezvény: újra középpontba kerültek népművészeti hagyományaink éltetői, az eladott termékek pedig minden bizonnyal jó hírét viszik a régiónak. A három nap alatt a vásárban megfordulók a vásárfia beszerzése mellett a környék néptáncegyütteseit, kórusait, különböző együtteseit is megismerhették.