Mi, hol, mikor?

2022. június 23., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Múzeumok éjszakája Sepsiszentgyörgyön

A SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM ma tartja hagyományos Múzeumok éjszakája programját a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban és az Erzsébet parkban. Ezen a napon a múzeum minden időszakos kiállítása ingyenesen látogatható 9–19 óráig.

17 órától a Codex Régizene Együttes Mit bízik ez világ? 19. századi főúri muzsika című koncertjére kerül sor. Az együttes: Kovács Éva (rebek, hegedű); Kovács László (fidula, hegedű); Adorján Csaba (fidula, brácsa); Lázár Zsombor (fidula, gordonka); Szőgyör Árpád (ének, nagybőgő); Filip Zsombor (lant); Filip Ignác (fuvolák, művészeti vezető).

18 órától Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató Maradok holtig hív testvéred... A Zathureczkyek családi levelezése című kötetét Boér Hunor könyvtáros, muzeológus mutatja be.

19 órától Kós Károly sepsiszentgyörgyi épületei címmel pannókiállítás nyílik az Erzsébet park könyvtár előtti sétányán.

19.30-tól tematikus kisvonatozás – Kós Károly sepsiszentgyörgyi épületeiről Török Áron építész mesél. Indulás a könyvtár elől.
 

AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONTBAN június 24-én 18 órától éjfélig gyermekfoglalkozásokkal, élő zenével, interaktív műhelymunkával és művészeti előadásokkal várják a művészetkedvelő közönséget. Az est folyamán családias hangulat várható, a belépés minden programra ingyenes. A részletes program: Varázsműhely (gyermekfoglalkozások) a földszinten 18–19 és 19–20 óra között: Mese és szénrajzolás 5–9 éveseknek (Jakab Zsuzsanna), 18–20 óráig agyagozás 7–15 éveseknek (Hosszú Zoltán); Interaktív grafikai műhelyek a földszinten 18–23 óráig Mininyomda (Kusztos Attila), 18–20 óráig Sziluettfotózás (Vörös T. Balázs), 20.30–23 óráig LinoLove – linómetszetek készítése (Egykutya & Co.); Katalógusbemutató a 3. emeleten – 20 órától a Molnár Zoltán-kiállítás katalógusát bemutatják: Miklóssy Mária és Bordás Beáta;Tárlatvezetés a földszinten – 21 órától Vetró András szobrászművész tárlatvezetést tart a Gergely István-kiállításon; élő zene a földszinten: 21.30–23.30-ig Jazzpar Trio.

Zene

KAMARAZENE. Az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám) ma 18 órától a Springtime romance címmel tartanak kamarakoncertet marosvásárhelyi zeneművészek: Ávéd Éva (zongora) és Kecskés Ávéd Erika (brácsa). Jegyek a központ székhelyén is kaphatók 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej.
SEPSI JAZZ & BLUES. A Sepsi Jazz & Blues Egyesület Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával és a Kónya Ádám Művelődési Házzal partnerségben június 24–25-én megszervezi az 1. Sepsi Jazz & Blues Fesztivált Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal jön létre, célkitűzése a jazz és blues zenei műfajok népszerűsítése élő zene által, romániai és nemzetközi előadók közreműködésével. A fesztiválra a napi jegyek egységesen 40 lejbe kerülnek, melyeket a helyszínen, illetve elővételben a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni. További információk a sepsijazzblues.ro honlapon.
ÜVEGHANG AKADÉMIA. Ötödik alkalmához érkezett az Üveghang Akadémia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgonaművész, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek június 24-én, pénteken 19 órától a Krisztus Király római katolikus templomban. A belépő felnőtteknek 10 lej, diákoknak/gyerekeknek ingyenes.
NYÁRESTI KONCERTEK. A vártemplomi esték idei első koncertjén június 24-én, pénteken 19 órától Máté Péter ismert dalai csendülnek fel a Vártemplomi Kórus, valamint Bíró Annabella, Dénes Dorottya, Farkas Tamás Zoltán, Hajdú Loránd, Kolcsár József és Kolcsár Linda előadásában. Közreműködnek: Kolcsár József színművész, Kertész Huba (gitár), Hajdú Loránd (zongora). A koncert helyszíne a várudvar. 

 

Színház

FLOW4 NEMZETKÖZI MOZGÁSSZÍNHÁZI FESZTIVÁL. Idén negyedik alkalommal rendezik meg a régió egyik legkiemelkedőbb kortárstánc-fesztiválját Sepsiszentgyörgyön június 27. és július 3. között. A szervezők az idei kiadásra is izgalmas, reprezentatív, a világ számos pontjáról érkező előadásokat hoznak el, a kortárs tánctrendekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Jegyek kaphatók a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon. A teljes értékű jegy ára 35 lej, a kedvezményes diák-, illetve nyugdíjasjegy 20 lej. Az M Studio előadására a megszokott, 20 lejes jegyárak érvényesek.

