FogathajtásSzínvonalas nemzetközi viadalt rendeznek

2022. június 23., csütörtök, Sport

18 romániai, magyarországi és görögországi fogat jelentkezett a negyedik nemzetközi fogathajtóversenyre, amelynek péntektől vasárnapig ad otthont az oltszemi fogathajtó­pálya. A rangos megmérettetésre kilátogatókat kulturális programok, humor, koncertek, kézműves vásár, lacikonyha várja, a kicsik számára kalandszigettel és lovaglási lehetőséggel készültek a szervezők.

  • Tavaly Bartha Eduárd bizonyult a legjobbnak. Fotó: Miska Brigitta
    Tavaly Bartha Eduárd bizonyult a legjobbnak. Fotó: Miska Brigitta

Bodok község önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Román Lovasszövetség, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és az AgroSic Egyesület a hétvégén negyedszer szervez nemzetközi fogathajtóversenyt. Az esemény vasárnapi programján részt vesz Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Az évente Oltszemen megszervezett fogathajtóverseny sikerességét és színvonalát igazolja, hogy egyre több fogat nevez be a világbajnokságra belépőt biztosító pontszerző erőpróbára. Idén 15 hazai csapat vesz részt, egy a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságból, egy Tiszakécskéről és egy Görögországból. Nagy öröm számunkra, hogy a munkánk ily módon is visszaigazolást nyer” – fogalmazott Fodor István, Sepsibodok polgármestere.

A rendezvény pénteken 11 órakor bemutatóval és díjhajtással veszi kezdetét, szombaton 10.30-kor a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar fellépése nyitja a programot, 11.30-kor a fogatok számára pályaismertető lesz, 12 órakor pedig kezdődik a maratonhajtás. Vasárnap 11 órakor a fogatok akadályhajtásban teszik próbára magukat, majd ezt követően díj­átadó lesz.

„Büszkék vagyunk a székelyföldi fogathajtókra, akik nemcsak az országos mezőnyben járnak az élen, de számos világbajnokságon is eredményesen képviselik Romániát. Nem véletlen, hogy a romániai fogathajtásban főként magyar versenyzők vannak, hiszen múltunkba gyökerezően egy láthatatlan szál fűz a lovakhoz. Évek óta mi is hozzáteszünk ehhez a nagy egészhez, a székelyföldi lovassport hírnevének öregbítéséhez az oltszemi világszínvonalú fogathajtópályával, a megszervezett nemzetközi fogathajtóversenyekkel, valamint a világbajnok vérvonalú kisbéri félvér hazahozásával” – mutatott rá Tamás Sándor.

Szombaton a legkisebbek kipróbálhatják a pónilovaglást a Barabás Lovarda jóvoltából, eközben pedig kézműves-foglalkozás várja az érdeklődőket. 16 órakor a humoré lesz a színpad a Székely Góbék közreműködésével, majd a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezésében 17 órakor fellép a sepsibodoki Reménység furulyacsoport, ezt követően pedig a Kincskeresők Néptáncegyüttes. 18 órától a bodoki önkormányzat nevében felköszöntik az aranylakodalmukat ünneplő községbeli házaspárokat. 19 órától az Álljunk meg, 20 órától a Piramis koncertezik.

Vasárnap 15.30-tól a Mikóújfalusi Nagykürt 1995 Fúvósegyesület lép színpadra, 16.30-tól az amatőr fogathajtók veszik birtokukba a pályát, 17.30-tól a nagy népszerűségnek örvendő lovas akrobatikát csodálhatják meg. Ezt követően színpadi produkciók színesítik a programot: 18 órakor a Gyermekek Palotája és a Love to Dance Egyesület tánccsapatai lépnek fel, 18.30-tól Káer ft. Kapriccio, 20 órától pedig a Trend Music koncertezik. (miska)

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Múzeumok éjszakája Sepsiszentgyörgyön
A SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM ma tartja hagyományos Múzeumok éjszakája programját a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban és az Erzsébet parkban. Ezen a napon a múzeum minden időszakos kiállítása ingyenesen látogatható 9–19 óráig.
17 órától a Codex Régizene Együttes Mit bízik ez világ? 19. századi főúri muzsika című koncertjére kerül sor. Az együttes: Kovács Éva (rebek, hegedű); Kovács László (fidula, hegedű); Adorján Csaba (fidula, brácsa); Lázár Zsombor (fidula, gordonka); Szőgyör Árpád (ének, nagybőgő); Filip Zsombor (lant); Filip Ignác (fuvolák, művészeti vezető).
2022-06-23: Sport - Tibodi Ferenc:

Barbocz és Bandi az U19-es válogatottban (Teremlabdarúgás, utánpótlás)

Két kézdivásárhelyi játékos is behívót kapott az U19-es teremlabdarúgó-válogatottba, amely mától egy hétig Mogoșoaián készül a szeptemberben sorra kerülő korosztályos Európa-bajnokságra. Robert Lupu szövetségi kapitány tizennégy fiatal futsalosra számít a júniusi összetartáson, a nemzeti csapat ebben az időszakban két felkészülési mérkőzést játszik.