Kóka János távozik a kormányból

2007. július 21., szombat, Világfigyelő

Kóka János, az SZDSZ elnöke az év végéig lemond a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról. A döntését tegnap bejelentő politikus elmondta, a továbbiakban az a célja, hogy minden erejét a liberális párt megszervezésére tudja fordítani. ,,Nagyon karakteres liberális politikát tervezek" — fűzte hozzá. A pártelnökség mellett, ha az SZDSZ-frakció hozzájárul, a képviselőcsoport vezetését is szeretné átvenni — közölte.

Kóka János szerint az SZDSZ akkor tud sikeres párt lenni, ha karakteres politikát képvisel, illetve ha vidéken, településről településre szervezi meg választótáborát. A miniszter elmondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel már közölte döntését, ő azt elfogadta. Hozzátette: a kormányfővel abban is megállapodtak, hogy a koalíció stratégiai vezetését ellátó kormánykabinet munkájában továbbra is részt fog venni.

Kérdésre válaszolva Kó­ka János elmondta: utódjáról még nincs döntés, de olyan személyt fog jelölni a tárca vezetésére, aki tudja folytatni a karakteres politikát; utódjáról megfelelő időben dönteni fog.

Arra a felvetésre, szerepet játszott-e döntésében az, hogy az elmúlt időszakban elég sok koalíciós konfliktus volt, az SZDSZ elnöke azt mondta: a szabad demokraták az elmúlt hónapokban határozottan kiálltak a reformok folytatása mellett. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredménye — folytatta —, hogy a koalíciós szerződést kiegészítették a reformok menetéről szó­ló melléklettel. Hozzátette: 2007-ben minden egyes reformnak meg kell indulnia, 2008-tól elsősorban a reformok koalíción való számonkérése lesz a feladata.

Az MDF szerint tágyalóképtelenné vált a gazdasági miniszter, ezért mielőbb távoznia kell.

,,Kóka János minden idők legsikertelenebb gazdasági minisztere Magyarországon. Éppen ezért Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek az az érdeke, hogy Kóka János most azonnal távozzon" — ezt már Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője mondta a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter álláspontja szerint Kóka János közelmúltban tett nyilatkozataiból kiderül, azért akar még maradni posztján, mert ,,a kormány és elsősorban az SZDSZ szeretné befejezni Magyarország kisemmizését, tovább szeretné folytatni a nemzeti, stratégiai közvagyon kiárusítását. A kormány és az SZDSZ tovább szeretné folytatni Magyarország kiszolgáltatottá tételét." Szijjártó Péter azt mondta: Kóka János minisztersége alatt Magyaror-szág a térség éllovasából sereghajtóvá vált, a gazdasági növekedés tízéves mélypontra jutott, az EU pedig ,,szégyenpadra ültette Magyarországot" az államháztartási hiány és az államadósság tragikus mértéke miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2007-07-21: Emlékezet - x:

Az emelt fővel élő ember: Veress Dániel

A 36 éven át a községi rangsorból kiakolbólított Dálnok három évvel ezelőtt összeszedte magát, visszaszerezte községi státusát, s már az első önálló dobbantáskor a település önkormányzata elhatározta, hogy falunapi összejövetelein minden módon és eszközzel a falu nagyjai közül évenként egy-egy személyiség emlékét úgy idézi, hogy annak egykori cselekedetei, anyagi és szellemi értékteremtése a közösség lelki és szellemi erősödését szolgálja.
2007-07-21: Világfigyelő - x:

Körvonalazódhat egy MDF—MSZP-koalíció

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint az MDF kommunikációja azt mutatja, hogy a kisebbik ellenzéki párt koalícióra léphet az MSZP-vel 2010-ben.