A fesztivált az M Studio bemutatója nyitja június 27-én 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a romeo@julia.com előadással, amelynek koreográfusa Frenák Pál (FrenÁk). További előadások: június 28-án 19 órától OMMA – Josef Nadj a nagyteremben; 29-én 19 órától The Others – Anton Lachky Társulat a Háromszék Táncstúdióban; 30-án 19 órától Island (Sziget) – Góbi Társulat a Háromszék Táncstúdióban; július 1-jén 19 órától Tofu P. Potter – Fehér Ferenc a Háromszék Táncstúdióban; július 2-án 19 órától Humans – Bodies – Images – Ioana Marchidan a Háromszék Táncstúdióban; július 3-án 19 órától Traces (Nyomok) – Wim Vandekeybus (Ultima Vez) a nagyteremben.

A fesztivál mind a hét előadása után közönségtalálkozókra, nyílt beszélgetésekre kerül sor a táncstúdióban, valamint a színház nagytermében, melyre minden érdeklődőt szívesen látnak. A programot afterpartyk színesítik, a fesztivál vendége lesz küb_beat, Alexandru Suciu és Mihai Dobre zenész is. Részletek az M Studio Facebook, Instagram és Vimeo oldalán, valamint a m-studio.ro honlapon.

 

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Láttatni egy különleges világot.  Gáspár Krisztina könyvbemutatója. 19.50 Két világ. A House of Pioneers albumbemutatója. 20.00 Látogatóban. Oklándon a vargyasi gyermekek. 20.19 Aludjatok ti áldott hőseink. A világháborús hősök emlékezete Nagybaconban. 20.36 Miniatür történelem. Állandó kiállítás Erdővidék Múzeumában. 20.46 Többen sportoljanak. Sportnapok Baróton. 21.35 Tanácsülések. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Jurassic World: Világuralom (román feliratos) és 17.45-től magyarul beszélő, 16 órától Pipiána Hoppsz és a Sötétség Hörcsöge (magyarul beszélő), 18.30-tól Top Gun: Maverick (román feliratos) és 20.30-tól magyarul beszélő; 20.45-től Az Északi (magyarul beszélő). Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág

ALZHEIMER KÁVÉZÓ lesz pénteken 18 órától a Diakónia Keresztyén Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön a református vártemplom gyülekezeti termében. Téma: Jól gondozni.
FELTÖLTŐ. Pénteken kezdődik Gergyószentmiklóson a Feltöltő Keresztény Fesztivál. Ezúttal a kísérőprogramokra, a közösségerősítésre és az ifjúságra is nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendezvényen. Lesznek tematikus sátrak, éjszakai fürdőzés, 15 előadás 9 magyarországi meghívottal, tanúságtételek és koncertek. Vasárnap ökumenikus istentisztelet lesz. A rendezvény összefogással valósul meg a római katolikus, a református és az unitárius egyház szervezésében. A fesztivál egy lehetőség arra, hogy elérjék azokat is, akik valamiért nem mennek be a templomba. További részletek a feltolto.ro oldalon.

 

Röviden

IVÓVÍZ. Javítási munkálatok miatt ma 8–13 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Vojkán utca alsó részében (a Csíki és Erege utcák közötti szakasz). S Pénteken az új vezeték átkötése miatt 8–15 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás az Árkosi úton (a Csíki utcától az árkosi helységtábláig). 
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Bereckben, pénteken Ojtozban és Kézdimartonoson gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget).
SZÚNYOGIRTÁS. Kézdivásár­hely önkormányzata értesíti a lakókat, hogy ma Nyujtódon, Szászfaluban és Sárfalván végeznek szúnyogirtást. Az időjárási viszonyok függvényében a program változhat.
A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE szabadtéri tevékenységen vesz részt június 24-én, pénteken. Találkozó 10 órakor a Szemerja negyedi sportcsarnoknál.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Benedek Elek utcai Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a baróti születésű kovásznai GÁL IMRE, a helyi szállítási vállalat  volt főnöke
életének 86., házasságának 62. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2022. június 24-én 14 órakor lesz a kovásznai ravatalozóházból.
A gyászoló család
20593
2022-06-23: Sport - Miska Brigitta:

Színvonalas nemzetközi viadalt rendeznek (Fogathajtás)

18 romániai, magyarországi és görögországi fogat jelentkezett a negyedik nemzetközi fogathajtóversenyre, amelynek péntektől vasárnapig ad otthont az oltszemi fogathajtó­pálya. A rangos megmérettetésre kilátogatókat kulturális programok, humor, koncertek, kézműves vásár, lacikonyha várja, a kicsik számára kalandszigettel és lovaglási lehetőséggel készültek a szervezők.